Agenda culturală a lunii noiembrie: ce evenimente sunt programate la Zalău

Actorii de la Oradea vor juca, la sfârşitul lunii, în "Zbor deasupra unui cuib de cuci"

Potrivit informaţiilor primite de la biroul de presă al Primăriei Municipiului Zalău, luna noiembrie va fi una plină de evenimente culturale în oraşul de la poalele Meseşului.

 

Startul îl dă, în 6 noiembrie, prima ediție a Festivalului Naţional de Folclor  „Cânt şi joc pe plai străbun”, organizat de Primăria Municipiului Zalău şi Casa Municipală de Cultură Zalău. Festivalul începe miercuri, 6 noiembrie, la ora 13:00, cu un atelier de creaţie pentru copii şi tineri  ce se va desfăşura la Casa Municipală de Cultură Zalău.  Joi, 7 noiembrie,   de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor  va avea loc un spectacol de muzică şi dansuri populare, în care vor evolua:   Ansamblul Folcloric de Copii şi Tineret „Columna”  din Zalău,   Ansamblul Folcloric „Csurgo” din Aluniş – judeţul Mureş,   Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistriţa, Ansamblul Folcloric Studenţesc  „Mărginimea” din Sibiu, Ansamblul Artistic Profesionist  „Porolissum” din Zalău şi Ansamblul Artistic Profesionist  „Crişana” din Oradea. Solişti vocali:  Denisa Mirişan, Ioana Lazăr, Daniela Stoica, Deisa Buzgău, Alina Ceuca,   Nelu Cucură, Alexandru Motogna,   Petre Petruse, Traian Stoiţa, Sebastian Stan, Aurora Moga Popovici,   Rodica Pop Seling, Ileana Domuţa Mastan, Vasile Coca, Luminiţa Tomuţa, Simona Costin,   Cornel Borza şi Leontin Ciucur.  Intrarea se face pe bază de invitaţii, care se pot procura de la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău.

 

Tot în 7 noiembrie, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău va organiza de la ora 14.30, la Galeria de Artă „Ioan Sima”, Conferinţa – „Schimburi comerciale în epoca bronzului. Mărturii arheologice din zona Sălajului”.

 

În 8 noiembrie, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în colaborare cu specialiştii de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizează o masă rotundă – „Impactul factorilor de mediu asupra degradării patrimoniului mobil din sălile de expoziție sau depozite”. Întâlnirea va avea loc tot la Galeria de Artă „Ioan Sima”.

 

Tot Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este şi organizatorul expoziţiei  , , Vânătoarea şi pescuitul de-a lungul timpului, , , realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal – Sibiu, ce va fi vernisată în 13 noiembrie, ora 14, 30, la Secţia de Istorie „Vasile Lucăcel”.

 

 

În zilele de 15, 16 şi 17 noiembrie va avea loc a treia ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi, eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, cu sprijinul companiei Tenaris Silcotub. Festivalul se va desfăşura în Sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj din Zalău, Piața 1 Decembrie 1918, nr. 11, şi va avea două secţiuni:

■ Secţiunea teatru popular: în data de 15 noiembrie 2013, ora 10;

■ Secţiunea teatru dramatic: – în data de 16 noiembrie 2013, ora 9, 30, trupele de teatru din școlile gimnaziale (clasele V-VIII);

– în data de 17 noiembrie 2013, ora 9, 30, trupele de teatru din licee, grupuri școlare (clasele IX-XIII).

 

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău apare în agenda culturală a lunii noiembrie şi cu un alt vernisaj, ce va avea loc în 18 noiembrie, de la ora 14.30, la Galeria de Artă „Ioan Sima”. Este vorba despre expoziţia „Artă și meșteșug în epoca regatului dac. Artefacte de os și corn”, realizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi itinerată de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

 

 

În 19, de la ora 18.00, este programat un Concert extraordinar susţinut de Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Zalău, Casa Municipală de Cultură Zalău în parteneriat cu Clubul Rotary Zalău.

 

 

În 20, 21 şi 22 noiembrie, Primăria Municipiului Zalău și Casa Municipală de Cultură Zalău organizează Zilele teatrului pentru copii” – „Cartea cu poveşti, ediţia  a XXI-a, cu participare interjudeţeană. În 20 noiembrie, de la orele 10.00 şi 12.00, va avea loc spectacolul de teatru pentru copii, în limba română, „Făt Frumos cel mofturos şi un zmeu întors pe dos”, în interpretarea actorilor de la Compania teatrală „Comoara cu poveşti”, din Oradea. În 21 noiembrie, tot de la orele 10.00 şi 12.00, va fi prezentat spectacolul de teatru pentru copii, în limba maghiară, „Csacsifogat”, în interpretarea actorilor de la Teatrul Podium M.M., din Oradea, iar în 22 noiembrie, de la aceleaşi ore, spectacolul de teatru pentru copii, în limba română, „Locomotivioara leneşă”, în interpretarea actorilor păpuşari de la Teatrul de Păpuşi din Baia Mare.

 

 

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este, în perioada 22 – 23 noiembrie, gazda Simpozionului științific„Lumea Nouă” – Zau – probleme de terminologie”. Participă specialişti în epoca neolitică din Transilvania.

 

Agenda culturală a lunii se încheie în 27 noiembrie, când Primăria Municipiului Zalău și Casa Municipală de Cultură Zalău aduc în oraş spectacolul de teatru „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în interpretarea actorilor Teatrului  „Regina Maria”,   din Oradea. Piesa se joacă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, de la ora 18.00. Preţul unui bilet este de 10 lei.

Postaţi un comentariu