Adrian Falub, o nouă încercare

Vlad Munteanu, administrator special „U” Cluj și Adrian Falub/ Foto: Dan Bodea

Adrian Falub este omul ales de conducerea Universității Cluj să redreseze o echipă aflată în derivă. Experimentul olandez al lui George Ogăraru, oricât de promițător ar fi fost ambalat, a fost un eșec răsunător. ”Fotbalul total” pe care antrenorul clujean Ștefan Covaci l-a implementat la Ajax, în anii ’70, nu s-a regăsit în viziunea lui Ogăraru și mai ales în capacitatea fotbaliștilor aduși de el la ”U”. ”Portocala mecanică” a fost mai degrabă un fruct trecut, putred pe dinăuntru și care nici la suprafață nu mai avea strălucire și prospețime. De 19 etape au avut nevoie oficialii ”Șepcilor roșii” pentru a înțelege că poate cel mai nimerit ar fi să încerce să reinventeze spiritul de altă dată al Universității. Și cui i se putea acorda această șansă, dacă nu unui om care a crescut și s-a format ca fotbalist, iar mai apoi ca antrenor, tocmai pe bătrânul ”Ion Moina”. Adrian Falub nu e la prima experiență la ”U”, dar este cu siguranță omul potrivit pentru a redefini identitatea alb-negrilor.

Vremea confirmării pentru Falub

Adrian Falub a debutat în Divizia A la Universitatea Cluj, încă înainte să împlinească 18 ani. Opt sezoane și jumătate a evoluat fostul fundaș la ”U”, în prima lui perioadă ”studențească”. A plecat apoi în Elveția, la FC Basel, astăzi o forță a Europei. A revenit la ”U” pentru un sezon, apoi a mai trecut pe la Gloria Bistrița, FC Național și Digenis Morfou, în Cipru. Ca fotbalist s-a împlinit, dar visul lui era să rămână în fenomenul fotbalistic în calitate de antrenor. În 2006 a fost convins să renunțe la cariera de jucător pentru a face pasul spre banca tehnică. A debutat în noua meserie ”acasă”, la echipa pe care o iubește și la care și-ar dori să antreneze o viață întreagă. Un singur sezon i-a fost suficient lui Falub să arate lumii întregi că are ”stofă” de tehnician. A promovat cu Universitatea în Liga I, la capătul unui sezon de luptă cu CS Mioveni. Contactul cu primul eșalon a fost însă, unul dur. După zece etape suporterii i-au cerut să plece, iar Falub s-a conformat, dar nu a renunțat la visul lui. După un sezon petrecut la Sportul Studențesc s-a întors în Ardeal, pentru a obține o nouă promovare în Liga I cu Unirea Alba Iulia de această dată. Aveau să urmeze alte două promovări cu FCM Târgu Mureș, iar mai apoi cu ASA din același oraș. Cu cele patru astfel de performanțe Adrian falub a stabilit un prim record în fotbalul românesc, devenind primul antrenor care reușit să promoveze în primul eșalon cu patru echipe diferite, ultima oară în vara anului trecut. Și mai există o constantă, de această dată negativă, în cariera sa de antrenor, după fiecare promovare a urmat inevitabil și demiterea.

”M-au afectat toate cele întâmplate, pentru că orice antrenor își face planuri de lungă durată. Eu niciodată nu mi-am propus să promovez doar ca să adun promovări în CV. Mi-aș fi dorit să-mi continui munca la echipele la care am fost, dar în România odată ajuns sus lumea nu mai are răbdare. Toți vor rezultate imediat, nimeni nu-și pune problema că diferența dintre liga a doua și primul eșalon este una foarte mare. Oricum eu sunt în graficul pe care mi l-am fixat atunci când am decis că meseria de antrenor este cea pe care vreau să o fac. Mi-am propus ca în primii 10 ani să acumulez experiență și abia apoi să-mi fixez și țeluri mai înalte. Perioada de acumulări se apropie de final, de acum trebuie să încep o nouă etapă în cariera mea”, a spus Adrian Falub. Și ce strat mai frumos, în a doua etapă a carierei lui, putea fi decât pe banca echipei la care a debutat atât ca fotbalist, cât și ca tehnician.

A contat ”spiritul”

Oficialii Universităţii, prin vocea administratorului special, Vlad Munteanu, au făcut lumină în cazul alegerii lui Adrian Falub, antrenor care a avut concurenţă serioasă pentru preluarea „Şepcilor roşii”. Primul pe lista finanţatorului a fost „prietenul „ Laurenţiu Reghecampf, un tehnician mai tânăr, dar cu un CV mult mai bogat decât al fostului ”U”-ist Falub. Era totuşi greu de crezut că Reghe, omul care a dus ultimele două titluri de campion al României în vitrina Stelei, va accepta să preia Universitatea Cluj. Cota antrenorului recent pus pe liber de şeicii de la Al Hilal, este mult peste ceea ce se poate oferi, financiar, în acest moment în Liga I. O altă variantă, deloc de neglijat, a fost Adrian Mihalcea, în prezent antrenor al echipei de ligă secundă Unirea Slobozia. De altfel şeful Universităţii nu a ascuns niciodată prietenia lui cu Mihalecea, cei doi fiind foşti colegi de echipă la Dinamo.

”Adrian Falub și staff-ul lui sunt exact profilul de antrenori pe care îi căutam pentru a redresa situația în care se află echipa în acest moment. Nu s-a pus niciodată problema veniri unui alt antrenor la <U>, după încetarea colaborării cu George Ogăraru, decât Adrian Falub”, Vlad Munteanu, administrator special ”U” Cluj.

„Nu mă feresc să o spun că în cariera mea de conducător, într-o zi voi lucra C’cu Adrian Mihalecea. Suntem prieteni, ne cunoaştem foarte bine, ştiu ce poate şi va veni şi ziua în care vom colabora”, spunea Vlad Munteanu înaintea partidei de la Bucureşti, unde ”U” a cedat în faţa lui Dinamo, semnând „sentinţa” lui Ogăraru. Tot Vlad Munteanu a explicat şi de ce a fost ales Adrian Falub. „Este exact profilul de antrenor pe care îl căutam şi în care noi credem. Eu sunt convins că Adrian Falub poate redresa această situaţie în care se află echipa la acest moment. Pe Falub l-am sunat imediat ce l-am anunţat pe George Ogăraru că trebuie să întrerupem colaborarea. Nu a fost greu să negociem cu Falub, pentru că el este un fotbalist crescut în spiritul Universităţii, cunoaşte foarte bine acest club, ştie ce se doreşte de la jucători, a mai avut rezultate bune la <U> şi are tot sprijinul nostru pentru a îndeplini obiectivele pe care ni le-am fixat pentru acest sezon”, a explicat Munteanu. Că între cele două părţi nu au existat probleme la negocieri o dovedeşte acceptarea staff-ului cu care Falub va încerca salvarea de la retrogradare a Universităţii. Astfel, secunzi vor fi Cristi Pojar şi Marius Popescu, două foste glorii ale „Şepcilor roşii”. Dinechipa tehnică a noului „principal” mai fac parte Marius Şuller, şi el fot fotbalist al lui ”U”. Au fost păstraţi şi antrenorii cu portarii, Alin Dincă, dar şi preparatorul fizic Cristian Freghieri. Încă de la primul antrenament suporterii au fost alături de noua conducere tehnică, fanii Universităţii dându-şi astfel votul de încredere pentru Falub şi staff-ul său.

Legiunea olandeză rămâne pe loc

Debarcarea lui Geroge Ogăraru de la cârma echipei universitare nu va aduce, cel puțin deocamdată, schimbări majore în lotul de jucători. Administratorul special, Vlad Munteanu, s-a arătat încrezător în dorința fotbaliștilor transferați în această iarnă, de a demonstra că au valoare și că achiziția lor nu a fost o greșeală din partea clubului. Majoritatea fotbaliștilor aduși de Ogăraru în mandatul său la Universitatea, provin din Academia de fotbal Ajax, chiar dacă în ultimii ani au evoluat în cele mai diverse campionate. ”Nu se pune problema să schimbăm și lotul, antrenorul ajunge. În plus, fotbaliștii achiziționați în ultima perioadă sunt profesioniști și eu am convingerea că fiecare dintre ei își dorește să demonstreze că se poate conta pe serviciile lor. Dacă ne-am dat acceptul pentru achiziționarea lor, trebuie să le acordăm și șansa să demonstreze că sunt fotbaliști valoroși”, a punctat Munteanu.

Singura problemă legată de ultimele echiziții este că acești fotbaliști nu sunt agreați de suporteri, aceștia considerând că nu sunt demn să îmbrace tricoul Universității. De altfel, nu doar Ogăraru a fost contestat vehement de fanii ”Șepcilor roșii”, ci și fotbaliștii transferați de acesta. Suporterii nu au fost de acord cu unele decizii ale fostului tehnician, care i-a îndepărtat din lot pe Dan Bucșa, fostul căpitan al Universității, Vasilică Cristocea, Boutadjine, sau Souvadet. Odată cu numirea în funcția de antrenor principal, suporterii speră ca în primul 11 se reapară fotbaliști crescuți de ”U”, precum Lorant Kovacs, sau Andreas Calcan. ”E mult de muncă, atât pot să vă spun în acest moment. Nu mă întrebați dacă pleacă cineva, sau dacă vor veni jucători. Lotul Universității este destul de numeros, vom face o analiză, apoi vedem”, s-a mărginit să spună Adrian Falub, la primul antrenament.

[stextbox id=”custom”]

Neşu continuă la ”U”

Mihai Neșu.

Mihai Neșu.

Demiterea stafului tehnic condus de George Ogăraru nu a avut efecte și în ceea ce-l privește pe Mihai Neșu. Fostul fotbalist a fost cooptat în staff-ul său de George Ogăraru în luna septembrie a anului trecut. „Universitatea Cluj doreşte să precizeze că nu s-a pus în nici un moment problema încheierii colaborării cu analistul video al clubului, Mihai Neşu. Ne dorim ca Mihai să facă parte din staff-ul tehnic şi să rămână alături de noi şi în continuare”, a arată într-un comunicat de presă al clubului Universitatea.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu