Lichidatorii fac averi din insolvență. Topul celor mai bine plătiți liber profesioniști din Sălaj

Administratorii judiciari din judeţ sunt în topul celor mai bine plătiţi sălăjeni cu profesii liberale / Sursafoto: timpolis.ro

Un rentier, un jucător la bursă, un executor judecătoresc, un expert în insolvenţă şi un notar sunt pe locurile fruntaşe într-un top al veniturilor din activităţi independente şi cedarea de bunuri realizat în judeţele Transilvaniei de Nord. Profesiile liberale se dovedesc astfel foarte bănoase şi în anii de criză economică.

Avere din insolvență

Necazurile prin care trec, în perioadă de criză, firmele sunt mană cerească pentru practicienii în insolvenţă, care câştigă de pe urma procedurilor de executare sume fabuloase. Dovadă stau cifrele furnizate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj, potrivit cărora lichidatorii şi administratorii judiciari din judeţ sunt în topul celor mai bine plătiţi sălăjeni cu profesii liberale. Datele sunt aferente anului fiscal 2012, fiind pentru prima dată când, la nivelul Sălajului, notarii nu mai sunt cel mai bine plătiţi liber-profesionişti. Schimbarea ierarhiei vine şi pe fondul scăderii substanţiale a veniturilor notarilor, pusă în special pe seama reducerii tranzacţiilor imobiliare.

Conform acestor date, locul 1 în acest top este adjudecat de un practician în insolvenţă din Zalău, care a realizat anul trecut un venit net de 473.264 de lei. Chiar dacă este o sumă foarte mare, ea este, de fapt, semnificativ mai mică decât cea care apărea în dreptul ocupantului locului I în topul de anul trecut – un notar din Şimleu Silvaniei, care câştigase în anul fiscal 2011 suma de 624.533 de lei, adică aproximativ 150.000 de euro (venit net).

Locul doi este ocupat tot de un practician în insolvenţă, din Zalău, cu exact acelaşi venit ca şi primul, fiind vorba, cel mai probabil, despre un asociat al celui de pe locul întâi. Notarul din Şimleu aflat anul trecut pe locul întâi se află acum pe trei, el pierzând nu numai două poziţii în top, ci şi aproape 200.000 de lei la venitul net, care a ajuns de la 624.533 de lei, la 427.106 de lei.

Al patrulea liber-profesionist în ordinea veniturilor este un expert în evaluări, expertize şi consultanţă din Jibou, care a câştigat anul trecut 337.625 de lei, iar pe locurile 5 şi 6 găsim doi notari din Zalău cu exact acelaşi venit net: 323.492 de lei. Tot un notar este şi pe locul 7 – unul din Zalău care a adunat anul trecut 277.279 de lei, iar pe locurile 8 şi 9 sunt doi practicieni în insolvenţă, ambii din Zalău, cu un venit net anul trecut de 265.600 de lei, iar celălalt – cu 236.631 de lei. Surpriza topului vine abia pe locul 10, unde avem o persoană din Jibou care a realizat din activităţi medicale un venit net de 202.667 de lei.

Anul trecut, din primii zece liber – profesionişti din Sălaj, ordonaţi după venitul net realizat în 2011, nu mai puţin de şapte erau notari. Şase dintre ei ocupau chiar primele şase poziţii ale topului. Alături de notari, în top mai erau un lichidator, un avocat şi un executor judecătoresc, adică alte profesii pentru care criza altora este o sursă inepuizabilă de bani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu