Preşedintele CJ atrage atenţia asupra dezechilibrului dintre numărul pensionarilor şi cel al salariaţilor

Numărul pensionarilor din Sălaj este de două ori mai mare de cât cel al salariaţilor / Sursa foto: realitatea.ro

Numărul pensionarilor din Sălaj este de două ori mai mare de cât cel al salariaţilor, dezechilibru care face ca marea provocare a viitorului să nu fie recunoaşterea dreptului la pensie, ci a plăti pensiile, a atenţionat marţi, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, la manifestarea prilejuită de marcarea la Zalău a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.

‘Astăzi, în Sălaj, sunt mai puţin de 47.000 de salariaţi şi sunt mai mult de 100.000 de pensionari. Asta înseamnă că fiecare salariat are ‘în grijă’ mai mult de doi pensionari. (…) Aceste dezechilibre, care există şi în alte părţi, se datorează, în principal, unor cauze aproape obiective, a faptului că cei din segmentul de vârstă activă au plecat în număr mare din ţară, mai ales după 2007. Dar nici foarte multe locuri de muncă nu s-au creat, din păcate, şi asta este una din problemele momentului, pentru că nu numărul mare al vârstnicilor este îngrijorător, ci numărul mic al celor care muncesc sau au posibilitatea să muncească, pentru că dorinţa de a munci este una evidentă. (…) Marea provocare a viitorului nu este recunoaşterea dreptului la pensie, ci capacitatea sistemelor, a economiilor, de a plăti aceste pensii. În Statele Unite acest lucru este deja sub semnul întrebării’, a precizat Tiberiu Marc.

În acelaşi context, prefectul Ionel Ciunt a subliniat că nu pensionarii sunt prea mulţi, ‘ci dorinţa de a rezolva problemele este prea mică’.

‘Sunt voci care spun că pensionarii sunt prea mulţi, însă eu cred că voinţa şi dorinţa de a le rezolva problemele sunt prea puţine. Dumneavoastră sunteţi ‘zestrea’ pe care s-a construit potenţialul spiritual şi economic al României, în ultima jumătate de secol. Generaţiile care sunt vremelnic la conducere au obligaţia morală să vă asigure un trai decent, să vă redea dreptul pe care îl meritaţi pe deplin, de a nu mai purta povara grijii de mâine’, a conchis prefectul.

Sindicatul Liber al Pensionarilor a organizat marţi, la Casa de Cultură din Zalău, o manifestare de marcare a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, la eveniment fiind prezente autorităţi locale şi judeţene, alături de circa 200 de pensionari din întreg judeţul. Manifestarea a inclus şi un spectacol gratuit de muzică populară.

Distribuie:

Postaţi un comentariu