Lovit de pandemie, judoul bate în retragere dar nu se predă

După topul judo-ului mondial la zi, Monica Ungureanu (în kimono alb) de la U – CSM Cluj este prima sportivă legitimată la un club clujean, cu drept de participare la JO de la Tokyo / Foto: Dan Bodea

Epidemia noului tip de coronavirus și teama de Covid-19 a lovit și judoul, bulversând întreaga pregătire pentru cea mai importantă competiție sportivă a lumii programată în vara acestui an, Jocurile Olimpice de la Tokyo. Loturile olimpice de judo feminin și masculin ale României cantonate la Cluj și-au încheiat, temporar, activitatea, toți cei 20 de sportivi, componenți ai celor două loturi fiind lăsați să plece la casele lor.

Pusă în fața acestui fapt, conducerea federației române de specialitate a regândit și refăcut calendarul competițional și de pregătire, în speranța că activitatea va fi reluată spre finalul lunii aprilie anul curent.

“Este păcat că s-a întrerupt pregătirea, dar sănătatea sportivilor e mai presus de orice. Ne supunem regulilor, nu avem ce face, iar sportivii se vor pregăti fiecare individual. Noi ne-am luat măsuri încă de la primele semnale ale epidemiei de coronavirus, în sesnul că sala de judo a fost igienizată în fiecare zi, aparatura dezinfectată înaintea fiecărui antrenament, iar în locația unde este de regulă cantonat lotul de judo (hotelul Stadion din Cluj-Napoca – n.a.) a fost interzis accesul persoanelor care nu aveau legătură cu activitatea noastră”, a declarat Florin Bercean, vicepreședintele Federației Române de Judo și antrenorul principal al lotului olimpic de judo feminin.

Trei sportivi calificați la JO de la Tokyo, alți trei în așteptare
Dacă azi s-ar trage linie la calificările pentru turneul olimpic de judo, România ar avea trei concurenți după locurile ocupate în topul mondial la zi, pe categoriile de greutate: Monica Ungureanu (”U” CSM Cluj – Dinamo, la categoria 48 de kilograme), Andreea Chițu (Steaua București, categoria 52 kg) și Vlad Simionescu (Politehnica Iași, categoria +100 kg).

Dacă în cazul fericit că activitatea s-ar relua la finele lunii aprilie și calificările pentru Jocurile Olimpice ar continua, sunt șanse ca România să mai fie reprezentată de încă trei judoka, Loredana Ohâi și Corina Căprioriu – Ștefan (ambele de la ”U” CSM Cluj – Dinamo, la categoria 57 kg) și Alexandru Raicu (CSM Pitești, categoria 73 kg).

Conform noului program, loturile olimpice ar urma să reînceapă pregătirea în cantonamentul de la Poiana Brașov (26 aprilie – 24 mai), cele mai importante concursuri din calendar fiind Grand Slam-urile de la Baku (8-10 mai) și Budapesta (12-14 iunie), și Campionatul European de seniori de la Praga (19-21 iunie).

În cazul în care JO de la Tokyo nu vor fi amânate, turneul olimpic de judo va avea loc între 25 iulie și 1 august. Până în prezent au obținut calificarea la JO de la Tokyo, 59 de sportivi români, după cum urmează: fotbal (18), canotaj (18), atletism (5), baschet 3×3 (4), canoe (2), ciclism (2), gimnastică artistic (2), înot (2), lupte libere (1), tir (1), tenis de masă (3), box (1).

Distribuie:

Postaţi un comentariu