Escape room-urile, preferatele clujenilor pasionați de evadări

Din cei 100 de metri pătrați, zona de escape are aproximativ 70 de metri pătrați și constă într-un circuit pe care participanții trebuie să îl parcurgă în 60 de minute.

O familie cu un trecut cel puțin „neortodox” deține o închisoare destinată inamicilor, însă zvonul că o evadare ar fi posibilă îi neliniștește până la momentul în care angajează o echipă de experți care să testeze veridicitatea zvonurilor. Așa sună povestea unuia dintre cele mai noi escape room-uri din Cluj-Napoca, un concept de activitate recreativă care a câștigat tot mai mult teren în România, în ultimii ani. „Închisoarea verde” reprezintă o aventură de 60 de minute în care jucătorii au șansa să își pună la contribuție perspicacitatea, răbdarea și creativitatea, dar și să descopere o lume plină de detalii fascinante.

Escape room-urile sau camerele de evadare sunt unul dintre business-urile care au captat rapid atenția clujenilor. În prezent, la Cluj-Napoca există 12 astfel de obiective, care le propun jucătorilor incursiuni în tot soiul de universuri și puzzle-uri care mai de care mai complexe, interesante și, de cele mai multe ori, dificile. Conceptul reprezintă o extensie a jocurilor video în care jucătorul încearcă să evadeze cu personajul virtual dintr-o anumită situație, iar majoritatea escape-urilor au ca principală temă închisori, labirinturi sau stații spațiale în care participanții au un timp limitat pentru a găsi indiciile de care să se folosească pentru a evada sau a rezolva puzzle-ul.

În cazul Închisorii Verzi, ideea a venit de la Tudor Isoc și un prieten de-al său care plănuia de ceva timp să deschidă un escape room. Totul a fost pornit de la zero, într-un beci de 100 de metri pătrați de pe strada Horea, în care ideea celor doi tineri a prins rapid contur.

„Este un curent relativ recent și Clujul stă relativ bine. Eu lucrez cu un partener și el avea spațiul. Voia de ceva timp să fac asta, dar nu știa ce și cum să facă asta. Am fost în toate escape-urile din oraș și mi-am dat seama că pot face unul  mai bun de atât. Așa a început tot. Spre deosebire de ceilalți operatori, eu am avut un beci în care am putut să fac tot ce am vrut, în timp ce ei au câte o cameră poate. Am făcut un fel de circuit și aici e diferența între noi și restul pieței, iar cei care au fost la noi au spus că nu se compară cu nimic din ce este în Cluj-Napoca la ora asta. Cine urmărește acest fenomen vrea să descopere puzzle-uri cât mai provocatoare prin complexitatea lor. În plus, noi am pus mult accentul pe detalii și alte chestii de finețe. E ca la un hotel în care te uiți dacă finisajele sunt de calitate, iar noi am pus accent și pe asta, chiar dacă puzzle-urile sunt mai mult „twisted” decât complicate”, explică Tudor Isoc.

Din cei 100 de metri pătrați, zona de escape are aproximativ 70 de metri pătrați și constă într-un circuit pe care participanții trebuie să îl parcurgă în 60 de minute. Fiecare detaliu are o importanță, iar indiciile pentru rezolvarea puzzle-ului se află la orice pas.

„Trebuie în primul rând ca oamenii să fie organizați într-o echipă. Minim doi, dar studiile spun că un grup de 4-5 oameni e varianta ideală pentru o experiență de calitate în escape room. Sunt închiși acolo și au 60 de minute la dispoziție pentru a rezolva puzzle-uri și a găsi indiciile necesare pentru a ieși. Trebuie deschise coduri, chei și multe altele. În jurul acestor escape room-uri se construiesc tot felul de povești, iar a noastră se numește Închisoarea Verde. Povestea e cam așa: închisoarea este deținută de un grup de oameni obscuri care își țin acolo dușmanii, iar acești oameni află că se pregătește o evadare. Ei angajează o echipă de experți care să verifice dacă se poate ieși sau nu din închisoare. Experții sunt participanții la joc și au 60 de minute la dispoziție deoarece acesta este timpul alocat celorlalți deținuți pentru a se recrea afară”, mai spune tânărul antreprenor.

Ce se întâmplă dacă „experților” pur și simplu le scapă un anumit indiciu? Dacă povestea ar fi una reală, probabil că angajatorul nu ar fi foarte încântat, însă în realitatea jocului există un game master, care se folosește de stații de emisie/recepție și camere video pentru a se asigura că participanții la joc nu devin frustrații de anumite situații.

Închisoarea este deținută de un grup de oameni obscuri care își țin acolo dușmanii, iar acești oameni află că se pregătește o evadare. Ei angajează o echipă de experți care să verifice dacă se poate ieși sau nu din închisoare.

„Game master-ul trebuie să aibă grijă ca participanții să nu devină frustrați dacă ajung la momentul în care nu se descurcă. Nu le spune game-master-ul ce să facă, dar le pot da indicii. Oamenii sunt în general foarte concentrați pe ce au de făcut acolo și nu percep indiciile ca ajutor”, mai spune Tudor.

Publicul este divers pentru astfel de activități. Fiind un joc inspirat din lumea virtuală a jocurilor pe calculator, „gamerii” sunt în primul rând fascinați de astfel de provocări. Există însă și categoria celor care pur și simplu vor să se distreze alături de prieteni, însă fiecare categorie vine cu pretențiile sale.

„Lumea vine să se distreze. Sunt cam două tipuri: cei care vin pentru că nu au ce face și vor să mai omoare o oră indiferent dacă au mai fost sau nu în escape room-uri, dar mai sunt și gamerii ori pasionații care vânează toate locurile de genul acesta. Ei sunt și cei care de regulă așteaptă un grad de dificultate. Escape-ul nostru îi caută mai degrabă pe cei care vor să se distreze, să vadă ceva frumos, chiar dacă nu este chiar atât de complicat”,  explică Tudor.

Cu toții însă au nevoie de câteva calități, însă poate cel mai important este să te lași „pradă” universului în care jocul îți propune să intri, crede Tudor.

„Răbdare, atenție, creativitate. Când intri acolo, trebuie să te concentrezi la ce ai de făcut. Când faci asta cu o echipă, comunicarea este crucială. Trebuie să vorbească atunci când fiecare găsește ceva, pentru că ar putea da peste piese de puzzle care doar puse la un loc au un sens. La fel, este importantă încrederea. Eram într-un escape și camera era absolut goală, cu un covor. Am întrebat unul dintre prietenii cu care eram dacă a ridicat covorul, el a spus că da, îl verificare într-adevăr, dar a ridicat doar un colț. De fapt, dacă ar fi ridicat tot covorul, ar fi descoperit o cheie pe care noi o tot căutam”.

Fiind un joc inspirat din lumea virtuală a jocurilor pe calculator, „gamerii” sunt în primul rând fascinați de astfel de provocări. Există însă și categoria celor care pur și simplu vor să se distreze alături de prieteni, însă fiecare categorie vine cu pretențiile sale.

Business-ul este totuși destul de complex. Un escape room cum este Închisoarea Verde are o singură „viață” pentru consumatori: vii, joci o dată sau poate de două ori în cazul în care nu ai rezolvat puzzle-ul, dar vizitele la un singur escape room nu au cum să fie făcute în mod regulat. Tudor spune însă că asta nu este o problemă atât de mare, în condițiile în care cei pasionați de acest concept iau obiectivele la rând. În plus, se ia în calcul ideea unei colaborări între operatorii de escape room-uri din Cluj, astfel încât să se creeze circuite pentru cei pasionați.

„Cred că deja se merge spre plafonare. Cred că a trecut momentul escape-urilor, mai ales cu în ultimii doi ani doar două s-au mai deschis. În Cluj există piață pentru că în fiecare an vin alți studenții aici. Nici nu e vreo concurență, pentru că cei pasionați de escape room-uri le vor lua pe toate la rând”.

Închisoarea verde a celor de la „Just get out” se află pe strada Horea la numărul 33.

Distribuie:

Postaţi un comentariu