Planul A a căzut. Fotbal se va juca, eventual, de la jumătatea lunii iunie

Foto: Dan Bodea

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că la începutul săptămânii viitoare va decreta prelungirea cu încă 30 de zile a stării de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus. Țara noastră se află și în acest moment în stare de urgență, însă această primă perioadă expiră la data de 16 aprilie, adică la jumătatea săptămânii următoare. Asta înseamnă că nici întrecerile sportive nu se vor relua. Cel mai afectat, din punct de vedere financiar, este fotbalul.

Dacă în alte discipline sportive regulamentele și acordurile cu forurile internaționale sunt mult mai permisive, la fotbal înghețarea campionatului este aproape imposibilă după ce UEFA a anunțat că va exclude din competițiile continentale intercluburi echipele din campionatele încheiate fără disputarea tuturor etapelor, cum este cazul Belgiei, prima țară europeană care a anunțat că va îngheța campionatul, titlul fiind acordat echipei aflată pe primul loc în momentul suspendării competiției (Club Brugge).

În România campionatele de fotbal nu se vor relua la data de 16 mai, așa cum sperau oficialii FRF și LPF, ci vor rămâne în continuare suspendate pe perioada stării de urgență, iar forurile care răspund de întrecerile interne, FRF și LPF, vor trebui să găsească noi soluții pentru a putea continua actualul sezon. Posibilitatea desfășurării tuturor etapelor rămase de disputat devine aproape imposibilă, iar cea mai credibilă variantă este acum disputarea de play-off și play-out.

Situația va fi similară și în eșaloanele inferioare, FRF luând în calcul încă de luna trecută ca la liga a II-a și a III-a campionatul să se dispute cu play-off și play-out. Astfel, în eșalonul secund primele 8 echipe care să lupte pentru promovare, respectiv cu play-out cu ultimele 10 echipe care vor lupta pentru evitarea retrogradării. La liga a III-a primele 8 echipe vor participa la play-off, iar ultimele 8 echipe din fiecare serie ar putea fi înscrise în play-out.

Reamintim că la începutul săptămânii trecute UEFA, Asociația Cluburilor Europene și Asociația Ligilor Europene au trimis către federațiile naționale o informare cu privire la stadiul procesului de identificare a celor mai bune soluții pentru reluarea competițiilor. În acest sen, forul european a precizat că: „Stoparea definitivă a competițiilor ar trebui să fie chiar ultima variantă la care se poate recurge, doar după eventuala confirmare că nicio alternativă de calendar nu ar permite finalizarea sezonului”.

Cu privire la țările ce au decis sau decid abandonarea competițiilor naționale în curs de desfășurare, mesajul este clar: “Orice astfel de decizii, la acest moment, sunt premature și nejustificate” iar “finalizarea prematură va aduce îndoieli cu privire la îndeplinirea condițiilor legate de participarea țării respective în cupele europene, câtă vreme aceasta este determinată de rezultatul sportiv obținut la încheierea unui sezon complet de competiție internă”, este ultimatumul transmis de UEFA forurilor afiliate, citat de FRF.

Prin comunicatul citat UEFA și-a întărit poziția de forță specificând clar că își rezervă dreptul de a evalua dreptul cluburilor de participare în competițiile europene în acord cu regulamentele în materie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu