Cămătarul cu 52 de procese

Sursa foto: romanialibera.ro

Un cunoscut cămătar din Oradea are pe rolul instanțelor din Satu Mare și Negrești-Oaș peste 50 de procese care au ca obiect executări silite. Pentru împrumuri acordate, Alexandru Gyorgy percepea o dobândă lunară de 33%, profitând de disperarea celor împrumutați. Cu ajutorul unor executori judecătorești, cămătarul din Oradea avea grijă să stoarcă creditorii până la ultimul bănuț, târându-i în instanțe ani de zile. O familie din Negrești-Oaș a ajuns ca pentru un împrumut de 25.000 de euro să plătească cămătarului 100.000 de euro, care acum încearcă să pună mâna și pe un apartament evaluat la 50.000 de euro.

Asociat cu executori judecătorești

Alexandru Gyorgy este un cunoscut cămătar din Oradea, dar cu mulți clienți în județul Satu Mare. Potrivit portalului Just.ro, din 2006 și până în prezent acesta a avut pe rolul instanței de judecată 52 de dosare ce au ca obiect executări silite. Aceste dosare sunt înregistrate la Judecătoria Satu Mare și Judecătoria Negrești-Oaș și au ca obiect executări silite asupra unor imobile dobândite în urma cămătăriei.

Clienții cămătarului sunt în special oameni de afaceri strâmtorați de bănci și clienți. Nu întâmplător, Alexandru Gyorgy s-a asociat în mai multe afaceri imobiliare cu executori judecătorești sătmăreni. Astfel, acesta obținea rapid executarea clienților săi.

Dobândă de 100%

În urmă cu opt ani, familia Sava din Negrești-Oaș a împrumutat pentru 90 de zile de la cămătarul orădean Alexandru Ștefan Gyorgy suma de 25.000 de euro, acceptând să plătească o dobândă de 100%. Familia Sava a garantat cu un apartament din Negrești-Oaș. Aceștia spun că, după trei luni, pentru că nu a restituit împrumutul, Alexandru Gyorgy a demarat procedura de executare silită prin Biroul Executorului Judecătoresc Benone Mihalcea. Astfel, în 2006 au fost executate prin scoaterea la licitație atât apartamentul pus gaj, cât și autoturismele deținute de familia Sava.

Licitație pentru cămătar, adjudecată de cămătar

Familia Sava se plânge că licitația a fost o mascaradă, toate bunurile fiind cumpărate chiar de cămătarul Alexandru Gyorgy. Asta pentru că apartamentul și mașinile scoase la licitație nu au fost evaluate, familia Sava nefiind înștiințată de procedura de licitație, modul de evaluare al bunurilor și alte forme legale pe care executorul trebuia să le îndeplinească.

Pentru a recupera împrumutul, executorul a scos la vânzare un apartament, cu o valoare de piață de 50.000 de euro, și două autoturisme, un Mercedes și un BMW, în valoare de 40.000 de euro. Licitația a fost adjudecată chiar de Alexandru Gyorgy, pentru doar 30.000 de euro. Astfel, pentru un împrumut de 25.000 de euro, cămătarul s-a ales cu un apartament și două mașini, în valoare totală de 90.000 de euro. Oricum, tranzacția a fost una doar pe hârtie, pentru că banii plătiți la licitație s-au întors cămătarului în contul datoriei și dobânzii aferente. Ba mai mult, familia Sava îi mai datora încă 20.000 de euro.

Apartament răscumpărat

După câteva încercări eșuate de a opri evacuarea din locuință, chiar dacă între timp a mai plătit cămătarului încă 25.000 de euro, pentru a nu rămâne fără casă, familia Sava a acceptat să răscumpere apartamentul de la cămătar pentru 60.000 de euro. La semnarea contractului de vânzare-cumpărare, familia Sava plătește un avans de 25.000 de euro, iar ulterior îi mai plătește cămătarului încă 50.500 de lei (aproximativ 12.000 de euro). Dar, pentru că nu a primit diferența de până la 60.000 de euro, Alexandru Gyorgy dă din nou în judecată în 2009 familia Sava pentru a o evacua din apartament.

Familia Sava se plânge că, de atunci, i se emit periodic decizii de evacuare din imobil. Asta deși pentru cei 25.000 de euro împrumutați, familia Sava a plătit cămătarului în total suma de 102.000 de euro.

La opt ani de la contractarea împrumutului și după ce a plătit de patru ori suma pe care a împrumutat-o, familia Sava este în continuare hărțuită de cămătarul Alexandru Gyorgy. Pe rolul instanțelor sătmărene sunt nu mai puțin de patru procese prin care pe de o parte cămătarul încearcă să pună mâna pe apartamentul din Negrești-Oaș, iar familia Sava să scape de calvarul pe care îl suportă de opt ani.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Viorel says:

    interlopu asta intitulat Gyorgy nu-i cumva umflatu ala care detine night clubul Extasy de pe str.Iuliu Maniu ? obezu ala cu YAI pe placutele de inmatriculare ale masinilor ce le conduce. frac-su lu celalalt interlop, zis Fani. Ambii parteneri de “afaceri” cu mafiotul – executor judecatoresc de meserie – intitulat Danciu Gh., chioru ala cu moaca de retardat abandonat, a carui nevasta lucreaza, unde dracu crezi, la tribunal… Evrika, s-a inchis cercul !

  2. Arpi says:

    domnule reporter Ciprian Fabian inaite sa scri niste articole macar scrie realitatea sau ancheteaza inaite ! Da sunt 52 de procese dar cu cine??!!!oare nu cu domnul Sava ?

Postaţi un comentariu