Grupă accesibilă, eliminare prematură pentru „U” Olimpia Cluj

"U" Olimpia Cluj a reușit doar o victorie în ediția 2019-2020 a Ligii Campionilor la fotbal feminin / foto Dan Bodea

„U” Olimpia Cluj a ratat pentru al doilea an consecutiv calificarea în fazele eliminatorii ale celei mai importante competiții continentale intercluburi, UEFA Women’s Champions League. Dacă în întrecerea internă fetele lui Mirel Albon fac legea de ani de zile, neavând practic măcar un adversar pe măsură, în Liga Campionilor clujencele s-au oprit și de această dată în faza grupelor de calificare. Mai mult, eliminarea multiplei campioane a țării a survenit după doar două jocuri în grupa 2 de calificare, rezultatul din meciul trei, cu NSA Sofia, nemaiavând nicio importanță, pentru niciuna dintre combatante.

Au dat credit jucătoarelor tinere

La prima vedere, tragerea la sorți a fost cu noroc pentru echipa clujeană. Dintre adversarele cu care campioanele României s-au duelat pentru accederea în fazele superioare ale Ligii Campionilor, „U” Olimpia a mai jucat cu două în această competiție: NSA Sofia pe care a învins-o cu 4-1 în 2014, pe Cluj Arena și ŽFK Breznica Pljevlja, de care a dispus cu 10-0 în 2016, la Konin/Polonia. Singura necunoscută a fost formația Mitrovica din Kosovo și tocmai în fața lor au cedat clujencele în primul meci, cu scorul de 1-2. Trupa lui Mirel Albon a făcut o primă repriză slabă în fața kosovarelor și au încasat două goluri în prima jumătate de oră. Clujencele nu au mai avut puterea să reintre în meci și au înscris abia în cel de al cincilea minut adițional, prin Maria Ficzay. Astfel, meciul doi, cu gazdele de la Breznica Pljevlja (care au terminat la egalitate meciul de debut, 4-4 cu NSA Sofia), era decisiv pentru campioanele României. Clujencele au punctat repede prin Ficzay (min. 17), dar au încasat gol în al 7-lea minut din prelungirile primei reprize. Gazdele s-au dezlănțuit în repriza a doua și au punctat de două ori în doar trei minute, prin Milovic (min. 47 și 50). Golul Ioanei Bălăceanu, din minutul 71, a reaprins pentru moment flacăra speranței, dar muntenegrencele s-au apărat exact și au știut să țină de rezultat până la final. Cu două eșecuri din tot atâtea meciuri disputate „U” Olimpia Cluj era deja eliminată din competiție, rezultatul ultimei întâlniri, cu NSA Sofia, contând doar pentru palmares.

Președintele campioanei României, Alin Cioban, a explicat și cauzele acestei eliminării premature: „Anul acesta avem o altă strategie și vrem să dăm încredere jucătoarelor tinere care ne-au ajutat în campionat.

Dacă reușeam să câștigăm grupa de calificare, atunci pentru fazele următoare, cu siguranță ne-am fi întărit. Ne-am dorit să câștigăm grupa, e ceva normal pentru clubul nostru, dar tinerețea jucătoarelor noastre și lipsa lor de experiență la nivel internațional s-a văzut”, a spus Cioban.

Pentru echipa clujeană aceasta a fost a noua participare în Liga Campionilor la fotbal feminin și a doua sub sigla „U” Olimpia.

[stextbox id=’custom’]

Doar victorie de palmares

„U” Olimpia Cluj a încheiat cu o victorie, scor 3-2 (1-2) cu NSA Sofia, a noua sa participare în Liga Campionilor, clasând-se pe locul trei în grupa a doua preliminară, ratând, astfel, calificarea în faza a doua a competiției. Toate golurile echipe clujene au fost marcate de Andreea Voicu (minutele 34, 53, 72).

Condusă la pauză după ce a deschis scorul, „U” Olimpia a avut puterea să întoarcă rezultatul și să termine victorioasă meciul cu campioana Bulgariei. Este pentru prima dată în cele nouă participări consecutive din Women’s Champions League, cînd echipa clujeană obține doar o victorie în grupele preliminarii. În participările din 2011, 2012 și 2015, Olimpia Cluj a reușit câte trei victorii, iar în anii 2013, 2014, 2016, 2017 și 2018, câte două victorii.

Cele mai bune rezultate ale Olimpiei Cluj în Liga Campionilor au fost o calificare în optimile competiției (adică între primele 16 echipe de club din Europa) în anul 2012 și patru calificări în faza eliminatorie, în anii 2011, 2012, 2015, 2017. (D.B.)

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu