Interviu/ Remus Lăpuşan: „Emil Boc trebuie să se întoarcă la serviciu”

A trecut un an şi ceva de la alegerile locale şi aproape un an de la alegerile generale. Ce au făcut aleşii noştri în acest răstimp şi ce vor să facă în continuare încercăm să aflăm de la liderii politici judeţeni. Astăzi, printr-un interviu cu preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, după ce la aceleaşi întrebări a răspuns şi preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda.

Reporter: PSD este la guvernare, dar cel puţin în Consiliul Local Cluj-Napoca este în opoziţie. Suprapunând cele două aspecte, pentru clujeni PSD este la guvernare sau în opoziţie? Adică, poate sau nu poate să decidă ce trebuie făcut pentru Cluj?

Remus Lăpuşan: PSD este alături de clujeni oricând și oricum, fie că vorbim de putere sau opoziție. Nu ne propunem o politică pe un ciclu electoral, ci o proiecție de viitor pentru mai multe generații. Având în vedere că avem responsabilitatea de a coordona Consiliul Județean Cluj alături de partenerii liberali, nu ne exonerăm de nici o responsabilitate locală, însă cred că ar fi corect ca și primarul municipiului Cluj-Napoca să se ralieze administrării orașului și să participe la efortul de a crea premizele unei dezvoltări echilibrate și durabile pentru Cluj-Napoca.

A amesteca ocazional mămăliga, a căra în spate saci de cartofi și morcovi sunt doar poze drăguțe de moment, acțiuni de imagine reușite, însă consistență administrativă zero.

Două întrebări, un răspuns: ce a făcut PSD de când este la guvernare şi ce a făcut PSD Cluj de când este la putere la nivel de judeţ şi în opoziţie la nivelul municipiului Cluj-Napoca?

Cabinetul Ponta a reîntregit salariile și aproape că a finalizat returnarea către pensionari a banilor reținuți ilegal de PDL la plata CASS, a oprit jaful din energie, a stopat contractele „băieților deștepți” și a plătit mare parte din arieratele din sistemul de sănătate.
Am plătit datoriile lucrărilor de la Autostrada Transilvania făcute de guvernul Boc, în cuantum de 188 de milioane de lei.

Am crescut salariul minim pe economie la 800 de lei, am deblocat subvențiile pentru agricultori, reintrodus ajutoarele pentru insoțitorii persoanelor cu handicap, am redeschis 17 spitale dintre cele închise de guvernul PDL. Extinderea SMURD-ului și introducerea de internet în multe școli mai pot fi trecute în dreptul realizărilor actualului guvern.

La nivel de județ sprijinim reabilitarea drumurilor județene, extinderea si reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată din județul Cluj, investiția de aproximativ 50.000.000 euro la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (pista de 2.100 de metri) care este una de interes regional.

Consituirea la Cluj a primului Cluster Agricol din România cât și sprijnirea construcţiei autostrăzii Sebeş-Turda, o prioritate a guvernului României sunt mărci ale guvernării locale și naționale. Am construit subunitatea de pompieri și SMURD din localitatea Mociu.

În ceea ce privește primăria municipiului Cluj-Napoca, considerăm că întoarcerea edilului Emil Boc la serviciu ar fi utilă comunității noastre. PSD Cluj este deschis la o colaborare administrativă în folosul comunității, însă pentru aceasta primarul trebuie să se întoarcă din vacanța prelungită.

Aveţi nişte proiecţii mai concrete legate de dezvoltarea în viitorul scurt şi mediu a Clujului în particular şi a Transilvaniei în general?

Având în vedere că viitorul Clujului este determinant pentru dezvoltarea regiunii de nord-vest a României, considerăm că obiectivele strategice sunt atât de interes județean cât și regional.

Construcţia autostrăzii Transilvania este o prioritate a guvernului României, precum și a autostrăzii Turda-Sebeș, aceasta având o lungime de 70, 2 kilometri și va fi conectată de Europa.

Sprijin pentru dezvoltarea „Cluj IT Innovation Cluster” pe modelul Silicon Valley, având ca scop trasformarea Clujului într-un important centru al cercetării şi dezvoltării IT din România.

Un obiectiv strategic pentru zona Clujului este agricultura iar în acest sens dorim să facem funcţionale și sistemele de irigaţii din zona Turda – Câmpia Turzii, o soluție optimă pentru revigorarea terenurilor din acest areal.

Rezolvarea problemei gunoaielor din județul Cluj a fost de asemenea abordată prin demararea unui proiect cu finanţare europeană pentru construirea unui depozit ecologic de deşeuri pe raza comunei Feleac de lângă Cluj-Napoca.

Construcția Spitalului Regional de Urgență este o necesitate și prioritate regională.

Care ar fi primele cinci investiţii importante care ar trebui să se facă la Cluj din bani publici?

Sprijinirea construcției hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, reabilitarea drumurilor județene și a infranstructurii stradale municipale, amenajarea de spații verzi pentru locuitorii din marile cartiere ale municipiului Cluj-Napoca, investiții în dezvoltarea și creșterea capacității parcurilor industriale ale județului Cluj (tip TETAROM), care pot aduce investitori și respectiv creșterea numărului de locuri de muncă, investiții masive în refacerea infrastructurii agricole, altă dată atât de productivă pentru Cluj.

Sunteţi dispuşi la o colaborare cu opoziţia în plan judeţean pentru a susţine împreună o serie de proiecte importante ale Clujului? Dacă da, concret, în ce ar consta colaborarea şi care ar putea să fie proiectele?

Îi invităm pe democrat-liberali și nu numai să se alăture proiectelor prezentate mai sus. Respectăm opoziția și propunerile ei, le analizăm și în funcție de agenda imediată a cetățeanului și comunităților din județul Cluj stabilim prioritățiile.

Transilvania Reporter vă prezintă un interviu în paralel. Citește și Daniel Buda: „Cei din USL sunt incapabili să atragă investitori în judeţ”

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Gabi says:

    Are dreptate , boc nu face decit spectacol , in rest nu se vede nimic

  2. ruxan says:

    Boc=circar pe seama calitatii vietii societale.

Postaţi un comentariu