CFR abonată la penalty-uri și critici

Foto: Dan Bodea

Mai mereu atunci când CFR Cluj a traversat perioade bune și foarte bune pe plan sportiv a fost acuzată de adversari că nu ar juca tocmai corect și că mulți arbitrii ar avantaja-o. Nici acest debut de sezon nu face excepție. Nu e mai puțin adevărat că echipa feroviară a beneficiat de trei lovituri de la 11 metri în ultimele patru meciuri. I s-a și refuzat un penalti clar, la Botoșani, dar oponenții din Liga 1 uită acest lucru. Fie că sunt reprezentanți ai lui Dinamo, FCSB, sau foști arbitri, cu toții par să aibă ”cunoștință” de lucruri necurate.

Un penalti corect, unul eronat și unul controversat

Povestea loviturilor de la 11 metri, acordate pentru clujeni a început în minutul 27 al meciului de la Mediaș (etapa a III-a), dintre Gaz Metan și CFR. Atunci Zderic l-a agățat în careu pe Păun și nimeni nu a contestat decizia arbitrului Sebastian Colețescu. A urmat însă, penaltiul acordat CFR-ului în meciul de la Iași, etapa imediat următoare. În minutul 21, la o lovitură de colț, duelul dintre Andrei Mureșan și Platini s-a terminat prost pentru ieșeni. Inițial mijlocașul CFR-ului a încercat să obțină un avantaj pentru o posibilă lovitură de cap și l-a ținut de tricou și l-a dezechilibrat evident pe Platini care, în cădere l-a placat pe Mureșan, iar arbitrul Lucian Rusandu a arătat punctul cu var.  Culio a executat și a aprins fitilul acuzațiilor la adresa arbitrajelor pro CFR. Fostul arbitru, Ion Crăciunescu, a analizat pentru Digisport faza cu pricina și a conchis că arbitrul ar fi trebuit să acorde fault în atac și nicidecum penalti pentru clujeni. Însă, potopul acuzelor au venit după victoria în fața lui Dinamo, scor 1-0, cum altfel dintr-o lovitură de la 11 metri. În minutul 35 Bokila a pătruns în careu, a încercat o centrare interceptată de Nedelcearu, fază la care arbitrul George Găman a văzut henț și a arătat din nou punctul cu var. Cristian Balaj, unul dintre cei mai mari arbitrii români din toate timpurile, retras din activitate și angajat ca exper pe probleme de arbitraj la Dolce Sport, a comentat faza.

”Mâna lui Nedelcearu era într-adevăr depărtată de corp, doar că, din păcate pentru arbitrul Găman, imaginile nu l-au ajutat. Adică, noi nu am găsit argumente care să indice fără dubii faptul că ar fi fost penalti. Arbitrul, chiar dacă mingea a lovit mâna jucătorului, sau dacă a lovit pieptul, arbitrul nu avea cum să realizeze, pentru că nu era bine poziționat. Era obligatoriu să aibă o comunicare cu arbitrul asistent, atâta timp cât nu avem arbitru adițional. Din ce s-a văzut pe reluări, nu am observat cum că Nedelcearu ar fi jucat mingea cu mâna. Pare mai mult că mingea l-a lovit în piept. Nu înțeleg cum a văzut că a fost penalty, doar pentru că a bănuit și a avut o reacție de instinct. Nu trebuia să se grăbească, mai ales când ai un arbitru asistent foarte important. Sunt de acord că în arbitraj mergi și pe feeling, dar întotdeauna dai mai întâi ce vezi”, a comentat Cristi Balaj, expertul Dolce Sport pe probleme de arbitraj. „A fost o fază delicată. M-am uitat la mai multe reluări. După părerea mea, mingea l-a lovit pe Nedelcearu cam între mână şi piept. Mingea s-a dus apoi în lateral. Pentru mine n-a fost penalty. Nu se vede un contact clar al balonului cu mâna, plus că mingea nu își schimbă traiectoria”, a completat fostul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din România, Ion Crăciunesc, angajat în ultimii ani ca expert pe probleme de arbitraj la Digisport. Mai mult, fostul șef al CCA a făcut marți seara (15 august), o remarcă interesantă. ”Eu, de când sunt în arbitraj, nu am mai auzit așa ceva. Un arbitru asistent, nu dau numele, a fost delegat de 3 ori la patru dintre partidele din deplasare ale celor de la CFR Cluj. Eu mereu mă feream să pun arbitru așa”, a spus Crăciunescu la Digi Sport. Analistul TV face referire la asistentul Mircea Grigoriu, cel care a fost delegat la meciurile CFR-ului cu FC Botoșani (etapa 1, scor 1-1), cu Gaz Metan (etapa a III-a, scor 3-1 pentru CFR) și cu Sepsi Sf. Gheorghe (etapa a VI-a, scor 2-0 în favoarea vișiniilor).

Dan Petrescu vrea arbitri străini

Sătul de criticile care se aduc echipei sale, cum că ar fi avantajată de arbitri și de arbitraje, antrenorul Dan Petrescu a reacționat, imediat după succesul de la Sfântu Gheorghe (scor 2-0 pentru CFR). ”Când face Steaua egal cu Astra e vina noastră. Când Dinamo pierde la Iași e vina noastră. Nu mai înțeleg cum e fotbalul! Toți zic că noi suntem de vină pentru orice. Ați văzut că astăzi <<luni, 14 august, n.a.>> arbitrii au dictat împotriva noastră. Azi trebuia să fie 5-0. Toată lumea vorbește prea mult. Mie nu-mi convine asta. Suntem în România și înțelegem. Într-o țară civilizată, ceilalți conducători nu atacă alți oficiali prin presă. Să nu dea vina pe alții dacă ei nu-și pot câștiga meciurile. Ei trebuie să-și vadă de echipa lor. Mi se pare jenant că toată lumea vorbește de noi”, a spus Dan Petrescu, la flash-interviul acordat pentru Digisport, la finalul jocului cu Sepsi, de la Brașov. Antrenorul CFR-ului s-a arătat surprins și deranjat în același timp și de afirmațiile și declarațiile foștilor săi colegi de la echipa națională, Adrian Mutu (director general la Dinamo) și Cosmin Contra (antrenorul lui Dinamo). Nici foștii arbitrii Ion Crăciunescu și Cristian Balaj nu au scăpat de ”săgețile” lui Petrescu. ”Dacă CFR nu avea puncte nu mai vorbea nimeni. Dar CFR are puncte și a început să ne atace toată lumea. O să-mi apăr mereu echipa! Am văzut atacuri incredibile din partea unor oameni la care nu mă așteptam. Mi-e silă și greață de acei oameni care ne atacă! Să-și vadă de meseria lor, de munca și de echipa lor. Noi nu atacăm pe nimeni. Dacă ei cred că doar arbitrii au câștigat e problema lor, jucătorii mei s-au dăruit. Sunt convins că arbitrii vor încerca să fluiere ce vor adversarii și uite așa… Așa este România și asta se creează în jurul CFR-ului. Să vină străinii să ne arbitreze, să nu mai fie interpretări. Îmi vine să plec iar în altă parte după ce m-am întors în ţară”, a reacționat Dan Petrescu în Prosport.

 

„Dacă CFR nu avea puncte nu mai vorbea nimeni. Dar CFR are puncte și a început să ne atace toată lumea. Am văzut atacuri incredibile din partea unor oameni la care nu mă așteptam. Mi-e silă și greață de acei oameni care ne atacă! Dacă ei cred că doar arbitrii au câștigat e problema lor. Sunt convins că arbitrii vor încerca să fluiere ce vor adversarii”, Dan Petrescu antrenor CFR Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu