După 10 ani o echipă din Cluj joacă într-o finală europeană

Echipa masculină de handbal Potaissa Turda este la doar 60 de minute de o performanță istorică pentru micuțul club din Turda. Trupa antrenată de Horațiu Gal întâlnește, duminică, pe Valur Reykjavik, în manșa retur a semifinalelor Cupei Challenge. Va fi o misiune dificilă, dar nu imposibilă. În Islanda clujenii au pierdut, scor 22-30, dar în istoria sportului clujean pe semicerc există un recedent. În urmă cu exact 10 ani Naisa Niș a învins la 9 goluri diferență, scor 30-21, pe Universitatea Jolidon Cluj, cucerind trofeul, după ce în Sala Sporturilor ”Horia Demian” au pierdut la aceași diferență de scor (22-31). Atunci sârboaicele au intrat în posesia trofeului pus în joc grație  numărului mai mare de goluri marcate în deplasare. Atunci Clujul a pierdut trofeul, dar e un semn că o înfrângere, chiar și la 8 goluri diferență, în handbal, se poate remonta.

Pe urmele Arieșului

An după an Potaissa Turda mai scrie o pagină de istorie a handbalului clujean.De când se joacă handbal masculin în județul Cluj statisticile arată că cele patru medalii de bronz (obținute în edițiile de campionat 1969, 1970, 2000 – Universitatea Cluj și 2014 – Potaissa Turda), sunt cam singurele performanțe în sportul pe semicerc. Nu vorbim aici despre perioada de glorie a echipei feminine Universitatea Jolidon. La masculin Clujul a fost mai mereu văduvit de rezultate. Poate tocmai din acest motiv, o performanță este chiar faptul că atât ”U”, cât și Potaissa continuă să existe. În cazul Potaissei e chiar mai mult decât a exista.

Foto: Dan Bodea

Devine o obișnuință ca echipa turdeană să reprezinte Clujul în cupele europene și să se bată an după an pentru un loc fruntaș în Liga Națională. Astăzi rezultatele excelente ale handbaliștilor reprezintă o stare normalitate, însă, trebuie amintit că Turda nu a mai trăit un moment similar, precum cel de la sfârșitul acestei săptămâni, tocmai din 1961. Atunci Sticla Arieșul Turda cucerea Cupa României la fotbal, învingând în finală pe Rapid București. A rămas mai bine de o jumătate de secol singurul succes major al echipelor sportive din Turda. Atunci fotbaliștii au jucat pe o primă de 2.000 de lei și trei metri de stofă. Azi, handbaliștilor de la Potaissa li se promite o sumă frumoasă. Dar banii nici nu mai contează când ești în fața unei performanțe la care nici cei care, în 2003, au pus bazele acestei echipe nu îndrăzneau să viseze.

”Ce poate fi mai frumos decât ca municipiul Turda, prin această echipă frumoasă, să fie promovat pe întregul continent?! Nu întotdeauna banii fac diferența. Sunt lucruri în care sufletul e mai presus de bani. Echipa noastră joacă handbal la nivel de cupe europene și pentru că băieții iubesc acest sport. Nici nu mai contează dacă am visat, sau nu că vom ajunge aici. Contează că suntem aici”, punctează președintele Flavius Sâsâeac. 

În 2013 au fost la un pas de seființare

Performanța Potaissei este cu atât mai importană cu cât echipa, care astăzi este o constantă în ”careul de ași” al Ligii Naționale de Handbal Masculin, în urmă cu doar trei ani și jumătate a depășit cel mai critic moment al scurtei ei existențe. În 2013 datorită legislației foarte neclare, echipa a fost la un pas de desființare. În acel an toată lumea din club, dar și cei care aveau funcții de conducere la nivelul orașului au pus umărul și au salvat echipa. Dacă pe plan politic mai existau divergențe, pe anumite subiecte, când s-a pus problema desființării echipei de handbal, absolut toată lumea s-a strâns în jurul echipei. Atunci la Turda s-a realizat un lucru unic, care nu are echivalent nici măcar în cosmopolitul Cluj-Napoca. Atunci turdenii au realizat că sportul este al tuturor, fără culoare politică, ci reprezentând o valoare sentimentală îndreptată dinspre membrii comunității către performanța sportivă și invers. Iar performanța sportivă a fost mereu dedicată comunității.

”Avem public, avem atmosferă, echipa se mobilizează bine la meciurile de acasă. Suntem singura echipă care ne-am menţinut în Top 4 în ultimii 3 ani, iar constanţa în rezultate este dată de atmosfera de la noi, dar şi de faptul că nu am ajuns în extremă. Am raportat tot timpul contractele la nivelul jucătorilor şi chiar handbaliştii au depăşit nivelul contractelor prin ceea ce au arătat. La Potaissa Turda toată lumea a pierdut, când a fost ceva de pierdut și toată lumea a câştigat când a fost de câștigat”, a explicat ”fenomenul” Potaissa, Flaviu Sâsâeac, președinte clubului clujean.

Foto: Dan Bodea

Drumul spre finala Challenge Cup

Duminică, handbvaliștii de la Potaissa pot realiza cea mai mare performanță din istoria handbalului masculin clujean. Simplul fapt că deja sunt în semifinale, reprezintă o realizare nemaiîntâlnită în handbalul masculin. Drumul clujenilor spre finala Challenge Cup a început pe 26 noiembrie anul trecut. Potaissa s-a impus cu 32-23 în fața celor de la Dobrudja, pentru ca o zi mai târziu să ”le scoată handbalul din cap” bulgarilor, după un sec 43-19. A urmat o calificare muncită cu Handball Club Esch. La Turda, Potaissa s-a impus cu scorul de 31-27, pentru ca în retur să piardă cu 25-27. Adversarul din sferturile de finală s-a numit Dudelange.

Luxemburghezii au cedat în ambele partide (32-29 în tur, respectiv 36-35, în manșa a doua), dar de fiecare dată au dat o replică extrem de sănătoasă. Duminică, Potaissa disputa returul cu  Valur Reykjavik. Este evident că islandezii sunt favoriți, sunt echipa mai solidă și poate chiar mai valoroasă. O arată și scorul din manșa întâi, dar de la Turda au plecat învinse, în ultimii ani, echipe precum HCM Constanța (fosta mare campioană a României), Dinamo, CSM București, HC Odorhei, sau Minaur Baia Mare. Toate au venit favorite și au plecat învinse. Duminică e rândul celor de la Valur.  

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu