Încă o lecție de viață. Fostul analist video al Universității Cluj revine în fotbal

Foto: Dan Bodea

Mihai Neșu s-a născut învingător. O spun arhivele și statisticile fotbalului românesc. Trei titluri de campion și două Supercupe cu Steaua, opt selecții la echipa națională și atâtea provocări în viață cât nu ar putea duce decât ”gladiator”. Și-a îngropat părinții, a fost părăsit de soție, dar a privit mereu înainte. A avut puterea să revină pe terenul de fotbal. Mingea nu-l mai ascultă, dar experiența lui a fost benefică pentru Universitatea Cluj. S-a întâmplat în 2014. Acum, Mihai e pregătit pentru o nouă provocare.

”Ce nu te omoară, te face mai puternic”
Carierea sportivă i-a fost curmată brutal de un eveniment nefericit. Pe vremea când juca la FC Utrecht (în Olanda), în timpul antrenamentului din 10 mai 2011, Mihai Neşu a avut un contact cu Alje Schut, în urma căruia a căzut şi a suferit o fractură în zona cervicală, care l-a lăsat paralizat aproape complet. A revenit în fotbal la trei ani distanță de la accident, ca analist video la Universitatea Cluj. Prietenul lui, George Ogăraru, antrenorul ”Șepcilor roșii” în toamna anului 2014, a crezut în potențialul lui Mihai și i-a cerut ajutorul. A fost începutul unei colaborări care zilele acestea se va concretiza într-un nou angajament pentru cei doi.

Echipa de liga a doua, Luceafărul Oradea, a anunțat că îi oferă postul de președinte lui Mihai Neșu, iar lui George Ogăraru poziția de director tehnic. ”Nu e greu să lucrezi cu Mihai. El este un om puternic, nu se lasă doborât de încercările vieții. Am mizat pe experiența lui de fotbalist atunci când i-am propos să colaborăm la Universitatea Cluj și mă bucur că a acceptat. Munca pe care Mihai a făcut-o la Universitatea Cluj a fost extrem de complexă. El studia în cele mai mici detalii, a jocului fiecărui adversar, în baza urmăririi ultimelor partide.

Analiza video implică studierea tacticii de joc a adversarului, a așezării jucătorilor, atât în faza de atac, cât și în cea de apărare. Problema a fost că noi am ajuns la <<U>> când nu prea se mai putea face nimic”, a rememorat George Ogăraru. Fostul tehnician al alb-negrilor a mai spus că este nerăbdător să-și înceapă munca la Luceafărul, club la care Mihai Neșu, în calitate de președinte va avea puteri depline.

Tatăl lui Mihai a făcut carieră la ”U”
Mihai Neșu a încasat lovitură după lovitură de la viață, dar destinul a făcut ca revenirea lui în fotbal să se petreacă tocmai la echipa la care tatăl lui a făcut carieră. Mircea Neșu a ajuns la Cluj în anii ’60 ca student la Medicina și a rămas în istoria clubului de fotbal Universitatea. A câștigat Cupa României din 1965 cu gruparea ”Șepcilor roșii”, fiind titular într-o echipă devenită legendă. 145 de meciuri a jucat Mircea Neșu în tricoul Universității. ”Atunci când i-am propus să colaborăm la <<U>> Mihai avea nevoie de o provocare.

Prea multe se adunaseră în sufletul lui. Nici nu a stat pe gânduri. Universitatea e echipa la care tatăl lui a devenit un simbol în fotbalul românesc. Prima lui apariție oficială a fost extrem de emoționantă și pentru el și pentru mine. Suporterii l-au aplaudat în picioare, în semn de respect pentru ce a însemnat numele Neșu în istoria clubului”, a încheiat Ogăraru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu