Mircea, matematica și fotbalul

Foto: Dan Bodea

În deceniile de început ale fotbalului, la Universitatea Cluj evoluau predominant medici și avocați. În acele vremuri fotbalul era ceea ce azi numim „perioada romantică”. Pe atunci sportivii aveau meserii pe care le și practicau, altele decât fotbalul. Există și în zilele noastre jucători care nu se mulțumesc doar cu statutul de fotbalist profesionist. Ba chiar mai au și câte o diplomă la dosar, așa în caz că va fi nevoie vreodată. Atacantul Universității Cluj, Mircea Axente, este unul dintre matematicienii din fotbalul românesc.

Tradiție + spirit = promovare
La 32 de ani împliniți, joi, 14 martie, Mircea Axente este genul de fotbalist despre care am fi tentați să spunem că este globetrotter, un jucător nestatornic, sau unul care nu se adaptează nicăieri și are nevoie de schimbări dese pentru noi și noi provocări. Are în CV nu mai puțin de 16 echipe, două trofee și o diplomă de economist. „Matematica mi-a plăcut de mic, așa că atunci când am avut ocazia să fac și o facultate în domeniu, am făcut-o”, își începe Mircea povestea.

Și vorbele lui au acoperire. Și-a calculat bine pașii încă de când era doar un copil. La 7 ani s-a dus să facă școală la Galați (Mircea Axente este originar din Tulcea – n.a.), iar la 17 ani semna primul contract de profesionist cu FCU Poli Timișoara. Mai mereu împrumutat, Axente a trecut pe la cluburi importante din țară: Dinamo (în două rânduri), Viitorul Constanța, ASA Târgu Mureş, Gaz Metan și FC Botoșani. A experimentat performanța și „în deplasare” la Ermis Aradippou (Cipru), Maccabi Netanya (Israel) și Al-Faisaly (Arabia Saudită).

Din ianuarie 2019 este jucătorul Universității Cluj și autor a două goluri în trei meciuri. „Am venit la <<U>> cu gândul de a ajuta echipa și de a contribui la atingerea obiectivelor. Îmi propun să muncesc zi de zi, iar la final să ne bucurăm cu toții de promovarea în Liga 1. Avem o echipă foarte bună, cu mulți jucători experimentați, de valoare, dar și jucători tineri, ambițioși, care vor să demonstreze că pot evolua la nivel înalt. Universitatea este un club de tradiție, cu spirit, cu o istorie în spate și cu suporteri adevărați și sunt onorat să îmbract tricoul acestei echipe”, spune Mircea Axente.

Cea mai mare performanță (13 goluri într-un sezon) a reușit-o în campionatul 2007/2008, când a punctat de 10 ori pentru FCM Reșița și de 3 ori pentru echipa a doua a lui Poli Timișoara. Și la ”U” Mircea își dorește să fie un om de echipă și nu golgheterul care înscrie meci de meci. „Cum am mai spus, acest club este deosebit prin spiritul lui, prin oamenii care sunt lângă el zi de zi.

Îi simți alături și te motivează să dai totul pe teren. Mă simt foarte bine și mă bucur pentru golurile marcate până acum în tricoul Universității. Îmi doresc să o țin tot așa, îmi place când marchez, dar pentru mine victoriile sunt ale echipei, înțelegând prin echipă, noi jucătorii, suporterii și toți cei care sunt lângă club”, încheie Mircea Axente.

Distribuie:

Postaţi un comentariu