Într-un sport fără Federație (patinaj), Ilka performează
La 15 ani, lumea întreagă e la picioarele celor care îndrăznesc să viseze. Poate nu întâmplător, Füzesi Ilka, de la CSS Viitorul/ ”U” Cluj este cea mai bună junioară din țară, la patinaj viteză, exact la vârsta de 15 ani. Doboară record după record și nu are adversar la nivel de juniori. Ba chiar se ia la întrecere cu senioarele României. Tot Ilka este și singura sportivă din țara noastră care a îndeplinit baremul de participare la Campionatul Mondial de patinaj viteză ce s-a desfășurat luna trecută, la Baselga di Pinè, Italia.
Ilka are visuri mari, dar și câteva semne de întrebare. Cea mai mare dorință a ei este să alerge la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, care vor fi găzduite de Beijing. Vârsta și ambiția sunt de partea ei, dar simte că merită mai mult. Cel mai probabil, peste trei ani clujeanca va reprezenta un club european, altul decât CSS Viitorul Cluj, sau CS Universitatea.
Viitorul Ilkăi nu e în România
Ca orice copil Ilka visează, desenează, îl place să iasă cu prietenii și adoră să patineze. I-ar fi plăcut să danseze pe gheață, să practice patinajul artistic, dar a dat peste Gheorghe Pârv, antrenorul clujean de patinaj viteză. De la primul contact cu gheața profesorul a intuit potențialul adolescentei. A urmat firesc legitimarea ei și nesfârșitele antrenamente.
Însă, totul a căpătat sens. La această oră Füzesi Ilka este în topul mondial al patinatorilor de viteză. Deși tentațiile sunt multe, Ilka nu are timp să cadă în capcana vârstei. „Fiind un sport de sezon nu am timp să mă plictisesc de el. Toată primăvara și vara aștept să înceapă sezonul de iarnă. Nu trece o zi să nu mă gândesc la antrenamentele pe gheață. Vara ne pregătim pe patine cu role.
La fiecare antrenament mă motivează dorința să ajung pe gheață, știu că tot ce fac la antrenamentele de vară o să mă ajute să am un sezon cât mai bun. Sportul ăsta nu înseamnă numai antrenamente pe gheață. Patinatorii fac mult ciclism și patinaj pe role. Deja la primul antrenament m-am îndrăgostit de sportul ăsta. Îmi place tot ce ține de patinaj.
Sentimentul pe care îl am când patinez, viteza, totul. E un sport elegant, dar totuși foarte dificil. Trebuie să ai tehnică foarte bună, rezistență și viteză în același timp. Am încercat mai multe sporturi dar patinajul a fost prima disciplină în care am văzut și un viitor pentru mine”, povestește Ilka.
Numai că viitorul Ilkăi nu pare să se contureze în România. „Din păcate, sunt obligată să mă gândesc să plec la un club din străinătate. În condițiile de față nu se poate face patinaj de performanță în țară. În România nu există patinoar de pistă lungă. Ca să pot să mă antrenez trebuie să stau cel puțin cinci luni pe an în cantonament.
Cel mai apropiat patinoar se află în Inzell, Germania. O altă problemă este că în momentul de față Federația Română de Patinaj se afla în curs de dizolvare. Practic nu există și nu susține nici un sportiv, la nici o competiție internațională. Nici măcar cu echipament”, își spune oful patinatoarea clujeană.
Copilărie „furată” și totuși…copilărie
„Când eram mai mică desenam mult și cântam la pian și la flaut. Din păcate nu mai am timp pentru aceste lucruri. Dar, ca orice fată de vârsta mea am multe pasiuni. Cele mai mari sunt patinajul și echitația”, își începe Ilka partea a doua a discuției. Aflăm astfel, că pe lângă patinaj Ilka performează și în echitație. Nu la același nivel, dar timpul este încă de partea ei.
„Practic echitație de aproape opt ani. Dragostea pentru cai o am de mică. Toată viața mea am fost îndrăgostită de cai. Deja la patru ani am participat la primul concurs, cu un ponei. Când eram mica îmi plăcea să desenez, așa cum am mai spus. Desenam numai cai, sau aproape doar cai. Din 10 desene cu siguranță nouă era cu cai.
Când ne-am mutat din nou în Cluj (Ilka și familia ei au locuit vreme de patru ani în Ungaria, lângă Budapesta – n.a.), am luat o pauză de doi ani, dar nu a trecut o zi fără să nu mă gândesc la cai. A fost foarte greu. Visul meu cel mai mare a fost să am un cal al meu. Până la urmă părinții mi-au împlinit această dorință și am primit primul meu cal.
La început a fost doar pasiune, dar de trei ani, în sezonul de vară, particip și la concursuri de sărituri peste obstacole. Sunt legitimată la clubul Equitas din Zalău, și mă antrenez la Turda la Salina Equines cu antrenorul Moritz Rudolf. El este și antrenorul și prietenul și pshihologul meu. Călăria pare un sport ușor, dar de fapt e un sport foarte greu. Cere răbdare, multă muncă și nu în ultimul rând pregătire fizică.
În acest sport rezultatul nu depinde numai de tine, mai e și calul cu care trebuie să ai o colaborare perfectă. Când eram mai mică echitația era pregătirea mea fizică pentru patinaj. Ajută foarte mult la dezvoltarea forței, a echilibrului și a puterii de concentrare. Mă ajută foarte mult și psihic. Petrecând mult timp cu caii am devenit o persoană mai bună, mai rabdătoare”, încheie Ilka.
„Aș vrea ca acest sport să nu fie doar un sport pe care l-am practicat în copilărie. Vreau să fie viața mea și să am succes. Vreau să ajung într-o echipă de valoare, unde să am cu cine să mă pregătesc. Patinajul e un sport pe care nu-l poți practica singur, trebuie să ai o echipă care să te ajute. În România nu mai există nici măcar o Federație de profil”, Füzesi Ilka, multiplă campioană și recordmenă națională la patinaj viteză
6 este locul ocupat de Füzesi Ilka în topul mondial al patinatorilor de viteză (juniori)