Un pod așteptat de mai bine de trei ani

Localnicii traverseze râul Iza pe o punte improvizată

Zeci de localnici din Bârsana trăiesc izolaţi de comunitate din cauza indiferenţei autorităţilor. Din cauza unui pod care nu se mai construieşte, de ani buni, câteva zeci de riverani de pe Valea Slatina, respectiv 38 de familii din Bârsana, sunt nevoiţi să traverseze râul Iza care îi separă de restul comunităţii pe o punte improvizată care stă să cadă la orice adiere mai serioasă de vânt. La cele 38 de familii, multe dintre ele cu copii mici, nu ajunge nici ambulanţa şi nici pompierii, în cazul vreunui incendiu. Echipajele de prim ajutor care vin să preia vreun pacient din zona respectivă sunt nevoite să care targa cu bolnavul tot pe punte. Nu de puţine ori, copiii care mergeau la şcoală au alunecat şi au căzut în apa râului. „Doamne fereşte să trebuiască o salvare. Eu am cinci copii şi la ultimul m-a adus bărbatul până aici la pod şi m-a trecut podul şi abia de acolo m-au preluat cei de la Salvare”, a precizat Ileana, o localnică din zonă.

 

Şi cu banii daţi şi fără pod

Disperaţi, riveranii au adunat în urmă cu trei ani câte 500  de lei de familie, bani care au ajuns la Primărie şi care ar fi fost destinaţi construirii unui pod. Numai că, în loc de pod, localnicii s-au ales cu o „tentativă” de picior de pod, mai mult o grămadă de pietre şi fier beton amplasate taman în mijlocul apei şi cu promisiuni. „Noi am strâns bani de la toate familile din sat, în speranţa că vom avea şi noi un pod. Numai că primarul nu s-a ţinut de cuvânt. De câte ori mergem la Primărie nu-l găsim, ne este dator cu multe explicaţii. Unde sunt banii noştri? Ce a făcut cu ei? De ce nu ne dă un răspuns”, a adăugat Maria, o altă localnică din zonă. „Am dat fiecare bani, s-au adunat în total 13.000 de lei, să ne facă un pod pentru că ne-a promis că va face toate demersurile dacă adunăm banii. Nu avem nici bani şi nici pod. Ori ne dă banii ori ne face pod”, a explicat Vasile, unul dintre riveranii supăraţi pe primar.

 

barsana2

 

Ce explicaţii au autorităţile

Explicaţia autorităţilor locale este halucinantă. Deşi au trecut trei ani de când cele 38 de familii au pus mână de la mână pentru a-şi face un pod în regie proprie, viceprimarul, pentru că primarul nu răspunde la telefon, spune că nu au fost bani pentru investiţii de la Consiliul Judeţean dar că, până la Crăciun, podul va fi construit. „Din păcate,  nu am reuşit până acum să le satisfacem această dorinţă, probabil şi din prisma faptului că în această zonă a Maramureşului se investeşte foarte puţin”, a precizat Teodor Ştefanca, viceprimarul comunei Bârsana. Totuşi, podul respectiv figurează pe lista de priorităţi a judeţului Maramureş şi până la finele anului vor fi începute lucrările la el. Până atunci însă, locuitorii sunt nevoiți să-şi rişte viaţa în fiecare zi pentru a ajunge în comunitate. 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu