E vremea pentru oină

Cu puțin timp înaintea unui important turneu care va avea loc la Cluj, cele mai bune patru echipe de oină ale momentului s-au înfruntat duminică, 21 august, la Sebeș, în primul turneu din play-off-ul Campionatului Național de seniori.

Turneul a avut loc aproape în anonimat, în tribunele stadionului Arini nefiind prezenți ca spectatori decât prieteni și rude ai jucătorilor de oină. Competiția a fost disputată între două echipe „de la oraș” – Straja București (fostă Dinamo) și Frontiera Tomis Constanța – și două din Gherăești, un sat din județul Neamț – Brigada și Biruința.

Echipele de oină sunt formate din amatori, unele fiind departamentale, precum Straja, care este a Jandarmeriei, sau Frontiera Tomis Constanța, care aparține Poliției de Frontieră. Majoritatea sunt însă echipe private, ținute în viață de pasiunea jucătorilor și de mici sponsori locali, care le facilitează achiziționarea echipamentului de joc și susțin deplasările, explică președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre.

Sistemul de joc al play-off-ului a fost „fiecare cu fiecare”. La capătul celor peste patru ore de oină, Straja București, care a câștigat toate cele trei meciuri pe care le-a jucat, a ieșit într-un ușor avantaj pentru cucerirea titlului. Acesta va fi decis într-un al doilea turneu de play-off, care va avea loc la jumătatea lunii septembrie, în comuna Curcani, din județul Călărași.

La turneul de la Sebeș, meciul zilei a fost între Straja București și Frontiera Tomis Constanța, echipă care domină sportul național la nivel de seniori, de aproximativ un deceniu. Cele două „combatante” au terminat la egalitate turneul regulat, pe primele două locuri.

La final, Straja s-a impus cu 16-12, dar a dominat meciul de la cap la coadă, în ciuda scorului, strâns pentru un meci de oină.

În derbiul echipelor din Gherăești, Brigada, deși cu probleme de lot, s-a impus după ce a fost condusă la pauză. O serie de bătăi executate la începutul părții a doua direct în afara terenului – lovituri care primesc două puncte – a pus Brigada în avantaj, pe care l-a păstrat până la final.

Comuna Gherăești este o forță în oină, datorită tradiției existente aici. Oina se practică în mod organizat în satul nemțean de cel puțin trei generații, spune Ionel Turculeț, jucătorul veteran al campionatului, legitimat acum la Brigada. „Cel mai mult îmi place la oină, că niciun meci nu seamănă cu altul, nu știi niciodată ce se poate întâmpla”, crede jucătorul, în vârstă de 49 de ani, care practică oina de la șapte ani.

Vine și la Cluj

Cupa Federației la Oină, un important turneu de seniori, va avea loc la Cluj, în 2-4 septembrie, pe terenul de rugby din cadrul Parcului Sportiv „Iuliu Hațieganu”. Federația de oină îi invită pe toți clujenii dornici să descopere acest sport să asiste la meciuri. La turneu va participa și echipa Politehnica Cluj, care a terminat sezonul regulat pe locul 7, din 8.

Oina este ca o fată frumoasă pe care o ții în casă și nu o vede nimeni, de aceea trebuie să o promovăm și îi invit pe clujeni să vină la Cupa Federației să vadă cât de frumos este sportul nostru național”, a spus președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre.

Pentru cei care îi cunosc regulile, sportul este unul dinamic, palpitant, și imprevizibil. La fel ca la baseball, un jucător trebuie să lovească mingea cu o bâtă, dar aici se cam opresc similitudinile. Dacă la sportul american cel care a lovit mingea cu bâta trebuie să fugă pentru a atinge o serie de pucnte fixe, la oină, el trebuie să străbată de două ori terenul, în lung, o dată la dus, spre capătul opus al terenului, apoi la întors, spre zona de de unde a pornit. Pe teren se găsesc nouă puncte fixe, în care se află adversari care încearcă să-l lovească cu mingea. Jucătorul care fuge are voie să pareze mingea doar cu palmele.

Distribuie:

Postaţi un comentariu