STENOGRAME. DNA cere aviz pentru urmărirea penală a lui Silaghi. Liberalul ar fi primit mită 200.000 euro de la Iordache

Deputatul Ovidiu Silaghi

DNA a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi pentru infracţiunea de trafic de influență în formă continuată săvârșită în perioada în care a fost ministru al Transporturilor. Ulterior, procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a solicitat Camerei Deputaților declanșarea procedurilor în vederea acordării avizului pentru începerii urmăririi penale față de Ovidiu Silaghi.

”Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi  a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului SILAGHI OVIDIU IOAN,   pentru infracţiunea de trafic de influență în formă continuată, fapte despre care există indicii și date că ar fi fost săvârșite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor”, se arată într-un comunicat de presă remis luni redacției.

 

Potrivit sursei citate, din referatul întocmit de procurori a rezultat că există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012,   Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul  asigurării derulării contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) şi pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil. ”Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, precizează DNA.

Sursa citată mai arată că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală.

CITEŞTE ŞI:  Silaghi şi-a retras candidatura de la Transporturi şi acuză manevrele lui Băsescu

Denunțat de Iordache. Silaghi a pornit aparatul de bruiaj

Potrivit evz.ro, Ovidiu Silaghi a fost denunţat de Iordache la DNA: ”În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 EURO, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 EURO ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor……”, se arată în denunțul făcut de Nelu Iordache la DNA.

“Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi Şpan Remus, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu P M a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute.”

Silaghi, “al tău” din discuțiile telefonice

În data de 09.11.2012, ora 16:44, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe Şpan şi şi-a exprimat nemulţumirea, din discuţiile purtate rezultând că ministrul Silaghi şi-a încălcat promisiunile, potrivit interceptărilor publicate de evz.ro.

Nelu Iordache: Ce faci?

Ş R V: Sunt acasă.

Nelu Iordache: Vii prin Bucureşti mâine?

Remus Vasile Șpan: Da! Mâine în jurul amiezii sunt în Bucureşti.

Nelu Iordache: Da?

Remus Vasile Șpan: Da. Te sun!

Nelu Iordaghe: Bine. Al tău m-a vândut, să ştii!

Remus Vasile Șpan: Dar ai făcut ce ţi-am zis eu?

Nelu Iordache: Al tău m-a vândut!

Remus Vasile Șpan:: Ce?

Nelu Iordache: Al tău m-a vândut!

Remus Vasile Șpan: Ei, nu mai pune tu botul la toţi proştii!

Nelu Iordache: Nu!

Remus Vasile Șpan: Care îţi dau ţie…

Nelu Iordache: Nu! Hai să ne vedem mâine!

Remus Vasile Șpan: Ei… Bine.

Nelu Iordache: Hai să te văd mâine, că ţip, o să ţip, dacă mă strângeţi de…încep să dau afară!

Remus Vasile Șpan: Ei… ţipă!

Nelu Iordache: încep să dau afară.

Remus Vasile Șpan: Şi dacă dai afară, ce o să faci?

Nelu Iordache: Hai, vreau să te văd mâine!

Remus Vasile Șpan: Bine.

Nelu Iordache: Pa!”.

Procurorii DNA arată că este cunoscută susţinerea de care a beneficiat ministrul Silaghi din partea lui Şpan, astfel că se poate deduce că expresia “al tău” este de fapt o referire directă la ministru. Relevant este faptul că Ş R V lasă de înţeles că are cunoştinţă despre această înţelegere şi nu neagă faptul că Nelu Iordache ar avea motive “să ţipe”, atrăgându-i doar atenţia nu poate rezolva nimic dacă ţipă.

În data de 10.12.2012, ora 20:50, Nelu Iordache a fost contactat telefonic de către Ş R V care i-a comunicat faptul că a transmis mesajul mai departe, existând indicii că se discută despre nemulţumirea lui I N şi ministrul Silaghi :

Nelu Iordache: La 07:00, nu?

Span Remus: Da! Iar pe partea cealaltă, deja am transmis!

Nelu Iordache:  Bine! Perfect!

SMS-uri vinovate

În data de 12.11.2012 numitul Nelu Iordache a primit de la Ş R V un SMS din care rezultă stabilirea unei întâlniri: „După 3 p m.”, urmat de un alt SMS la ora 17:05: „Mâine, azi FMI”. Procurorii spun că există indicii certe în sensul că se negocia o întâlnire între Nelu Iordache şi ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN.

În data de 13.11.2012, ora 14:07, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe Ş R V care i-a spus că se întâlneşte cu o anumită persoană şi că îi stabileşte şi lui o întâlnire:

Remus Vasile Șpan: Ce faci?

Nelu Iordache:  Uite, prin oraş. Tu?

Remus Vasile Șpan:Uite, eu acum mă văd… Mă văd cu cineva… şi-ţi stabilesc ţie o întâlnire acolo!

Nelu Iordache:  Hai, te rog! S R V: E OK?

Nelu Iordache: Da! S R V: Bine. Şi te sun şi-ţi spun!

Nelu Iordache: Da. Pa!”.

Toate acestea se coroborează cu declaraţia lui Nelu Iordache care susţine că după ce a primit notificarea de reziliere s-a dus la biroul ministrului Silaghi Ovidiu cu intenţia de a afla modalitatea de rezolvare a problemei.

Întrucât la prima discuţie pe care a avut-o cu acesta i-a spus că nu ştie despre ce este vorba şi că se va informa, Nelu Iordache declară că a înţeles că ministrul aştepta altceva de la el. Pentru că începuse campania electorală şi Silaghi Ovidiu nu prea mai era de găsit prin Bucureşti, ci mai mult în Satu Mare, Nelu Iordache susţine că l-a rugat din nou pe Remus Vasile Șpan să-i aranjeze o întâlnire cu SILAGHI OVIDIU-IOAN, astfel:

“Precizez că Ş R (Remus Șpan) era la curent cu problemele mele referitoare la rezilierile contractelor şi în mai multe rânduri, în acea perioadă, a venit la sediul firmei mele şi mi-a atras atenţia că în anturajul ministrului Silaghi Ovidiu se vorbeşte din ce în ce mai des de rezilierile contractelor R S.R.L.

În acest context am înţeles ce am de făcut, adică să-i dau ministrului Silaghi Ovidiu o sumă de bani. Având în vedere că pierderea lunară suferită B A T A S.A. cu acele curse noi a fost de aproximativ 250.000 EURO, am considerat că a-i da lui Silaghi Ovidiu suma de 200.000 EURO ar fi suficient pentru a temporiza o vreme tendinţele acestea de reziliere a contractelor……”.

Declaraţia numitului I N se coroborează şi cu discuţiile dintre acesta şi Ş R V din data de 21.11.2012, ora 10:02:

Remus Vasile Șpan: Da, bubi!

Nelu Iordache:  Iubitul meu, pe unde eşti?

Remus Vasile Șpan: Ajung cam într-o oră jumate în Bucureşti.

Nelu Iordache:  Da? Te rog mult! Acum am plecat de la BCR…

Remus Vasile Șpan: Da.

Nelu Iordache:  Şi vreau să te văd… da?

Remus Vasile Șpan: Da! Păi te sun eu când ajung, bine?

Nelu Iordache:  Bine, bine!

Remus Vasile Șpan: Bine. Pa!

Nelu Iordache:  Pa!”.

Întâlnirea cu ministrul Silaghi la Satu Mare

În aceeaşi zi, la ora 15:53, Remus Șpan l-a contactat telefonic de Ovidiu Silaghi şi i-a solicitat o întrevedere, stabilind să se întâlnească luni întrucât pleca spre Cluj. A doua zi, la ora 11:56 Remus Șpan i-a comunicat lui Nelu Iordache că persoana căutată este plecată la Cluj şi că îl va aştepta luni dimineaţă la aeroport, fiind evident că Nelu Iordache dorea o întrevedere cu ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN înainte de a se comunica decizia de reziliere a contractului, decizie despre care avea cunotinţă că se va comunica în cursul zilei de 23 noiembrie 2012. În aceste condiţii Nelu Iordache a insistat pentru o întâlnire urgentă:

“Nelu Iordache: A… Nu…e târziu! Până mâine după amiază se închide!

Remus Șpan: Atunci va trebui să trag eu o fugă până acolo. Hai că mă văd cu tine!…”

În data de 22.11.2012, ora 13:42, Remus Șpan l-a contactat telefonic pe Ovidiu Silaghi şi i-a solicitat o întrevedere pentru seara respectivă sau pentru a doua zi dimineaţă:

“Remus Șpan: Domnule ministru!

SILAGHI OVIDIU: Spune-mi, te rog!

Remus Șpan: Mâine mergi la Iaşi?

SILAGHI OVIDIU: Nu, eu sunt în Dej, mă duc acum spre Baia Mare.

Remus Șpan: Şi mâine eşti acasă în Baia Mare?

SILAGHI OVIDIU: Mâine sunt acasă în Satu Mare, măi!

Remus Șpan: Văd. Ori trag o fugă diseară până acasă şi te sun, să te văd un minut, ori mâine dimineaţă.

SILAGHI OVIDIU: Bine!….”

În data de 22.11.2012, ora 14:15, Remus Șpan i-a comunicat ministrului SILAGHI OVIDIU-IOAN că va ajunge la domiciliul acestuia în seara respectivă:

“Remus Șpan: Domnule ministru, dar diseară eşti acasă, nu?

SILAGHI OVIDIU: Păi sunt, dar mă duc la meci, am de împărţit secţiile de…

Remus Șpan: Ce meci?

SILAGHI OVIDIU: De baschet!

Remus Șpan: La cât?

SILAGHI OVIDIU: La 18:00.

Remus Șpan: La 18:30 ajung eu şi te văd numai 1 minut.

SILAGHI OVIDIU: Cum ajungi azi la 18:30?

Remus Șpan: La 17:30 e avion.

SILAGHI OVIDIU: Nu, ai la 21:30!

Remus Șpan: Nu, mai este unul la 17:30 şi unul la 21:30.

SILAGHI OVIDIU: Ce vorbeşti?!

Remus Șpan: Atunci înseamnă că numai cu ăla de 21:30.

SILAGHI OVIDIU: Păi vezi?

Remus Șpan: Da?

SILAGHI OVIDIU: Deci pleci la 21:30, ajungi la 22:30…

Remus Șpan: Exact, că oricum nu ai cum să te culci, că te uiţi la meciul cu Steaua…..”.

Ulterior, Nelu Iordache i-a solicitat lui R R să facă check-in pentru el şi pentru Remus Șpan şi împreună s-au deplasat la Satu Mare. Avionul a aterizat la Baia Mare, motiv pentru care cei doi s-au deplasat la domiciliul ministrului SILAGHI OVIDIU-IOAN cu un autoturism.

“În cadrul discuţiilor cu R R, numitul Nelu Iordache afirmă din nou: ”m-a vândut!”. Din convorbirea telefonică purtată de directorul economic al CNDNR SA – M I, în data de 22.11.2012, ora 21:19, rezultă că directorul general P M şi P M stabiliseră să dea drumul adresei de reziliere în a 15-a zi, respectiv pe data de 23.11.2012, rezilierea fiind transmisă în cea de a 14-a zi urmare a intervenţiei directorului M I care a adus la cunoştinţă directorului general că rezilierea trebuie făcută în termenul de 14 zile”, se mai arată în rezoluția procurorilor DNA.

Din discuţiile purtate rezultă că la momentul la care au discutat telefonic cu privire la acest aspect directorul general M P era la masă cu ministrul Transporturilor.Transmiterea rezilierii în data de 22.11.2013 explică reacţia lui Nelu Iordache în discuţiile cu R R. În data de 22.11.2012, la ora 23:23, Remus Șpan l-a contactat telefonic pe ministrul SILAGHI OVIDIU-IOAN şi i-a comunicat că în 25 de minute ajunge la domiciliul acestuia:

“SILAGHI OVIDIU -IOAN: hai, zi-mi c-ai aterizat!

Remus Șpan: ai să-mi bag picioru’ –n (neiteligibil) nu mâine

SILAGHI OVIDIU-IOAN: îhî… păi hai

Remus Șpan: unde mă duc? La tine acasă?

SILAGHI OVIDIU-IOAN: păi la mine, da’ unde să…

Remus Șpan: bine, în 20 de minute, în 25 de minute ajung

SILAGHI OVIDIU-IOAN: bine, bine, bine

Remus Șpan: bine, pa, pa.”

Întrevederea a durat circa 40 de minute. Nelu Iordache şi Remus Șpan s-au întors de la Satu Mare în dimineaţa zilei de 23.11.2012. La întoarcere, după ce a aterizat pe aeroportul Otopeni, Nelu Iordache l-a contactat telefonic pe Stan Mădălin şi i-a confirmat acestuia că i-a dat ce avea de dat lui Silaghi Ovidiu, precizându-i că totul va fi în regulă. “După ce a ascultat convorbirea telefonică pe care a avut-o cu S M în dimineaţa zilei de 23.11.2012, ora 09:05, I N a declarat că aceasta este convorbirea la care a făcut referire, precizând că atunci când a menţionat „am dat drumu la ce-am avut aseară” de fapt i-a transmis lui S M că a dat cei 200.000 EURO lui Silaghi Ovidiu.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. dr. Ciomu says:

    In sfarsit a descoperit si DNA-ul o “bucla” de care sa se agate. Cand il vor lua la descusut, cinestie cate-o sa mai aflam despre “profitabilul” Sisi……

Postaţi un comentariu