Elena Udrea: Oamenii văd că nu scot flăcări pe nas, că nu mănânc copii cruzi dimineaţa

Cu o foarte pală pată de culoare, în 2000, când a existat un candidat de sex feminin la alegerile prezidenţiale, Graziela Bârlă, până în acest an, România n-a  mai avut femei care să intre în cursa pentru Cotroceni. Iar de această dată, candidatele –pentru că sunt două, Elena Udrea şi Monica Macovei- par să facă, cum ar spune fotbaliştii, o figură frumoasă. Şi pentru că tot sunt femei, era de aşteptat ca ele să uzeze în această campanie şi de arsenalul din dotare. Iar aşteptările nu ne-au fost înşelate, cel puţin în unul dintre cazuri.  Dacă e greu sau uşor să fii candidat femeie, am încercat să aflăm de la Elena Udrea (PMP), un candidat atipic pentru alegerile prezidenţiale care au avut loc până acum în România.

Rep: Doamna Udrea, e greu să fii candidat femeie?
Elena Udrea: Este greu să fii femeie în politică. Lupta cu femeile în politică se duce cu arme discriminatorii. O femeie este întotdeauna atacată pentru lucruri care ţin de viaţa personală, care ţin de atitudine, de felul cum se îmbracă, ceea ce este incorect, pentru că un bărbat nu este judecat după astfel de criterii. Dar pentru mine este deja cunoscut. Sunt obişnuită de 10 ani de când sunt în politică să mă confrunt cu astfel de situaţii, aşa că în această campanie electorală nu se întâmplă, din punctul meu de vedere, nimic nou faţă de ce am făcut eu 10 ani. De 10 ani fac acelaşi lucru, eu nu m-am schimbat în această campanie, nu încerc să fiu altcineva, nu încerc să fac altceva, nu încerc să fac altfel de lucruri. Adică, tot în întâlniri cu oamenii, nu sunt mulţi candidaţi, ca să nu zic că nu mai e nici unul care să meargă în mulţime. Cred că asta este marca mea, îmi place să mă întâlnesc cu oamenii, iubesc oamenii, îmi place să stau de vorbă cu ei, chiar şi când au lucruri să-mi reproşeze.

Rep: În această campanie electorală vi s-a reproşat ceva anume?

EU: Da, lucruri legate de fosta guvernare şi în general categoriile sociale care au fost afectate de măsurile pe care le-am luat când am fost la guvernare. Dintre reproşurile pe care le-am auzit sunt cele legate de măsurile pe care le-am luat în timpul guvernării, însă, raportat la numărul de oameni pe care i-am întâlnit, sunt mult mai mulţi cei care mă susţin şi care-şi declară încrederea că voi putea schimba România. Eu sunt un om politic care îmi asum lucrurile, şi bune şi rele, şi am cerut oamenilor să judece candidaţii după faptele lor, nu după promisiunile lor, nu după ceea ce spun, ci după ceea ce au făcut. Şi aici argumentul meu e că sunt un candidat care chiar a făcut ceva pentru ţară. Ca ministru am lăsat în urma  mea peste 6.000 de proiecte de investiţii, care au generat peste 100.000 de locuri de muncă şi nu există localitate în ţară în care Elena Udrea să nu fi susţinut un proiect: asfaltare de drumuri, apă, canalizare, un bloc ANL, o sală de sport etc. Nu există localitate în care să nu fi fost alături de ei, de oameni atunci când am fost ministru.

Rep: Cum arată o zi din viaţa dvs de candidat la Preşedinţie? Şi făcând aici comparaţie cu o zi obişnuită din viaţa dvs. înainte de a fi candidat.

EU: Din fericire pentru mine, nu s-a schimbat foarte mult. Eu am făcut acelaşi lucru şi înainte de a fi candidat, adică tot am plecat prin ţară, tot mi-a plăcut să merg în România, să cunosc oamenii, ca ministru al Turismului n-am avut trei weekenduri în Bucureşti în trei ani. Am fost plecată tot timpul, şi pentru că erau multe lucruri de făcut, şi pentru că îmi place să cunosc, să-mi vizitez ţara, să-i cunosc oamenii. Ca şi candidat fac ceea ce fac de ani de zile, dar, sigur, acum mult mai dens, activităţile sunt mult mai concentrate. Mă trezesc dimineaţa –depinde unde, în ţară sau în Bucureşti…

Rep: La ce oră vă treziţi de regulă?
EU: De regulă în jurul orei 7 acum, asta un pic mai târziu decât de obicei, pentru că acum mă culc mult mai târziu. Spre exemplu, aseară am ajuns la Cluj aproape de ora 1 şi ne-am culcat în jur de 2-3. Aşa se întâmplă când suntem prin ţară. Călătoresc foarte mult, distanţele sunt mari, se merge greu.
Deci, dimineaţa, prima dată fac sumarul zilei care a trecut, revista presei, verificat încă o dată programul  pe ziua respectivă, discutat cu echipa şi intrat în program, care poate să însemne de cele mai multe ori vizite, vizite în fabrici, în teritoriu, care înseamnă şi organizaţii, întâlniri cu presa, interviuri, verificarea stadiului campaniei. Până acum erau şi şedinţele foto, acum le-am terminat. Şi eu sunt foarte, foarte mult prezentă în mijlocul oamenilor şi profit de ocazie pentru a da şi mesajele pe care eu vreau ca românii să le audă din partea mea. Le spun oamenilor că merit să aibă încredere în mine pentru că pot demonstra cu ceea ce am făcut că nu doar promit, ci chiar voi fi în stare să pun în practică ce promit, anume o Românie frumoasă.

Rep: Spuneaţi că mergeţi foarte mult prin ţară, cu ce călătoriţi?
EU: Cu maşina şi, când  mai pot, călătoresc şi cu avionul. De asta nu este bine că dl prim ministru candidează din funcţia de prim ministru, dânsul foloseşte toate mijloacele de transport puse la dispoziţia guvernului, elicopter, avion etc. Este avantajat de calitatea pe care o are. Deci, călătoresc cu maşina şi cu avionul.

Rep: Pe drum ce faceţi? Ascultaţi muzică, citiţi, discutaţi cu consilierii?
EU: Citesc presă, stau pe facebook, verific, dau mesaje, pun lucrurile cap la cap, vorbesc cu echipa, arareori îmi dau seama când ajung dintr-un loc în altul. Stau foarte mult în maşină cu preşedinta organizaţiei de femei, cu dna Ruxandra Dragomir, dânsa face chiar un filmuleţ despre campania mea, ceea ce nu se vede din campanie, mă prinde şi în momentele bune, şi în momentele rele, mă mai prinde cântând în maşină, mă mai fotografiază când mă enervez, când ţip, când sunt supărată, când sunt veselă. Deci avem un making of, o campanie care va face senzaţie cu siguranţă, lucrurile care nu se văd în campania aceasta. De exemplu, dimineaţă m-a fotografiat când m-am spălat pe cap. Va fi interesant să vadă lumea cum arată o campanie în spatele evenimentelor publice. În rest, pe drum dau inteviuri, scriu, răspund la întrebări.

Rep: Vă verificaţi des contul de facebook, e-mailul?
EU: Aproape permanent, pentru că-s foarte atentă la ce se comunică. Chiar dacă nu postez eu întotdeauna, conţinutul, mesajele, ceea ce se spune pe contul de facebook trebuie să mă reprezinte, chiar dacă să zicem că textul în sine nu-l scriu de fiecare dată. Şi câteodată îl scriu chiar eu şi probabil că de multe ori se vede diferenţa, pentru că am un stil mult mai direct de adresare şi comunic, cred eu, mult mai bine cu susţinătorii mei sau cu cei care vorbesc pe facebook. În orice caz, sunt conectată, în fiecare secundă în care sunt liberă sunt pe internet.

Rep: Spuneaţi că şi cântaţi pe drum… Ascultaţi şi muzică? Ce muzică vă place?
EU: Da, cânt. Ascult radioul şi muzica de la radio. Altfel nu am o preferinţă. Muzică românească. Acum ascult ce e la modă, pe Delia, nu ştiu cine mai cântă, dar sunt tot felul de melodii din astea frumoase care se cântă la radio şi aproape că le-am învăţat pe de rost.

Rep: Contează, cât contează frumuseţea în politică?
EU: Dacă iau în calcul faptul că aud şi oameni care spun „vă votăm pentru că ne placeţi, pentru că sunteţi frumoasă”, cred că contează şi asta, deşi… Ştiţi de ce? Cred că este în conştiinţa populară faptul că oamenii frumoşi sunt oameni mai buni. Ştiţi că erau poveştile acelea că de omul urât să te fereşti. Deci, probabil că în conştiinţa populară este faptul că oamenii care sunt mai deschişi, mai frumoşi, mai calzi, sunt şi oameni mai buni. Altfel, nu văd care ar putea să fie legătura între performanţă şi aspectul fizic.

Rep: Deci, mizaţi pe imaginea dvs, pe aspectul  fizic…
EU: În politică imaginea contează foarte mult, aproape totul este imagine. Din nefericire pentru mine, pentru că sunt dezavantajată, imaginea de la televizor faţă de realitate. Şi mă refer la imaginea de ansamblu, la percepţia despre Elena Udrea, nu la imaginea despre aspectul  fizic. Este în defavoarea mea. Adică televizorul sau imaginea publică formată prin media pe unii îi avantajează, în sensul în care oamenii îi cred mult mai buni, mult mai competenţi decât sunt în realitate, iar pe alţii, având în vedere atacurile mediatice la care sunt supuşi, cum este în cazul meu, îşi fac o părere din păcate nedreaptă. Dar este şi o parte bună: şocul este atât de mare între ce cred oamenii că este Elena Udrea şi cea pe care o văd pe stradă, încât de foarte multe ori asta este suficient ca să se schimbe părerea în bine. Adică, oamenii spun aşa, în primul rând: vai, ce mică sunteţi, fiindcă toată lumea îşi imaginează că sunt mult mai înaltă. Sau, vai ce slabă sunteţi, că lumea îşi imaginează că sunt mult mai grasă. Şi, mai ales, oamenii văd că, nu ştiu, nu scot flăcări pe nas, nu mănânc copii cruzi dimineaţa, nu mă hrănesc cu nu ştiu ce, mă văd un om normal. Probabil că de la televizor percepţia este că sunt om ceva mai rău.

Rep: În alegerea sloganurilor dumneavoastră „România frumosă” şi „Bună pentru România” aţi mizat şi pe aspectul dvs fizic?
EU: Am mizat pe o percepţie generală. Eu spun, moto-ul meu de viaţă este „port toate ale mele cu mine” şi de fapt logica acestui moto este că eu vreau să par ceea ce sunt, nu vreau să par altceva, şi-mi asum tot ceea ce sunt. Vedem oameni care încearcă să pară altceva, fie încearcă să pară mai familişti decât sunt în realitate, fie încearcă să pară mai buni decât sunt în realitate, fie încearcă să pară mai culţi decât în realitate. Nu! Eu sunt ceea ce sunt, niciodată n-am încercat să par altceva, sunt mulţumită. Sigur, putea fi mai bine, dar, Doamne fereşte, putea fi mai rău. Puteam să fiu un om mai bun sau puteam să fiu un om mai rău. Eu mă bucur şi-s mulţumită cu ceea ce sunt şi am vrut să merg pe o percepţie generală. Dacă aş fi încercat să par altceva în campanie, cred că n-aş fi fost decât ca alţi candidaţi, o ipocrită.

Rep: Vă aparţin aceste sloganuri, aţi contribuit la crearea lor?
EU: Am contribuit şi mai ales a trebuit să-mi dau acceptul pe toată campania.

Rep: Mizaţi mai degrabă pe electoratul masculin?
EU: Categoric nu! Mizez pe electoratul feminin, mizez pe electoratul tânăr, activ şi aş vrea ca oamenii să vadă că o femeie care poartă tocuri, care este blondă şi, da, merge la coafor, este o femeie în stare să facă peste 6.000 de proiecte în România, care au generat peste 100.000 de locuri de muncă. Adică ce n-au făcut mulţi bărbaţi. Aş vrea şi am vrut tot timpul să  sparg această prejudecată, aceste tipare, care spun că doar bărbaţii pot face lucruri importante, lucruri de conţinut în politică. Şi mai ales, nu aş vrea, nu am vrut niciodată să intru într-un model prefabricat, modelul femeii în politică, atunci când am intrat eu. Acum, în mare parte situaţia de azi mi se datorează, relaxarea de astăzi legată de prezenţa femeii în politică, dar la vremea când am intrat eu în politică, era obligatoriu ca femeia să poarte coc, dacă se poate şi ochelari, costume cu două-trei numere mai mari, eventual cenuşii. Era modelul rămas de pe vremea Elenei Ceauşescu, pentru că ea nu permitea ca o femeie să arate mai bine ca ea, să fie mai feminină, nu permitea ca vreo femeie să-i fie superioară. Până la urmă, o femeie trebuie să fie feminină, să fie elegantă. Dar asta era acum 10 ani. Astăzi sunt foarte multe femei tinere în politică, moderne, care sunt la fel şi acasă, şi pe stradă, şi în politică, nu încearcă să pară altceva. Şi eu mă bucur că în mare parte am contribuit la această normalizare. E adevărat, pe mine m-a costat foarte mult, eu am fost în etapa aceea în care a trebuit să schimb prejudecăţile, să le înfrunt şi să le şi depăşesc. Dar, încă o dată, cred că principalul argument al campaniei mele este: eu sunt un om care a făcut ceva pentru ţara aceasta, faţă de ceilalţi contracandidaţi ai mei. Chiar dacă sunt femeie, chiar dacă sunt blondă, chiar dacă port tocuri, chiar dacă fac eforturi să rămân într-o stare fizică bună, pentru că nu e uşor cu tot acest program, sunt un om care a făcut foarte multe lucruri pentru ţara aceasta şi sunt în stare să fac în continuare.

Rep: Rămânând la politică, ce elemente din programul preşedintelui Traian Băsescu aţi dori să preluaţi, să le continuaţi?
EU: Reformele importante, în primul rând reformele importante care au început în domenii cheie, cum ar fi reforma în sănătate, reforma în educaţie trebuie duse la bun sfârşit, reforma constituţională -care nu s-a mai făcut, n-a mai vrut-o clasa politică-, reforma administrativ-teritorială –pe care baronii  locali n-au vrut s-o facă. Eu am fost ministrul dezvoltării regionale şi ştiu cât de importantă ar fi o reformă administrativ-teritorială. Dar şi efortul preşedintelui de a crea o justiţie independentă trebuie continuat, trebuie continuat sprijinul pentru independenţa justiţiei, trebuie continuată lupta pentru instituţii puternice ale statului. Îmi amintesc că acum câţiva ani, un domn Vântu spunea „întătiţi-vă statul”. Astăzi statul s-a întărit. Trebuie păstrată în continuare forţa instituţiilor statului, depolitizarea lor. Sunt lucruri care trebuie continuate. Trebuie făcute în schimb o mulţime de alte lucruri, sunt oameni care aşteaptă să fie făcute pentru ţară, şi eu cred că sunt în măsură să le fac, pentru că sunt un om hotărât, un om care iubeşte această ţară, altfel n-aş fi suportat 10 ani lucrurile cu care m-am confruntat în politică, şi n-aş fi aici, pentru că nu este uşor, mai ales pentru o femeie. Şi cred că avem o şansă. Cred că după 25 de ani, acesta este momentul în care România poate să plece pe drumul care să însemne la final o ţară cu adevărat europeană, nu doar că suntem în UE, ci să trăim aşa cum se trăieşte în ţările europene. Îmi doresc o Românie în care oamenii să aibă motive să zâmbească pe stradă, aşa cum zâmbesc cetăţenii ţărilor europene. Şi o doamnă chiar mi-a spus: doamna Udrea, aş vrea ca zâmbetul dvs să-l aibă toţi românii pe faţă şi sunt convins că veţi face lucrul acesta. Eu vreau o Românie frumoasă în care fiecărui român să-i fie drag să trăiască şi fiecare să-şi poată împlini visul lui. Şi-mi doresc foarte mult să dau motive tinerilor să nu mai plece din ţară. Sunt o generaţie care a rămas aici, n-aş pleca din România, dar n-aş vrea ca generaţiile care vin să mai treacă prin ce am trecut noi. Îmi doresc să poată să rămână aici, să-şi găsească locuri de muncă bine plătite, să-şi întemeieze aici familiile şi lucrul acest se poate face.

Rep: Apropo de cei 10 ani de când sunteţi în politică şi legat de planurile dvs de viitor, unde vedeţi România peste 10 ani? Iar asta în legătură cu proiectul dvs personal pentru următorii 10 ani
EU: Sper ca peste 10 ani, România să închidă o etapă cu Elena Udrea şi sper ca etapa aceasta să fie una de construcţie. În vremea lui Ion Iliescu, sistemul securisto-comunist a crescut, a înflorit, s-a consolidat în preajma preşedintelui. Foştii securişti sau comunişti au devenit mari capitalişti, au ocupat economia, media. În vremea lui Constantinescu, acest sistem l-a învins pe preşedinte, care la final s-a declarat învins de sistem. Traian Băsescu s-a luptat cu sistemul şi l-a îngenuncheat. Eu cred că pot să duc mai departe, să continui reuşita preşedintelui, să fac să dispară pentru totdeauna trecutul acesta securisto-comunist din prezentul nostru şi sper, cred că aceşti 10 ani cu Elena Udrea vor însemna 10 ani de construcţie. Îmi doresc ca peste 10 ani, românii să considere doar o amintire anii de după revoluţie şi tot acest efort al nostru de a deveni o ţară europeană. Să fie o amintire de care să ţină cont, dar care să nu-i mai bântuie. Vreau o ţară în care peste 10 ani românii să fie cu adevărat oameni care trăiesc o viaţă decentă, o viaţă în care ziua de mâine să fie privită cu optimism, să-şi dorească să-şi întemeieze aici familiile şi speranţa lor de reuşită, de succes, să fie legată de a rămâne în România, nu de a pleca în altă parte. Vreau o ţară  cu oameni care să trăiască frumos, să trăiască normal. Vreau o ţară cu oameni fericiţi!

Rep: Dacă nu aţi fi intrat în politică, ce v-aţi fi dorit să faceţi?
EU: Este greu să spun, pentru că tot timpul am vrut să fac lucruri care să conteze. Deci, pentru alţii, fiindcă aşa, pentru tine, fiecare face ce crede că e important pentru el. Până să intru în politică, am făcut 7 ani avocatură. Probabil că aş fi urmat avocatura. Nu ştiu. Puteai să faci şi acolo, dar foarte puţine pentru ceilalţi.

Mai e o întrebare la care vreau eu să răspund, despre PDL. Să nu ratez momentul important, că săptămâna trecută tocmai ce s-a desfiinţat PDL şi nu vreau să nu marcăm. Cred că foarte mulţi dintre foştii mei colegi de la fostul PDL mă vor susţine şi vor vota cu mine. Mă bucur că am susţinerea dlui Emil Boc, primarul Clujului, fost prim-ministru, un om cu care am făcut echipă şi în partid, şi în politică, şi la guvernare. Faptul că suntem din nou împreună în momentul acesta şi în demersurile de câştigare a preşedinţiei, arată că suntem oameni care avem aceleaşi convingeri, credem în aceleaşi valori, în aceleaşi proiecte şi vrem să facem împreună lucrurile de care ţara are nevoie. Îmi pare rău să văd că sunt colegi de la PDL care au fost duşi de actuala conducere pe un drum care înseamnă desfiinţarea partidului, partid care a dat de două ori preşedintele, de trei ori primarul general al capitalei şi care acum îşi pierde identitatea, s-a desfiinţat şi foarte mulţi colegi sunt nemulţumiţi de lucrul acesta. Regret că s-a ajuns aici, cu atât mai mult cu cât evident că sunt păcăliţi. Am văzut declaraţia unui lider PNL care spune că dl Iohannis, dacă ar ajunge preşedinte, va coabita cu Victor Ponta, pentru că nu sunt pregătiţi să preia guvernarea. Eu vă garantez că nu voi coabita, nu-l voi lăsa pe Victor Ponta premier, nu pentru că am eu ceva cu Victor Ponta, ci pentru faptul că nu este un premier bun pentru România şi a demonstrat-o în cei doi ani de când guvernează. Deci, cei de la PDL sunt păcăliţi, amăgiţi cu perspectiva unei guvernări, însă faptul că susţin un om care le-a fost adversar în ultimii cinci ani –dl Iohannis a fost adversarul PDL- este un lucru trist. Eu încă ţin la fost mea echipă din PDL şi sper că mulţi dintre ei îşi vor da seama că sunt duşi pe un drum care nu este al lor.

Rep: Dacă ajungeţi preşedinte, dl Emil Boc ar putea fi premier?
EU: Dl Boc a spus că nu mai pleacă de la Primăria Clujului.

Rep: V-aţi gândit la o variantă de premier?
EU:M-am gândit la un model de premier. Viitorul prim-ministru, pe cel care l-aş numi din decembrie, dacă voi fi aleasă preşedinte, va fi în primul rând un om care să iubească ţara şi care să vrea să facă lucrurile de care ţara are nevoie acum, dar şi să fie în stare. Un om care să aibă o viziune economică, care să înţeleagă ce-i trebuie României, care să aibă curaj să pună în practică reformele de care avem nevoie, un om care să-şi facă o echipă de miniştri competenţi şi nu o echipă de miniştri prieteni şi parteneri de business, cum e în cazul dlui Ponta. Un prim-ministru care să fie pregătit să-şi sacrifice următorii trei ani din viaţă pentru această ţară, aşa cum eu sunt pregătită să-mi dedic următorii 10 ani din viaţă doar acestui proiect care înseamnă „România frumoasă”.

Rep: Dl Traian Băsescu?
EU: Nu, dl Traian Băsescu de asemenea a spus că nu se gândeşte să ocupe această funcţie. Dar avem mulţi oameni tineri, motivaţi, energici, care pot ocupa această funcţie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu