Koobic. Fitness-ul online, fitness-ul viitorului

Foto: Dan Bodea

Doi clujeni, Ciprian Puşcaş şi Gabi Nistor, au implementat prima platformă de fitness online din România, Koobic,  platformă care îi oferă oricărei persoane care are acces la internet posibilitatea de a face sport sub îndrumarea antrenorului preferat, de oriunde se află: acasă, în delegaţie, în pauza de masă de la serviciu sau chiar în vacanţă, în afara ţării. Chiar dacă cei doi asociaţi nu sunt împătimiţi ai sportului, aceştia s-au dat seama că o asemenea soluţie este absolut necesară pe piaţă, mai ales pentru mămicile care au născut recent şi care, chiar dacă şi-ar dori să meargă la sală, depind foarte mult de programul celui mic, ajungând de cele mai multe ori să renunţe la această idee şi să se dedice exclusiv bebeluşului. Koobic le permite acestora să fie aproape de cel mic şi să ia parte la programe create special pentru mămici şi nevoile lor, din confortul propriei case.

Diana Radu/ Foto: Dan Bodea

Ciprian şi Gabi şi-au dat seama că un astfel de program ar fi o soluţie şi pentru cei care nu au timpul necesar pentru a se deplasa la o sală de sport, pentru cei care călătoresc mult, dar şi pentru cei cărora le este ruşine să participe la orele clasice de sport din varii motive. După ce a fost identificat publicul ţinţă, cei doi au scris un proiect şi au accesat fonduri europene, pentru a putea achiziţiona softul din spatele platformei, soft care a costat nu mai puţin de 40.000 de euro.

Odată ce întreaga parte logistică a fost achiziţionată, a început adevărata provocare şi anume aceea de a găsi persoanele potrivite care să facă softul să ajungă în casele utilizatorilor şi anume, antrenorii. „Dincolo de scrierea proiectului şi toate hârtiile care au trebuit completate, cea mai mare provocare a fost accea de a găsi persoane calificate şi de calitate cu care să lucrăm. Dar, după multe căutări am reuşit să ne formăm o echipă profesionistă. Noi ne-am focusat ca soluţia noastră să  meargă fără cusur, am testat-o mai mult pe Cluj, dar nu este dedicată exclusiv Clujului. Este o soluţie care poate fi folosită pe plan internaţional fără nicio problemă”, spune Ciprian.

Platforma se adresează oricărei persoane care are acces la internet. Pentru a putea participa la orele de sport disponibile pe Koobic: Fitness, Tae-Boe, Pilates, Gimnastică postnatală, Tonic Pump, Zumba sau alte discipline, utilizatorii trebuie să îşi facă un cont pe site, să îşi programeze o clasă şi să fie pregătit de sport în momentul în care începe ora. Clasele se desfăşoară în direct, astfel că utilizatorul poate primi sfaturi sau poate fi corectat în orice moment de antrenorul său. La fel, cursantul poate pune orice întrebare doreşte, exact ca şi cum ar fi la sală.

Costurile pentru utilizatori sunt modice, începând de la şapte lei pe clasă, iar primele ore sunt gratuite, pentru ca utilizatorii să se obişnuiacă cu acest tip de interacţiune şi să prindă gustul fitness-ului online.

Din confortul casei tale poţi să faci sport chiar şi cu animalul de companie:) Diana Radu şi Laura Dudaş în prim plan, Abigail Vălean şi căţelul ei, în monitor/ Foto: Dan Bodea

Timp de un an proiectul a fost susţinut din fonduri europene, după care Koobicul a trebuit să se descurce pe forţe proprii. Chiar dacă în momentul de faţă nu aduce un profit considerabil, fiind un business ţinut în viaţă cu ajutorul fondurilor proprii ale celor doi asociaţi, Ciprian este convins că această idee va reuşi să cucerească piaţa, întrucât în ultimul timp se văd progrese în acest sens.

“Nu am reuşit încă să explicăm clar faptul că ceea ce facem noi nu este similar cu un curs de pe YouTube în care utilizatorul execută pur şi simplu nişte mişcări după un instructor, ci este mult mai mult decât atât, fiind un curs interactiv. Totul e în direct, antrenorul te poate vedea, te poate corecta în cazul în care greşeşti. Totul e live, nu rulează pur şi simplu o înregistrare. Costurile sunt modice. Îţi alimentezi pur şi simplu contul cu bani, iar din cont foloseşti cât doreşti şi când doreşti. Poţi să foloseşti banii pe parcursul a doi ani, de exemplu. Dacă te înscrii la o clasă, plăteşti acea clasă. Dacă nu participi, clasa rămâne plătită. Ai însă posibilitatea ca înainte cu 24 de ore să îţi anulezi rezervarea, iar atunci nu pierzi banii”, explică Ciprian.

Videochat?

„Noi oferim o soluţie de teleconferinţă. Videochatul este unul la unul, teleconferinţa e unul la mai mulţi, cum e şi cazul claselor de sport. Am avut şi momente funny în acest sens. La un moment dat, un cuplu s-a logat şi a intrat în direct. Cei doi stăteau pe canapea, mâncau şi se uitau la antrenoarea care ţinea clasa.  Aceşti utilizatori vor fi excluşi de la clasă. Dacă eşti acolo, trebuie să faci sport , nu să te uiţi pur şi simplu cum se desfăşoară clasa. Tot aşa, la un moment dat o cursantă şi-a pornit clasa şi a plecat de lângă calculator. Antrenoarea a strigat-o de mai multe ori. Tipa respectivă a fost atât de surprinsă încât a întrebat «Cum, da tu mă vezi şi mă auzi? Ce tare! Nu e ca pe YouTube?», a spus aceasta spre amuzamentul antrenoarei. Se întâmplă şi sitaţii de acest gen, dar mai rar”, spune Ciprian.

Între antrenoare şi cliente se leagă adesea o relaţie strânsă de prietenie/ Foto: Dan Bodea

Un mare avantaj al platformei este că poţi lucra cu antrenorul preferat de oriunde te afli. “Serverul ar putea să meargă în momentul de faţă cu zece clase de câte 12 persoane simulatan, fără nicio problemă. Limita e doar internetul. Platforma se adresează şi celor supraponderali, celor care nu pot să meargă la sală din cauza greutăţii. Pentru persoanele care sunt considerate cazuri grave se formează o echipă formată din antrenor, psiholog şi nutritionist pentru a le oferi un tratament complet”, spune Ciprian.

Corporate Fitness

Diana Radu se conctează pentru a începe o nouă clasă / Foto: Dan Bodea

“Fitness-ul online este o modalitate nouă de a face sport şi va fi cu siguranţă fitness-ul viitorului”, consideră Diana Radu.  

“Am cliente care lucrează în domeniul IT-ului care călătoresc foarte mult. Când sunt la hotel, pe drum sau chiar şi la locul de muncă, în pauză, se conectează şi lucrează cu mine. Am cliente supraponderale cărora le este puţin ruşine de fizicul lor şi care nu vor să meargă la o sală. Noi ne vedem live, suntem conectate în direct, iar de acasă se simt confortabil. Putem găzdui 12 cursante la o clasă. Am o singură clientă care mergea doar la sală. Sala respectivă s-a închis, iar de când a descoperit online-ul, lucrează doar pe online. Am o altă clientă care mă provoacă duminică de duminică. Îi pregătesc un program special. Ne întâlnim săptămânal, dar ştim doar noi. Am devenit prietenă cu toate clientele mele şi în viaţa reală, să spun aşa. Ne-am întâlnit şi live să împărtăşim anumite lucruri. Există vestiarul de la început şi vestiarul de la sfârşitul orei, în care ne cunoaştem sau împărtăşim anumite lucruri, după care urmează clasa propriu zisă. Încerc să personalizez clasele. Toate clientele mele sunt la diferite nivele de pregătire. Le cunoşti în timp, de aceea e favorabil vestiarul de 15 minute în care pui diferite întrebări”, explică Diana Radu, antrenor în cadrul Koobic.

O şedinţă durează minim 35 de minute în momentul de faţă, dar pe viitor se doreşte implementarea unor programe de 15 minute. Timpul maxim alocat unei clase este de 55 de minute, exact ca o oră clasică de sport la sală.

“Sunt absolut convinsă că ceea ce facem noi acum este doar baza. Este un business de viitor care oferă foarte multe avantaje atât utilizatorului, cât şi antrenorului. Nu există limitări spaţiale”, spune Diana.

Postnatal

Cristina Rus este mămică a trei copii, iar pe Koobic predă Gimnastică postnatală şi Pilates.

Cristina Rus/Foto: Dan Bodea

“Proaspetele mămici nu au timp de mers la sală, întrucât cei mici plâng, trebuie alăptaţi şi e mult mai simplu să se conecteze online şi să facem sport împreună. Faptul că am trei copii este un avantaj pentru mine ca instructor pentru că le inspir încredere, le arăt că se poate. Mămicile îşi optimizează timpul, copiii pot sta lângă ele în timpul orelor, este extraordinar”, spune Cristina. De regulă mămicile pot să înceapă să facă sport la şase, opt săptămâni de la naştere, dar cel mai bine este ca acestea să primească  o recomandare în acest sens de la medic. În ultima perioadă numărul de cursante care aleg cursurile postanatale a crescut considerabil.

Cristina face parte din echipa Koobic încă de la început. “Din punct de vedere al business-ului, pentru mine este ok. Ca antrenor ai salariu, îţi faci treaba în orele din contract, iar lucrurile sunt ca şi când te-ai duce la job. Eu pe lângă Koobic predau cursuri Lamaze pentru gravide, cursuri care vor fi predate la un moment dat şi pe platforma noastră”, spune Cristina.

Laura Dudaş / Foto: Dan Bodea

“Înainte de a deveni instructor, făceam diferite exerciţii de pe YouTube pentru că nu aveam timp să merg la sală din cauza programului încărcat. Am încredere că acest proiect se va dezvolta şi că vom ajunge în cât mai multe ţări din întreaga lume. Eu am apelat la fitness-ul online, dar din păcate eu nu am avut şansa să fiu corectată de instructor autorizat în trecut. Acum fetele, dar nu numai, au această şansă”, spune Laura Dudaş.

Alexandra Vlad, nutriţionist/ Foto Dan Bodea

Alexandra Vlad este nutriţionist. Este cea mai nouă membră a echipei Koobic. “Am ales să fac parte din această echipă pentru că eu consider că este foarte important ca femeile care îşi doresc să slăbească să aibă şi un program alimentar echilibrat. Chiar dacă nu merg la sală, ele pot să facă sport online şi de asemenea să primească planul alimentar online. Consultaţiile vor decurge ca la cabinet, diferenţa este că fetele se vor cântări săptămânal, vor fotografia cântarul şi îmi vor trimite jurnalul alimentar completat. Vom merge doar pe alimentaţie sănătoasă, cu trei mese principale şi două gustări pe zi, fără suplimente. Vom învăţa cum şi ce ar trebui să mâncăm să ajugem la greutatea dorită. Regimurile vor fi personalizate în funcţie de necesarul energetic al organismului, preferinţe culinare, activitate fizică, program zilnic de servici, patologii”, spune Alexandra.

Cristian Rus, Diana Radu şi Laura Dudaş / Foto: Dan Bodea

Ca planuri de viitor, pe lângă dezvoltarea propriu-zisă a platfomei, cei doi asociaţi îşi doresc ca soluţia lor să fie implementată şi în cadrul sălilor normale de fitness. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu