Podul peste Iza de la Bârsana, prioritar în lista obiectivelor de investiţii pe 2014

Construirea unui pod în zona este necesar, mai multe familii fiind izolate în acest moment

Problema locuitorilor din Bârsana, care sunt nevoiţi să traverseze râul Iza care îi separă de restul comunităţii pe o punte improvizată care stă să cadă la orice adiere mai serioasă de vânt, a ajuns în atenția Ministrului Mediului, Lucia Varga. Într-un răspuns adresat Prefecturii Maramureș, aceasta arată că  în  anul 2014 ar putea fi efectuate lucrari de amenajare a râului Iza în localitatea Bârsana.

În adresa primită luni, 11 noiembrie, de Prefectura Maramureş, ministrul delegat Ana Lucia Varga subliniază că „în urma analizei efectuate de Administraţia Bazinală de Apă Someş – Tisa, s-a propus întocmirea unei noi Note de Fundamentare pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate, care să cuprinda lucrări de amenajare a râului Iza în localitatea Bârsana. Avand în vedere că sunt puse în pericol un număr important de gospodării din această localitate, vom avea în vedere cuprinderea cu prioritate în Lista obiectivelor de investiţii pe 2014, capitol Cheltuieli cu proiectare, elaborarea acestui Studiu de Fezabilitate”.

Construirea unui pod în zona este necesar, mai multe familii fiind izolate în acest moment. In ultima perioadă, prefectul Anton Rohian s-a deplasat în repetate rânduri la faţa locului, unde, alături de autorităţile locale şi reprezentanţii instituţiilor abilitate s-a încercat găsirea unor soluţii în vederea construirii unui pod peste râul Iza, pornind de la identificarea locaţiei pentru acest obiectiv.

Podul ar urma să facă legătura între un cătun de 64 de case şi aproape jumătate din suprafaţa agricolă a Bârsanei, de centrul comunei. La ora actuală, în zonă se circulă pe o punte pietonală improvizată ce se află în apropierea Mănăstirii Bârsana.

„Răspunsul primit astăzi de la d-na ministru Lucia Ana Varga este un pas important în realizarea amenajării râului Iza în Bârsana. Amenajarea râului Iza şi construirea unui pod sunt obligatorii în zonă, în primul rând pentru siguranţa cetăţenilor care folosesc o punte veche, dar şi pentru siguranţa gospodăriilor în condiţii de ape mari sau viituri. Demersurile noastre având sprijinul Ministerului de resort vor rezolva cel mai probabil anul viitor o problemă stringentă a locuitorilor din Bârsana”, a declarat prefectul judetului Maramureş Anton Rohian.

Citește și Un pod așteptat de mai bine de trei ani

Distribuie:

Postaţi un comentariu