Potaissa a pus Turda pe harta Europei

Foto: Dan Bodea

Când spui Turda, te gândești la handbal. Nu a fost dintotdeauna așa, dar în ultimii ani echipa locală Potaissa a devenit un nume respectat și temut. În Liga Națională Potaissa a cucerit deja două medalii, iar pe plan internațional a devenit cunoscută după parcursul frumos din ediția precedentă a Cupei Challnege, când a ajuns până în finala competiției. Anul acesta poate fi unul de referință pentru sportul clujean. Potaissa speră să aducă Clujului primul titlu național la handbal, dar și primul trofeu european în sportul pe semicerc.

Prin sport toată lumea câștigă
An după an Potaissa Turda mai scrie o pagină de istorie a handbalului clujean. În momentul de față trupa lui Horațiu Gal se situează pe locul doi în Liga Națională. Sezonul în curs ar putea fi unul istoric, dacă echipa va reuși să cucerească trofeul de campioană. Potaissa este și singura reprezentantă a României în cupele europene, la handbal masculin. Trupa pregătită de Horațiu Gal s-a calificat la pas în optimile de finală din Challenge Cup, apoi a trecut în sferturi de norvegienii de la Fyllingen Bergen și este la 60 de minute de o nouă accedere în finala întrecerii, dacă vor depăși penultimul hop, islandezii de la IBV Vestmannaeyjar.

”Nu ne-am gândit niciodată să doborâm recorduri. Fiecare meci l-am început de la premisa că vrem să jucăm un handbal frumos, dar să obținem și rezultate, să nu facem doar act de prezență. Dacă am ajuns pe locul doi și lumea ne dă șanse la câștigarea campionatului, înseamnă că merită să sperăm”, spune antrenorul Horațiu Gal. ”Avem public, avem atmosferă, echipa se mobilizează bine la meciurile de acasă. Suntem singura echipă care ne-am menținut în Top 4 în ultimii 4 ani, iar constanța în rezultate este dată de atmosfera de la noi, dar și de faptul că nu am ajuns în extremă. Suntem o echipă mică, dar inimoasă.

Foto: Dan Bodea

Handbaliștii și-au depășit cu mult condiția, dacă este să ne raportăm la bugetul de care dispunem. La Potaissa Turda toată lumea a pierdut, când a fost ceva de pierdut și toată lumea a câștigat când a fost de câștigat”, explică ”fenomenul” Potaissa, Flavius Sâsâeac, președinte clubului clujean.

Sala de milioane se face
La sfârșitul anului 2016, la Primăria municipiului Turda a sosit confirmarea oficială cu privire la includerea amplasamentului pentru construirea unei săli polivalente de trei mii de locuri pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții (CNI). Noua sală de sport, în valoare de aproape 18 milioane de euro, se va construi, conform proiectului, pe strada Stadionului nr. 14, în imediata apropiere a Complexului sportiv municipal Turda. Președintele Potaissei, Flavius Sâsâeac, spune că din sezonul 2020/2021 echipa din Turda va evolua în noua polivalentă.

”Toată lumea, mă refer aici la administrația publică, este implicată în acest proiect. Acum mai e nevoie doar de un control tehnic foarte viguros și cred că după Paște vom primi aprobarea finală pentru construirea sălii”, spune Sâsâeac. Ideea construirii unei săli polivalente există încă din 2011, dar abia în 2016 deliberativul a aprobat Planul Urbanistic de detaliu – Construire sală multifuncțională în municipiul Turda. Din 2011 și până în prezent, materializarea proiectului a fost mereu abandonată din lipsă de finanțare.

Foto: Dan Bodea

„Eu cred că această sală va rezolva multe dintre probleme în ceea ce privește competițiile pe care noi le putem aduce la Turda și, bineînțeles, echipele de marcă din România să vină cât mai des aici. Nu neapărat numai handbal, ci putem să facem și competiții în alte domenii sportive”, a adăugat primarul Cristian Matei. Lăsând la o parte motivele pentru care Turda nu are nici până azi o sală de sport polivalentă, trebuie spus că aceasta este mai mult decât necesară, cu atât mai mult cu cât orașul a dat de-a lungul vremii nume valoroase sportului național și chiar internațional (ex, Cristina Pîrv, una dintre cele mai importante voleibaliste din istoria acestui sport, din țara noastră).

În noua sală polivalentă de la Turda se vor putea desfășura competiții naționale și internaționale, în discipline precum dansul sportiv, karate, judo etc, dar va putea fi folosită și pentru concerte sau festivaluri. În noua sală polivalentă ar urma să se munte și echipa masculină de handbal Potaissa. „Se impune o astfel de arenă în Turda, mai ales că prin rezultatele obținute reprezentăm România și în Europa. Proiectul este deja făcut, autoritățile au pus la dispoziție terenul și au tras utilitățile, filă cu filă dosarul devine tot mai complet și proiectul tot mai realizabil. Ce poate fi mai frumos decât ca municipiul Turda, prin această echipă frumoasă, să fie promovat pe întregul continent?!”, încheie Flaviu Sâsâeac, președinte AHC Potaissa Turda.

Distribuie:

Postaţi un comentariu