Deputatul maramureşean Nuţu Fonta nu vrea cianuri la Roşia Montană

Deputatul Nutu Fonta a subliniat că nu doreşte utilizarea cianurilor

Într-o declaraţie politică susţinută miercuri, 18 septembrie, în plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarul PPDD şi-a exprimat  punctul de vedere legat de proiectul Roşia Montană.

„Mult-controversatul proiect investiţional de la Roşia Montană a împărţit nu numai România în două, ci şi Uniunea Social-Liberală care guvernează ţara. În opinia mea, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte până la ora votului din Parlament. Nu se pune problema de a fi pro sau contra doar pentru că aşa simţim sau aşa ne-ar dicta cineva. Întrebarea de bază este aceea dacă România va beneficia într-adevăr de dolari sau euro într-o proporţie rezonabilă, care să justifice concesionarea acelor perimetre de la Roşia Montană, cu un conţinut de alte metale rare mult mai scumpe decât aurul şi argintul aflate în discuţie. De asemenea, trebuie urmărită ipostaza în care investitorul ar fi de acord să renunţe la folosirea procedurii de extragere a minereurilor prin metoda cianuraţiei, deoarece se cunoaşte faptul că am avut experienţe neplăcute şi în zona Maramureşului cu astfel de exploatări, şi nu cred că avem nevoie de probleme suplimentare. Sunt de părere că întregul eşafodaj al proiectului trebuie disecat pe toate părţile, şi analizat în deplină cunoştinţă de cauză de către specialişti în minerit, în paralel cu demersurile Comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului, compusă din nespecialişti”, a declarat deputatul PPDD.

„Personal, voi fi de acord cu proiectul Roşia Montană dacă voi putea fi convins că statul român va beneficia cu adevărat de aurul şi celelalte bogăţii uriaşe din pământul Apusenilor. De asemenea, sunt pentru crearea locurilor de muncă necesare moţilor din Apuseni, o zonă minieră, ca şi Maramureşul, care are nevoie stringentă de investiţii pentru supravieţuirea oamenilor. Voi fi de acord cu investiţia doar în măsura în care se va renunţa la cianuri! Un nou dezastru ecologic precum cel petrecut nu cu mulţi ani în urmă la Baia Mare cred că ne va decredibiliza definitiv în ochii românilor, precum şi în cei ai europenilor, ultrasensibili când vine vorba de respectarea mediului înconjurător. De altfel, într-o paranteză fără paranteze fie spus, scandalul Roşia Montană maschează într-un fel situaţia delicată de la Remin Baia Mare, unde se pare că nu se întâmplă lucruri tocmai ortodoxe. Se încearcă astfel abaterea atenţiei de la interesele economice uriaşe ţesute în jurul Remin, însă despre acest subiect nimeni nu mai scoate o vorbuliţă…”, a mai adăugat Fonta.

„Cred că Guvernul României are datoria de a negocia mult mai dur şi în folosul românilor redevenţa care o va obţine în urma realizării investiţiei de la Roşia Montană. O soluţie ar fi, până la urmă, renunţarea statului la co-participarea la proiect. Mai bine plătim acum o anumită sumă pentru a despăgubi investitorul, decât să ne zgâriem mai târziu pe ochi deoarece am negociat prost în numele tuturor românilor un tezaur inestimabil moştenit de secole. De asemenea, consider că românii ar trebui consultaţi într-un mod sau altul în legătură cu viitorul investiţiei. Cred că derularea proiectului Roşia Montană trebuie scoasă de sub subordonarea politică şi că prevederile acestuia trebuie cunoscute de populaţia României, cu atât mai mult de către oamenii din zonă. Nu ar fi indicat să luăm acum decizii care să ne atragă mai târziu dispreţul copiilor şi nepoţilor noştri. Recomand ca soarta proiectului Roşia Montană să fie soluţionată din perspectiva a ceea ce ar fi mai bine pentru România, pentru locuitorii ei şi pentru viitorul ţării, deoarece Parlamentul şi Guvernul nu îşi permit să adopte decizii care să fie contrare interesului naţional şi generaţiilor viitoare”, a concluzionat deputatul maramureşean.

Distribuie:

Postaţi un comentariu