Nu e o veste bună. Domnul Orban se reapucă de treabă

Caius Chiorean, redactor-șef Transilvania Reporter

O veste proastă se adaugă îngrijorării românilor. Premierul Ludovic Orban a primit acceptul medicilor să-şi reia activitatea în fruntea guvernului. Dătător de speranţă e însă faptul că activitatea prim-ministrului în contextul stăvilirii pandemiei de Covid-19 este tot mai irelevantă; urgenţa medicală se autoconduce deja prin specialişti.

Ludovic Orban a format cu preşedintele ţării un tandem politic preocupat mult timp să zădărnicească luarea măsurilor de prevenire şi combatere a epidemiei, cu speranţa că va cumpăra timp pentru a câştiga puterea absolută prin alegeri anticipate. Comunitatea ştiinţifică a avut de luptat din greu cu executivul condus de domnul Orban , până la limita legii uneori, pentru a combate dezinformările care au urmărit să minimizeze potenţialul letal al coronavirusului. În dezacord cu avertismentele specialiştilor, premierul a continuat să viseze la soarele măririi sale până ce apariţia coronavirusului inclusiv în propria ogradă politică l-a forţat să-şi acomodeze aspiraţiile cu realitatea. Inevitabil, realitatea bolii a schimbat cursul politicii guvernamentale; gravitatea urgenţei medicale a împins lucrurile prin propria greutate, astfel încât politicul este astăzi nu la cârma, ci în siajul evenimentelor.

Chiar şi aşa, în pofida severităţii pericolului, domnul Orban, eliberat din izolarea de lux la care l-a obligat virusul, a revenit la certurile lui mărunte cu lumea. Până şi populiştii mai experimentaţi decât dânsul, precum Donald Trump, au înţeles să-şi ascundă resentimentele faţă de savanţii care i-au incomodat politic. Deşi cu o neplăcere evidentă, preşedintele american îi invită pe savanţi să i se alăture când transmite mesaje publice legate de epidemie. El răspunde îngrijorării oamenilor şi nevoii lor de a fi informaţi de oameni cu expertiză, chiar dacă îşi deteriorează astfel imaginea de lider puternic.

Antipatiile domnului Orban sunt mai consecvente. Premierul a scăpat, deocamdată, de coronavirus şi de izolare, dar a rămas în schimb captiv demagogiei politice. Marţi, el a convocat o conferinţă de presă prin care a dorit să evidenţieze participarea sa în bătălia cu virusul. S-a încăpăţânat să nu împartă potenţialul câştig de imagine cu nicio persoană cu adevărat implicată şi aflată în cunoştinţă de cauză. Cumva, chiar şi de unul singur în piesă, el s-a dovedit un actor de rang secund. Prezenţa sa moleşită a fost surclasată televizual de inteligenţa şi energia emoţională radiate de translatorul gestual aflat în apropierea sa.

Nu e întrutotul vina domnului Orban că este omul nepotrivit în locul nepotrivit. Timpul trăit este mai degrabă potrivnic personalităţii sale. Criza sanitară necesită alte competenţe decât acelea desprinse din activitatea exclusivă în slujba partidului. Talentele domnului Orban au fost de folos în toamnă, când el a format o nouă majoritate la guvernare în logica minciunilor politice acceptate şi a angajamentelor luate pentru a fi încălcate. În schimb, însuşirile deprinse într-o viaţă petrecută în aparatul de partid îl incomodează pe premier în aceste vremuri când e nevoie de angajament sincer şi profesionist. Psihologic, premierul pare incapabil să ofere garanţii de seriozitate.

Poate că domnul Orban e îndreptăţit să creadă că ambiţiile sale politice s-ar fi împlinit dacă nu avea loc criza sanitară. E la fel de adevărat că, pe de altă parte, SARS-CoV-2 a fost destul de generos cu dânsul. A fost votat premier cu puteri depline fără să mai fie nevoit să treacă prin alegeri. Guvernează fără opoziţie pentru că urgenţa sanitară inhibă opiniile politice contrare. Permanenta presiune a prezentului face uitat, deocamdată, răspunsul lent pe care l-a avut când se vedea ameninţarea epidemiei. Coronavirusul i-a retezat probabil şansele de a conduce un guvern pe termen lung. Îi oferă în schimb o perioadă de graţie să guverneze cel puţin până epidemia va da înapoi.

În plus, perioada de carantină i-a oferit oportunitatea, nu ştim dacă fructificată, de a viziona serialul multipremiat “Cernobâl”. I-a dat şansa de a medita la consecinţele, inclusiv politice, derivate din ceea ce specialiştii numesc răspuns întârziat la criză. Cu toate erorile comise, domnul Orban pare că va supravieţui politic infecţiei cu coronavirus. Nu va avea însă nicio şansă să continue în funcţie dacă va dovedi aceeaşi inerţie politică în răspunsul dat urgenţei economice deschise de criza sanitară.

Distribuie:

Postaţi un comentariu