FESTIVAL. Drumul lung spre Cimitirul vesel

Cimitirului vesel de la Săpânţa

Festivalul demarat la Săpânţa de către irlandezul Peter Hurley, prin Asociaţia Interculturală de Tradiţii „Roots Revival”,  continuă şi în acest an. Ediţia din 2013 va purta numele unui erou local „Stan Ioan Pătraş”, creatorul Cimitirului vesel de la Săpânţa. Festivalul se va desfăşura în perioada 15-17 august, sub auspiciile Primăriei din Săpânţa, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism.

 

Festival unic în lume

Festivalul care se desfăşoară începând cu anul 2010 la Săpânţa este unic în lume. Iniţiat de irlandezul Peter Hurley, ajuns în România, respectiv Maramureş , în urmă cu 20 de ani, evenimentul reuneşte tineri muzicieni din întreaga lume în satele din Maramureşul istoric. Ideea i-a venit organizatorului după ce muzicienii participanţi la ediţiile anterioare ale festivalului intercultural de tradiţii maramureşene „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, proiect derulat la Săpânţa din 2010, de Asociaţia Interculturală de Tradiţii, au uimit audienţa cu improvizaţiile lor.

Cimitirul Vesel de la Săpânța este unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Deși aproximativ 20.000 de oameni ajung aici în fiecare an, ei petrec, în medie, doar 45 de minute în sat. Astfel, din punctul de vedere al organizatorilor festivalului, vizitatorii ratează ocazia de a se conecta cu spiritul locului, iar săpânțenii nu se bucură de venituri din turism pe măsura notorietății comunei. Proiectul sprijinit de comunitatea locală din Săpânța îi invită pe români, mai ales pe orășeni, pe cei cu copii, pe cei dornici să descopere tradiții vii, muzică și obiceiuri străvechi, „să vină la Săpânța pentru a trăi bucuriile sufletești oferite de satul românesc”, au anunţat organizatorii.

„Câți români ar vrea să pătrundă în esența satului românesc, dar nu știu de unde să pornească?! Acestora le lansăm acum o invitație: vara aceasta, veniți în vacanță în Maramureș! Începeți cu câteva zile petrecute la festivalul pe care îl organizăm la Săpânța în august, de Sfânta Maria. Veți vedea că începeți să vă relaxați, că viața o ia mai încet, devine mai frumoasă și veți reuși să vă încărcați bateriile cum nu puteți s-o faceți la mare sau în străinătate. Maramureș este o comoară pe care o descoperi în timp. Nu-l vizitați pe fugă, dați-i timp să vi se dezvăluie!”, mai spun aceştia.

 

[nggallery id=73]

 

Ce presupune festivalul

 

„Roots Revival România” este un concept propus de Mehdi Aminian şi Asociaţia Interculturală de Tradiţii prin care un grup de tineri muzicieni din diferite ţări consideră că muzica tradiţională românească este „cool”. Şapte muzicieni din şapte ţări vor călători timp de şapte zile prin Maramureş, învăţând de la ţărani despre tradiţiile şi ritualurile locului. Rezultatul acestei călătorii va fi un concert de muzică tradiţională, prin care se încearcă demonstrarea faptului că toate culturile au rădăcini comune. Întreaga călătorie este filmată în cadrul unui parteneriat de coproducţie cu TVR2. Concertul va avea loc în data de 16 august la Săpânţa şi va fi reluat pe 19 august, ora 20.00, pentru publicul bucureştean, la Sala Radio – Studioul Mihail Jora, în parteneriat cu TVR 2 şi Radio România.

 

„Noi credem că toate tradiţiile au rădăcini comune, au fost demarate în acelaşi loc, din dorinţa omului de a fi în armonie cu forţele naturii, cu el însuşi şi Creatorul. În zilele noastre, graniţele culturale trebuie înlocuite cu relaţii inter-culturale. Este esenţial să găsim un punct de întâlnire, iar tradiţiile sunt un teren fertil pentru asta. Dar tradiţiile pot fi explorate doar dacă mergem la bază, acolo unde ele sunt păstrate în forma iniţială, pentru că nu pot fi transpuse pe scenă sau în mijlocul oraşului. Maramureşul este un astfel de loc, unde sufletul satului trăieşte în şi prin intermediul locuitorilor”, au mai adăugat organizatorii festivalului.

 

 

[stextbox id=”custom” caption=”Cimitirul vesel de la Săpânţa”]

„Cimitirul Vesel” este un cimitir din localitatea Săpânța,  faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.

În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic din localitate, Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină,  meşterul în lemn Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.

Unele cruci sunt pictate pe ambele părți. Pe o parte este plasată o descriere a vieții celui îngropat, iar pe celălalt o descriere a motivului morții. Din anul 2012, Cimitirul Vesel de la Săpânţa figurează în topul mondial al celor mai frumoase cimitire din lume.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu