Președintele Traian Băsescu, așteptat la Festivalul „Hora la Prislop”

Cea de-a 45-a ediţie a festivalul de folclor „Hora la Prislop” se va desfăşura duminică, 18 august, în pasul Prislop, la limita judeţelor Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud. Evenimentul este programat să înceapă la ora 10.00 cu o slujbă religioasă la Mănăstirea din zonă, urmată apoi de o paradă a portului popular şi un program artistic susţinut de rapsozi şi ansambluri din Maramureş, Suceava şi Bistriţa Năsăud. La Prislop este aşteptat şi Preşedintele României, Traian Băsescu. Acesta a mai fost la „Hora la Prislop” de două ori.

Se pare că și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal,  deputatul Ludovic Orban,  va fi prezent la festivalul “Hora la Prislop”. Localnicii ne-au declarant că acesta este de câteva zile în Maramureș și a profitat din plin de ospitalitatea maramureșeană. Vegetarian convins si anti-alcool declarat, Ludovic Orban s-a mulțumit să se ospăteze cu fructe și legume în cadrul vizitei private pe care o are în județul Maramureș.

Festivalul folcloric cu tradiție se va desfășura într-un peisaj încântător, în pasul Prislop, la granița dintre două regiuni importante ale României – Maramureș și Bucovina.  Deşi a fost organizat pentru prima dată în 1968, există date istorice care confirmă faptul că “Hora la Prislop” își are începuturile în urmă cu aproximativ 270 de ani în urmă, în documente latine din anul 1738 pomenindu-se despre o întâlnire a localnicilor pe vârf de munte. În anul 1848 sărbătoarea a fost interzisă, fiind reluata în 1968 la inițiativa câtorva intelectuali din Borșa. “Hora la Prislop” nu s-a tinut doar în 1970, când au avut loc inundații devastatoare în România, în rest, anual, ansambluri și soliști de muzică populară din Maramures, Suceava și Bistrița-Năsăud susținând spectacole pentru miile de persoane prezente la eveniment.

Distribuie:

Postaţi un comentariu