Criză majoră de personal la SPAS

Directorul SPAS, Doina Văsuț / Sursa foto: satmareanul.net

Din cauza lipsei de personal cu care se confruntă Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare, Primăria municipiului a fost nevoită să modifice organigrama şi structura funcţională a unităţii. Incluse într-un proiect de hotărâre, propunerile conducerii SPAS au fost aprobate de consilierii municipali cu prilejul ultimei şedinţe. Salariile foarte mici şi neplăcerile cu care se confruntă pe teren sunt cauza plecării a cel puţin zece angajaţi ai SPAS doar în acest an, afirmă directoarea Doina Văsuţ.

“În decursul acestui an au plecat de la SPAS cel puţin zece oameni, unii – din păcate asistenţi sociali – s-au pensionat, alţii au plecat în străinătate. Este foarte greu să angajăm persoane noi deoarece durează foarte mult să-i pregăteşti profesional. Salariile sunt foarte mici şi, faţă de alt sector la noi este o problemă deoasrece aceşti oameni care se deplasează pe teren lucrează într-un stres continuu fiind jigniţi şi alungaţi de către cei ce consideră că au dreptul la ajutoare sociale”, a declarat Văsuț.

Deşi conducerea SPAS a adoptat unele soluţii în vederea asigurării serviciilor la creşe, ţinând cont de atribuţiile ce le revin angajaţilor rămaşi, situaţia este încă departe de-a fi rezolvată.

“La creşe am găsit soluţia de externalizare a serviciilor medicale şi de curăţenie.  Dar avem nevoie de oameni pregătiţi în rândul asistenţilor sociali, deoarece în curând vor intra în vigoare modificările legislative referitoare la copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Noile modificări legislative prevăd monitorizarea copiilor şi a celor în grija cărora rămân, deci avem nevoie de oameni în plus”, a precizat Văsuț.

Pe lângă înlocuirea celor zece angajaţi plecaţi, la SPAS ar mai fi nevoie de cel puţin zece persoane calificate în special în domeniul asistenţei sociale. Directorul Doina Văsuţ afirmă că dacă se vor primi avizele necesare, se are în vedere angajarea unor asistenţi sociali debutanţi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu