Blocuri cu toalete în fundul curții: “De 18 ani trăim în mizerie şi cu mirosul ăsta insuportabil”

Locatarii trăiesc fără canalizare de 18 ani / Fotoreporter: Vasile Mihovici

De 18 ani, 50 de familii din Satu Mare locuiesc în două blocuri neracordate la reţeaua de canalizare şi abia de doi ani în imobile a fost introdusă apa curentă. Cele două blocuri, situate pe drumul Careiului, s-au aflat în proprietatea unui fost IAS, cumpărat de aproximativ trei ani de Alessandro Bresciani, un investitor italian, care după ce a devenit proprietarul fermei, a blocat scurgerea mizeriilor în fosa septică amenajată în vecinătate.

Anul trecut, oamenii au devenit optimişti, după ce în campania electorală primarul Dorel Coica le-a promis că situaţia lor se va rezolva în scurt timp. A trecut un an şi locatarii celor două blocuri aşteaptă în continuare, după ce reprezentanţii Primăriei s-au deplasat în zonă dar s-au mulţumit să privească doar de la distanţă. Din cauza mirosului şi a mizeriilor care defulează frecvent, în ultimii doi ani cel puţin 50 dintre copiii familiilor domiciliate în cele două blocuri s-au îmbolnăvit pe rând de hepatită.

WC-urile inundă locuinţele

Gheorghe Orha, unul dintre locatari, explică de ce oamenii plătesc acum pentru greşelile altora.

“În proiect, blocurile ăstea figurează la drum. Fosa septică a fost făcută pentru birourile IAS-ului, şi acolo se scurgeau toate mizeriile. Acuma, italianul  care a cumpărat ferma, a blocat accesul spre fosa septică, iar noi trăim aici în mizerie şi cu mirosul ăsta insuportabil. Eu am noroc că lucrez mult şi nu prea sunt acasă, dar pot să spun că nu m-am obişnuit nici după 17 ani” – ne-a spus Gheorghe Orha.

Ana Păştean, o altă locatară, relatează disperată: “Locuiesc de 18 ani aici, n-a fost făcută canalizare deloc, accesul la fosa septică a fostului IAS a fost doar provizoriu. Eu locuiesc la etajul I şi wc-ul îmi iese mereu în casă, trebuie să stau mereu cu pompa de desfundat în mână dacă nu vreau să mă inunde rahatul”.

[nggallery id=224]

Apeluri disperate şi zadarnice către autorităţi

De-a lungul anilor, oamenii s-au adresat în repetate rânduri autorităţilor sătmărene, fără vreun rezultat. Anul trecut au devenit optimişti, deoarece în campania electorală actualul primar le-a promis că situaţia lor se va rezolva în scurt timp. A trecut un an de la promisiunile primarului, iar  locatarii celor două blocuri de pe drumul Careiului şi-au pierdut răbdarea.

Totuşi, după ce în luna septembrie ne-am dus mai mulţi la Primărie, primarul a promis că situaţia se rezolvă. Ştiţi cum s-a rezolvat! Prima dată au fost cinci persoane. S-au uitat de la distanţă, apoi s-au urcat în maşină şi duşi au fost. A doua oară au venit în altă zi decât cea pe care o ştiam noi, locatarii. Dar până să coborâm au plecat, fără să stea de vorbă cu oamenii. Pe domnul primar nu-l mai interesează de noi, bine că anul trecut ne-a pus la dispoziţie şi maşini numai să putem ajunge la secţia de votare”! – ne-a spus supărată şi disperată Ana Păştean.

Primarul Dorel Coica: Sunt necesare doar două tuburi

Varianta primarului Dorel Coica este diferită, iar rezolvarea problemei pare să depindă doar de două tuburi.

“Am fost acolo împreună cu o firmă care se va ocupa. Va trebui să aducă două tuburi mari să le punem în şanţul acela să facă legătura cu fosa septică pentru a putea fi vidanjată. După aceea se va putea face racordul cu fosa septică” – a declarat Dorel Coica.

Edilul şef n-a putut să spună când vor începe lucrările care odată finalizate îi vor scăpa pe oameni de coşmarul pe care-l trăiesc de 18 ani. În schimb, dintr-un comunicat de presă al Primăriei din 10 octombrie, reiese că atunci când a fost în vizită la blocurile de pe drumul Careiului, primarul a verificat stadiul lucrărilor aflate deja în desfăşurare, ceea ce nu s-a întâmplat nici azi. Până una alta, cele două tuburi făcătoare de minuni zac în preajma blocurilor, neatinse, de circa două săptămâni.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Dotore says:

    Cine spune ca Satu Mare este un oras frumos inseamna ca nu-si da curul jos din masina de serviciu sau personala, (de lux) ca sa vada si sa simta mirosul de gunoi, urina, infectie si poluare ce domina acest oras imputit.

Postaţi un comentariu