Ucrainenii vor să preia modelul de succes SMURD

Sistemul de urgență SMURD, model pentru ucraineni / Foto: actualmm.ro

Ucrainienii din regiunea Ivano-Frankivsk vor să înființeze un sistem de urgență SMURD, după modelul implementat cu succes în România de medicul Raed Arafat. În acest scop, oficiali ai regiunii ucrainene s-au deplasat la sfârșitul acestei săptămâni în Maramureș pentru a vedea cum funcţionează sistemul de medicină de urgenţă în zona montană.

Oficiali din Ivano-Frankivsk, conduși de Ivanytki Roman Yaroslavovyci, viceguvernator pe probleme umanitare şi sociale, şi dr. Melnyk Roman Mychailovyci, director al Departamentului pentru Sănătate al regiunii Ivano-Franskivsk, s-au întâlnit la Baia Mare cu autoritățile județene, reînnoind cu această ocazie protocolul de colaborare pe palierul sistemului de sănătate.

Directorul Departamentului pentru Sănătate al regiunii Ivano-Franskivsk a expus dorința lor de a avea în cel mai scurt timp un serviciu pe medicina de urgenţă la fel ca şi cel românesc. „Noi aşteptăm semnarea acordului de asociere la UE şi suntem interesaţi să construim un SMURD sub patent european. Există similitudini geografice între noi şi români astfel încât dorim să vedem cum funcţionează sistemul de medicină de urgenţă în zona montană a Maramureşului”, a precizat dr. Melnyk Roman Mychailovyci.

De altfel, delegația din Ucraina s-a deplasat apoi la Târgu Mureș, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat Raed Arafat și le-a fost prezentat centrul integrat în servicii de urgenţă pentru Transilvania de la UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Mureş.

Ucrainenii vor ca după această vizită să fie demarat un proiect similar SMURD în Ivano-Frankivsk, program pilot pentru Ucraina. Un prim pas va consta în şcolarizarea pompierilor şi a paramedicilor ucraineni în serviciile de medicină de urgenţă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu