Cifrele arată echilibrul, declarațiile fac diferența

Foto: Dan Bodea

CFR Cluj a condus pe alocuri autoritar în clasamentul sezonului regulat din Liga 1, dar s-a văzut mai întâi egalată la puncte și apoi chiar depășită de principala contracandidată din acest sezon, FCSB. Explicațiile rocadei din fruntea clasamentului sunt multiple. Media de vârstă dintre cele două loturi nu reprezintă un aspect decisiv, spre 28 de ani în cazul CFR-ului, aproape 27 de ani pentru FCSB.

Însă, tensiunea pe care antrenorul Dan Petrescu o pune pe proprii jucători, prin gesturi și uneori prin declarații poate fi un răspuns. Jocul bazat pe o apărare excesivă nu este tocmai pe placul suporterilor și a finanțatorilor. La FCSB se poate vorbi de un exces de zel ofensiv care a adus și deservicii roș-albaștrilor. Dacă CFR funcționează ca o echipă, FCSB se bazează aproape exclusiv pe execuțiile personale ale lui Budescu, Man, sau Florin Tănase.

CFR – FCSB, în oglindă
Înaintea confruntării de duminică dintre CFR și FCSB, de pe Arena Națională, la cele două echipe se pot observa multe lucruri care le fac să-și merite pozițiile. În ciuda stilurilor de joc extrem de diferite, cele două adversare sunt și cele mai prolifice. Roș-albaștrii au marcat până acum 53 de goluri, iar CFR 49 și tot ele stau cel mai bine și în defensivă (doar 18 goluri încasate de CFR și 22 de FCSB). Ambii antrenori se bazează pe jucători cu experiență, doar că în cazul roș-albaștrilor diferența o fac execuțiile personale, în vreme ce jocul vișiniilor se bazează exclusiv pe unitatea grupului.

S-a spus despre gruparea ardeleană că are o medie de vârstă extrem de mare însă, dacă luăm în calcul jucătorii care au cel puțin 10 meciuri în acest sezon (numai în Liga 1), rezultă o medie de vârstă perfectă pentru marea performanță, în ambele cazuri. La acest capitol conduce CFR-ul cu o medie de 27,77 ani, în vreme ce FCSB aliniază constant o garnitură cu o medie de vârstă de 26,8 ani. Până și topul golgheterilor este condus la egalitate de Harlem Gnohere și George Țucudean, ambii cu câte 14 goluri. Dacă cifrele prezentate arată un echilibru aproape perfect, declarațiile fac diferența.

Dan Petrescu a susținut mereu că obiectivul echipei sale este accederea în play-off și un podium la final. La FCSB se vorbește mereu de câștigarea campionatului. Petrescu se lamentează că un campionat normal nu ar trebui să se desfășoare în actualul sistem din România (cu play-off și play-out) și că CFR ar fi trebuit declarată campioană la finalul sezonului regulat. Roș-albaștrii și-au creionat strategia exact invers. Și-au propus să stea în coasta liderului și apoi să tureze motoarele la maximum în play-off.

Dan Petrescu reușește în acest final de campionat să-și atragă tot mai multe antipatii prin declarații care vizează alte echipe și nu proprii jucători. ”Astra la meciul cu noi de ce rupeau terenul? S-au aruncat la final pentru un punct și cu Steaua au pierdut 3-0, parcă nici nu erau. Iași, când a luat punct, zici că a câștigat Campionatul Mondial! Pentru ce i-a trebuit acest punct lui Iași?”, au spus Petrescu referindu-se la bucuria moldovenilor de la finalul întâlnirii de săptămâna trecută și la punctul obținut de Astra în Gruia.

Roș-albaștri sunt mai pragmatici și în duelul declarațiilor. ”Noi ne așteptăm ca echipele să joace împotriva noastră cu înverșunare, pentru că așa s-a întâmplat tot timpul. Cum să te miri că cineva joacă? Dar ce te aștepți? Să-ți dea meciul? Că asta se traduce, asta înțeleg”, a replicat Mihai Stoica, directorul sportiv al bucureștenilor.

Ambele cer depunctarea celeilalte
Oficialii clubului CFR au depus, la data de 28 martie, o plângere la Federația Română de Fotbal cerând depunctarea clubului FCSB. CFR-iștii și-au motivat cererea de depunctare atașând la dosar o declarație cu tentă xenofobă a fostului finanțator al roș-albaștrilor, Gigi Becali. ”Mă lupt împotriva ungurilor! Cum să fie CFR <<clubul de fotbal CFR Cluj – n.a. >> campioană în centenarul României? Orban, premierul Ungariei, vrea cu disperare CFR campioană. Eu, Becali, îi spulber pe toți. Să nu creadă ei vreodată că o să-i mai ajute arbitrii, în centenarul României!”, a fost declarația care i-a pus în gardă pe CFR-iști.

Speța a fost amânată, nu înainte ca și oficialii FCSB să ceară depunctarea CFR-ului. Reacția roș-albaștrilor însă, e una în contrapartidă, după ce vișiniii au sperat că rpin acest demers vor câștiga al patrulea titlu de campioană. Inițial rezultatul solicitării CFR-ului părea destul de previzibil. Oficialii CFR au votat cu Răzvan Burleanu, spre deosebire de cei ai FCSB, oponenți înverșunați ai fostului și actualului președinte al FRF. În plus, regulamentele sunt destul de clare în acest sens:

”Dacă autorul (oficial al unui club, finanțator, sponsor, alții asemenea), va aduce atingere onoarei, reputației, demnității sau imaginii publice a unei persoane / club prin intermediul mass-media, fapta va fi sancționată cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal de la 6 la 12 luni la prima abatere; la fiecare abatere următoare, sancțiunea aplicată oficialului va fi stabilită prin dublarea sancțiunii aplicată anterior, iar clubul de care aparține această persoană va fi sancționat cu scăderea a 3 puncte”.

”De ce ar fi normal ca Steaua să câștige titlul? Prin ce este CFR echipă ungurească? Sa explice Becali! E o problemă că suntem ardeleni? Noi nu avem niciun ungur în echipă. Și dacă avem nu cred că ar fi o problemă. Cred că avem un șofer la club care maghiar. E un băiat foarte bun, pe care îl respect”, a fost reacția lui Iuliu Mureșan. Alte motive pentru care CFR face această solicitare sunt legate de atacurile la adresa clubului ardelean, cum că ar primi penalty-uri pentru că ar avea legături vechi cu arbitrii. De asemenea, în memoriu este scris și că Becali l-a contactat pe Dan Petrescu în ziua meciului CFR-FCSB, lucru interzis de regulament.

 

Totul s-a schimbat când oficialii clubului din București au contraatacat și au întocmit un dosar identic care îi incriminează pe oponenții din Gruia. Mai mult, deși spune că nu mai are nicio calitate oficială la FCSB, Gigi Becali merge mai departe și solicită, deocamdată neoficial (nu printr-un memoriu), excluderea CFR-ului din campionat, motivându-și ideea prin faptul că declarațiile lui Dan Petrescu și ale căpitanului Camora fac rău competiției.

Duminică, de la ora 20:45, cele două echipe se întâlnesc pentru ultima oară în acest sezon, într-un meci găzduit de Arena Națională. Pentru a rămâne în lupta la titlu CFR este obligată să nu piardă partida din capitală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu