Brutarii au “copt” un prejudiciu de 500.000 de lei

Prejudiciul a fost descoperit în urma controalelor efectuate

Şeful Gărzii Financiare Satu Mare, Ioan Şipoş, a declarat vineri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că s-au făcut controale la mai mulţi agenţi comerciali şi s-a constat scăderea preţului, deocamdată nu proporţional cu reducerea TVA. El a spus că probabil reducerea de 15% va fi simţită după epuizarea stocurilor de făină achiziţionate în trecut de producători, la vechea valoare TVA. Potrivit lui Şipoş, preţul pâinii de 700 de grame a scăzut de la 1, 98 la 1, 74 lei, iar pâinea de un kg s-a redus de la 3, 24 la 2, 55 lei, fiind o scădere semnificativă.

„La cei mai mari producători am constatat scăderea preţurilor în procente între 8 şi 15%. Nu e proporţională cu reducerea TVA, dar după epuizarea stocurilor probabil va fi. Scăderea este semnificativă“, a spus Şipoş.

Conform adjunctului şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Liviu Tăut, în urma verificărilor pe această temă s-au constatat 15 infracţiuni, cu un prejudiciu de 500.000 de lei.
În privinţa reducerii cotei TVA la materiile prime, directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a precizat că s-au aplicat, în urma controalelor, două avertismente unor producători, preţurile pâinii scăzând cu 20, 30 sau 40 de bani/kg.

În vederea respectării legislaţiei ce reglementează piaţa pe filiera cerealelor, precum şi prevenirea fraudelor în domeniul depozitării, distribuţiei şi comercializării grăului, făinii de grău, a pâinii şi produselor de panificaţie şi patiserie Direcţia Agricolă Satu Mare va efectua controale până la sfârşitul anului. Potrivit directorului Ioan Cioltean, controalele îi vizează pe operatorii economici- persoane fizice/juridice care depozitează, procesează şi comercializează grâu/făina de grâu şi care produc şi/sau comercializează produse de pâine, panificaţie şi patiserie.
Până în prezent au fost efectuate 23 controale, din care şase în depozite autorizate, patru în unităţi de procesare (mori), cinci în unităţi de panificaţie (brutării), şi opt în structuri de vânzare a pâinii. În urma verificărilor în structurile de vânzare cu amănuntul a pâinii, produselor de panificaţie şi patiserie, au fost aplicate două avertismente în unitîţi de comercializare a pâinii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu