Clujul, campioana Provinciei în sporturile cu mingea

Foto: Dan Bodea

Transilvania Reporter vă propune în continuare partea a doua a retrospectivei sportului clujean din ultimii 30 de ani. În cele ce urmează vom face o radiografie a performanțelor obținute de echipele clujene de sporturi cu mingea. Per ansamblu, grupările clujene de fotbal, handbal, baschet, volei, rugby, sau polo (ne referim strict la sporturile cu mingea, și doar la echipele de seniori), au cucerit nu mai puțin de 75 de trofee, majoritatea dintre acestea (59!) după 1989. Interesant este că din cele 75 de trofee, 40 au fost cucerite de cinci echipe de fotbal, iar baschetul a contribuit cu alte 25 de trofee, acestea fiind de altfel, cele mai titrate discipline sportive ale Clujului.

Foto: Dan Bodea

Baschetul a pus Clujul pe harta Europei
Vom dedica un capitol special echipelor de fotbal, tocmai pentru că acestea sunt cele mai performante, din 1989 încoace. Pentru început vom face o incursiune în sportul de sub panou. A trecut mai bine de un sfert de secol de la ultimul titlu cucerit de echipa feminină CS ”U” (1993), însă formația universitară continuă să fie deținătoarea recordului de campionate câștigate – 14 la număr, dintre care 10 consecutive, ultimele 4 fiind adjudecate după 1989.

În 1993 baschetbalistele de la ”U” au încheiat o decadă de succese fantastice. Ștafeta a fost preluată, însă, din mers, de echipa masculină (luând în calcul toate denumirile sub care au jucat baschetbaliștii universitari – ”U” Cluj, U-Mobitelco, sau, mai nou, U-BT), care avea să contribuie la palmaresul Clujului cu alte 11 trofee (5 titluri de campioană, 4 Cupe și 2 Supercupe).

Un aspect deloc de neglijat este și faptul că, împreună, echipele de baschet din Cluj-Napoca au adunat aproape 180 de meciuri în cupele europene, fiind din acest punct de vedere sportul cu cea mai mare vizibilitate pe Bătrânul Continent. Dacă în ultimii ani echipa feminină a intrat într-un con de umbră, tradiția sportului sub panou este dusă mai departe de băieții de la U-BT, în fapt continuatorii Universității Cluj. Și la Dej a activat o frumoasă echipă de baschet feminin, Someș Tiger, însă doar pentru o scurtă perioadă, între 1999 – 2003.

Trei trofee la fileu
În județul Cluj voleiul nu a fost un reper al performanței sportive, decât cu mici excepții. În ceea ce privește voleiul masculin, prima perioadă în care putem vorbi despre performanță este decada cuprinsă de la jumătatea anilor ’50, până la jumătatea anilor ’60. Atunci CS Universitatea a cucerit trei medalii de bronz. A doua perioadă în care voleibaliștii clujeni au dat ora exactă în România a fost la jumătatea anilor ’90.

Ceva mai puțin de trei ani a durat dominația echipei ce se numea la acea vreme CSU Ardaf. În sezonul 1995-1996 clujenii aveau să câștige primul și singurul titlu din istoria de aproape 80 de ani a voleiului masculin clujean. La capătul aceluiași sezon (1995/1996) voleibaliștii câștigă și Cupa României, reușind eventul. Un an mai târziu echipa termină pe locul 2 în Campionatul Național, dar câștigă din nou Cupa, aceasta fiind și ultima performanță majoră în sportul la fileu.

Au trecut mai bine de 20 de ani de la acel moment, timp în care echipa universitară a adunat o serie incredibilă de căderi în eșalonul secund, urmate la fel de neverosimil de alte sezoane, tot în Divizia A1, din postura de echipă retrogradată! Și la Dej activează o echipă masculină, Unirea, grupare care de altfel, a fost mândria Clujului în ultimii ani. Dejenii au promovat în prima ligă la capătul sezonului 1995/1996. Au reprezentat Clujul în cupele europene și au reușit câteva clasări notabile.

În ceea ce privește voleiul feminin situația nu este cu mult diferită. Două clasări pe podium, la jumătatea anilor ’90, sub conducerea regretatului antrenor Neluță Bânda, sunt singurele performanțe ale voleibalistelor.

Foto: Dan Bodea

15 medalii, două Cupe și alte 5 finale la rugby
Sportul cu balonul oval se practică în Cluj încă din 1949, dar cele două echipe reprezentative (cea masculină și feminină ale Universității), s-au remarcat abia după 1989. Cea mai prolifică perioadă a echipei universitare masculine de rugby s-a consumat între 1995 și 2004.

În tot acest timp Universitatea Cluj avea să obțină medaliile de bronz, în anii 1995, 1996, 1998 și 2004, dar și pe cea de argint, în stagiunea 2000-2001, sub conducerea legendarului Petre Motrescu. În vitrina studenților clujeni există și două Cupe ale României obținute în edițiile 2001-2002 și 2002-2003 (probabil într-un format al competiției regional, deoarece trofeele nu apar în statistica federației române de profil ca fiind victorii la nivel național).

Secția de rugby feminin a fost înființată în 2012 din inițiativa reputatului antrenor și profesor Octavian Chihaia și este abonată la podiumurile întrecerilor interne. Practic de la înființare și până azi rugbystele de la CS Universitatea au terminat an după an, toate campionatele pe podium. S-au adunat în cei opt ani de existență trei medalii de argint și cinci de bronz. Important de menționat este și faptul că echipa clujeană este cam cea mai longevivă din țară și mai are în palmares 5 finale de Cupa României.

Foto: Dan Bodea

Potaissa Turda, singura laureată europeană
Și handbalul a fost bine reprezentat în Cluj în ultimii 30 de ani. De fapt, putem vorbi despre performanță pe semicerc abia după 1989, singurele medalii de dinainte fiind obținute de echipa masculină a CS ”U”, în 1969 și 1970. Nici în primul deceniu de după revoluție echipele clujene de handbal nu au dus-o cu mult mai bine. Abia din 2000 încoace băieții (mai puțin) și fetele de la Universitatea, plus Potaissa Turda au reușit să aibă rezultate cu adevărat notabile.

La masculin CS ”U” a adăugat în palmaresul general un bronz (în 2000), însă cei care au pus handbalul clujean pe harta țării și a Europei sunt băieții de la Potaissa Turda. Înființată în anul 2000, echipa din Turda a promovat în primul eșalon 11 ani mai târziu și de atunci au obținut patru medalii de bronz (2014, 2017, 2018 și 2019), aducând și primul trofeu european în Cluj, Cupa Challenge în 2018.

Perioada de glorie a echipei feminine Universitatea s-a consumat între 2007-2013 după ce, în 1998 fetele obținuseră prima medalie în întrecerea internă (bronz). Au urmat însă alte 5 medalii (două de bronz – 2007 și 2013, și trei de argint – 2010, 2011 și 2012), o finală în Challenge Cup (2007), totul culminând în 2013 când ”U” Jolidon a evoluat în grupele Ligii Campionilor.

Campioana uitată
Nu putem încheia evocarea marilor performanțe ale echipelor clujene, de sporturi cu mingea, fără a aminti de performanțele poloiștilor. În 2019, anul în care Universitatea a sărbătorit Centenarul, s-au împlinit exact 90 de ani de la primul triumf al unei echipe universitare clujene. Azi, poloul pe apă nu prea mai prezintă interes pentru suporterii și autoritățile clujene, dar în urmă cu nouă decenii sportivii Universității făceau valuri la propriu.

