Liga penibililor

Gheorghe Hagi / Foto: dan Bodea

Dacă America este țara tuturor posibilităților, atunci Liga 1 depășește cu mult așteptările suporterilor, dar nu în bine. Pe când nici nu începuse actualul campionat, un controversat avocat italian, pe numele lui Angelo Massone, anunța că va cumpăra Rapidul și că este gata să investească 5 milioane de euro în club. Negocierile nu s-au mai finalizat niciodată, iar Massone s-a reorientat către Ceahlăul. În fotbal italianul nu are vreo realizare, dar a băgat în insolvență clubul scoțian Livingston.

La Piatra Neamț s-e remarcă printr-un comportament de ”cartierist”, intrând pe suprafașa de joc și certând arbitrii când îi vine. Dar nu doar străninii ne fac de râs în fața lumii. La nivel mult mai înalt, căpitanul campioanei Steaua a recidivat și el. După ce a scuipat înspre suporteri, purtătorul de banderolă din Ghencea a sărit la bătaie în ultima etapă, la câteva secunde după ce s-a tăvălit pe jos cerând insistent fault și făcând gesturi către banca de rezerve că nu mai poate continua meciul.

Un circo chiamato Massone

O victorie, două rezultate de egalitate şi patru înfrângeri sunt rezultatele înregistrate de Ceahlăul Piatra Neamţ, de când gruparea de sub Pietricica a fost preluată de controversatul avocat italian Angelo Massone. Ca şi cum insolvenţa în care se zbate gruparea moldoveană, sau locul 16 din clasamentul Ligii 1 (retrogradabil), nu ar fi deajuns, Ceahlăul începe să devină o echipă tot mai antipatizată, dar nu pentru jocul fotbaşliştilor, ci pentru circul oferit de finanţatorul Massone. Meciul din ultima etapă dintre Ceahlăul şi Viitorul Voluntari, scor 1-2, s-a terminat cu scene incredibile. Patronul italian al pietrenilor a năvălit pe teren în minutul 90+1, nemulţumit de decizia centralului Dragoş Istrate care a acordat lovitură de la 11 metri pentru echipa lui Gică Hagi. Massone a fost trimis în tribune, dar a refuzat să părăsească suprafaţa de joc, iar meciul a fost întrerupt trei minute. Mitrea a marcat şi a adus victoria ilfovenilor, iar Massone a ieşit din nou la rampă.

Italianul a revenit pe suprafaţa de joc şi a început să bruscheze pe oricine i-a ieşit în cale. Nici Gică Hagi, nici oficialii Federației Române de Fotbal (FRF), nu au scăpat de furia „justiţiarului” Massone, care amenință cu o anchetă personală. „Hagi şi-a permis să-mi spună la ieşirea de pe teren: <bine ai venit în România!> S-a comportat ca ultimul om. A fost o hoţie organizată. Hoţie pe faţă. Am să investighez personal. Trebuie schimbat totul în acest fotbal mizerabil. E o ruşine pentru această ţară europeană. Tot sistemul este murdar, trebuie schimbat totul. În prima repriză am avut două penalty-uri şi nu ni s-a dat. Pentru toţi cei de la Federaţie vă spun să vă treziţi la realitate! Toţi trebuie să se trezească”, a tunat Massone. Ulterior italianul a încercat să-i ceară scuze lui Hagi, dar fostul decar al României l-a refuzat.

”Poţi să-i spui cum vrei, dar eu aş spune că asta e o hoţie!”

Angelo Massone este un om de afaceri italian care a mai avut în trecut o experienţă în fotbal. În iunie 2008, gruparea scoţiană Livingston a fost preluată de un grup de investitori italieni, printre care s-a numărat şi Massone, ca acţionar principal. Sub conducerea lui Massone, clubul a ajuns într-un an aproape de faliment, fiind salvat în ultimul moment de la lichidare, de un antreprenor local, Gordon McDougall. Noul preşedinte patron al lui Livingston declara, la data de 23 iulie 2013, că Angelo Massone este un hoţ şi ar trebui interzis în fotbalul scoţian. ”Când se ocupa de Livingston, i-a vândut pe Robert Snodgrass la Leeds United (pentru 275.000 de lire sterline) şi pe Graham Dorrans la West Brom (pentru 150.000 de lire sterline). Robert a fost vândut apoi la Norwich pentru 3 milioane de lire sterilne, iar noi nu am primit nici măcar un penny. S-a dovedit că Massone a negociat o clauză de revânzare în ambele transferuri, pe care le-a cedat preşedintelui lui Leeds, Ken Bates, şi preşedintelui lui West Brom, Jeremy Peace, pentru 50.000 de lire sterline fiecare. Nu ştiu ce a făcut cu banii, dar ştiu că omul este un hoţ. Poţi să-i spui cum vrei, dar eu aş spune că asta e o hoţie. Nu ar trebui să i se permită să revină în fotbalul scoţian. Dacă jefuieşti o bancă te duci la închisoare, dar se pare că dacă jefuieşti un club nu există nicio şansă să ajungi acolo”, a declarat McDougall, publicaţiei The Scotsman, când a aflat că Massone încerca la acea vreme să preia un alt club scoțian, Hearts of Midlothian.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Avem și noi circari

Nu vom încerca să „spălăm” imaginea fotbalului românesc arătând cu degetul doar spre ceea ce fac străinii din Liga 1, avem şi noi circarii noştri. În prima evoluţie cât de cât concludentă din acest an a campioanei Steaua, tocmai căpitanul roş-albaştrilor a dat o mostră de „Aşa NU”. Cristi Tănase a marcat două goluri în victoria Stelei, scor 4-1 cu Viitorul Voluntari, dar evoluţia bună a purtătorului de banderolă a fost umbrită de gestul necugetat de a-şi scupia şi înjura proprii suporteri, şi aşa tot mai puţini la număr. La pauza amintitului meci, Dodel nu s-a putut abţine să nu scuipe în direcţia suporterilor care îi reproşau evoluţiile slabe din partea a doua a sezonului. Decarul Stelei devenea astfel primul fotbalist din istoria roş-albaştrilor care îşi scuipă prorpii suporteri.

Gestul lui Tănase a trecut nesancţionat de oficialii campioanei, iar banderila legendară a fostei campioane a Europei stă tot pe braţul lui Dodel. La sfârşitul săptămânii trecut, în meciul câştigat de Setaua (scor 2-1) la Mediaş în confruntarea cu Gaz Metan, acelaşi „căpitan” a căzut pe gazon în minutul 55 al înfruntării. Imediat mijlocaşul roş-albaştrilor a început să zbiere, dând cu disperare din mâini şi făcând băncii tehnice semne de schimbare, dar jocul nu a fost oprit. Dan Roman a scăpat spre poarta lui Cojocaru, dar Varela l-a deposedat la limita faultului. Nici de această dată centralul nu a oprit jocul, iar de aici şi până la o încăierare generală nu a mai fost nevoie decât de o secundă. Ca prin farmec durerile lui Dodel s-au evaporat şi vajnicul căpitan stelist a executat un sprint de câteva zeci de metri, până la locul încăierării şi a început să „împartă dreptatea”.

Centralul Cătălin Popa a acordat mai multe cartonaşe galbene, unul dintre acestea pentru Tănase care avea să fie schimbat câteva secunde mai târziu. Departe de a fi „nestemata” pe care Gigi Becali speră să o valorifice cu zeci de milioane de euro, Cristi Tănase este deja al doilea „Bloc Notes” al Ligii 1, după Claudiu Răducanu, atacantul care s-a consacrat pentru gafele monumentale şi pentru „atrocităţile” pe care le rostea adesea. Ca să condimentăm şi mai mult comparaţia între cei dpoi, este deajuns să ne amintim de un episod petrecut în 2010, când Cristi Tănase, deranjat că fotoreporterii se îngrămădeau să realizeze fotografia de grup cu Liverpool, de la începutul meciului dintre englezi şi Steaua, din Europa League, Dodel a fost surprins de camerele de luat vederi încercând să intre în bătaia aparatelor foto, în jumătatea de teren a gazdelor, deşi regulamentele UEFA interzic ca un jucător al echipei adverse să părăsească jumătatea proprie de teren, până când fotojurnaliştii îşi realizează instantaneele de la începutul fiecărui meci.

„Trebuie schimbat totul în acest fotbal mizerabil. E o ruşine pentru această ţară europeană. Tot sistemul este murdar, trebuie schimbat totul. Pentru toţi cei de la Federaţie vă spun să vă treziţi la realitate!”, Angelo Massone, finanțator Ceahlăul Piatra Neamț.

Distribuie:

Postaţi un comentariu