Patru titluri de campioni au obținut poloiștii clujeni între 1929 și 1932. De asemenea, între 1960 – 1980, a activat Voința Cluj, care, deși nu a câștigat niciodată titlul național, s-a clasat de nu mai puțin de 9 ori pe podiumul Campionatului Național (o medalie de argint și 8 de bronz). În 2019 poloul pe apă este reprezentat de echipa CS Poli Cluj, ocupanta ultimului loc în Superliga Națională.

Foto: Dan Bodea

40 de trofee și peste un secol de fotbal în Cluj
Nimeni nu poate certifica (concret) când s-a jucat primul meci de fotbal în România, nici care a fost primul club din țară, dar un lucru este cert: Clujul tinde să devină capitala Sportului Rege. Din 1989 încoace nu mai puțin de 38 de trofee au ajuns în vitrinele a trei cluburi din Cluj-Napoca (CFR, CFF Clujana și ”U” Olimpia). Comparativ, în aceeași perioadă echipele din București (Steaua/FCSB, Dinamo și Rapid) au cucerit 40 de trofee.

”U” cu dragostea, CFR cu performanța
Înființată în 1919, Universitatea Cluj a fost încă de la începuturi o echipă boemă. Chiar fondatorul ei, doctorul Iuliu Hațieganu, supnea, că obiectivul lui ”U” este să atragă tinerii studenți către sport, nu să fabrice campioni. Chiar dacă în palmaresul „Șepcilor roșii” regăsim un singur trofeu (Cupa României din 1965), ”U” rămâne un reper important în istoria fotbalului românesc. Alb-negrii au adunat 56 de sezoane în primul eșalon (Divizia A sau Liga 1) și este al cincilea club din România (după Steaua, Dinamo, Rapid și Petrolul) ca număr de ediții în prima ligă.

Marea rivală, CFR, are doar 24 de sezoane în primul eșalon, dar un număr impresionant de trofee câștigate (5 titluri, 4 Cupe și 3 Supercupe). Ascensiunea fulminantă a feroviarilor a început în 2001, când omul de afaceri Paszkany Arpad a decis să investească în gruparea vișinie. În 2004 echipa promova în Liga 1, iar în 2008 cucerea primul titlu de campioană. Chiar dacă nu se bucură de popularitatea Universității, trupa din Gruia a devenit un model pentru majoritatea cluburilor din țară și a reușit să atragă permanent oameni cu bani în jurul ei.

Investițiile uriașe din ultimii 15 ani se reflectă în cele 12 trofee care strălucesc în vitrina clubului. Tot CFR este echipa care a reușit o serie de rezultate internaționale impresionante: victorii cu Athletic Bilbao, AS Roma, Celtic Glasgow, Lazio, sau Rennes. De altfel, CFR (campioana țării în ultimii doi ani și liderul la zi al Ligii 1) este și singura echipă din România calificată în fazele eliminatorii ale Ligii Europa.

Foto: Dan Bodea

Fetele sunt campioane absolute
Nu putem încheia trecerea în revistă a performanțelor fotbalului clujean fără să amintim de cele două echipe feminine. Prima performeră a fost CFF Clujana. Înființată la începutul anilor 2000, echipa a triumfat de 7 ori în campionat (2002-03, 2003-04, 2004-05, 2005-06, 2006-07, 2007-08, 2008-09) și de 4 ori în Cupă (2004, 2005, 2006 și 2008). A dispărut prematur doar pentru a face loc noii „Regine” a fotbalului feminin – ”U” Olimpia.

Numitorul comun al celor două echipe a fost Mirel Albon, omul de numele căruia leagă cucerirea altor 9 titluri de campioană și a încă 6 Cupe. Practic, de la înființarea clubului (2010), ”U” Olimpia este an după an campioana țării și, de asemenea, principalul furnizor de jucătoare pentru echipa națională.

Vom încheia această retrospectivă amintind, totuși, că primul trofeu câștigat de o echipă de fotbal din Cluj este Cupa României din 1961, cucerită de Arieșul Turda, după o finală de vis cu Rapid București.

Distribuie:

Postaţi un comentariu