Colaborare româno-italiană pe probleme de hidrologie şi meteorologie

Delegaţia din Italia a venit miercuri în Maramureş

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, a primit miercuri , 30 octombrie, vizita unei delegaţii italiene. Întâlnirea vine la iniţiativa deputatului Gheorghe Şimon şi vizează colaborarea pe probleme de hidrologie şi meteorologie.

Din delegaţia italiană au facut parte specialişti  ai firmei CAE S.p.A. Italia. Aceştia şi-au început vizita în România cu judeţul Maramureş, urmând să aibă întâlniri  cu autorităţi judeţene, specialişti din Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice, inclusiv cu ministrul Rovana Plumb. Firma are experienţă în domeniu de peste 30 de ani şi  îşi desfăşoară  activitatea în  majoritatea regiunilor din Italia, dar şi în alte ţări, respectiv proiectează şi menţine sistemul  de monitorizare a condiţiilor hidrologice şi meteorologice. Colaborarea principală este  cu Serviciile de protecţie civilă din regiunile ţării, deţinând un sistem performant, ce oferă date în timp real privind condiţiile meteorologice şi hidrologice.

La întalnirea de miercuri au luat parte directorul SGA Maramureş Ioan Podar  şi inginerul şef Stelian Ivaşcu, care au facut o prezentare a activităţii hidrologice şi meteorologice  din judeţul Maramureş. S-a pus accent pe modalitatea de comunicare  între staţii, astfel încât intervenţia  în caz de inundaţii sau  incendii,  să se faca în cel mai scurt timp.

Deputatul Gheorghe Şimon a ţinut să precizeze că  se are în vedere realizarea unui proiect la nivel national pe această temă, cu implementarea unei  staţii hidro-meteorologice pilot în Maramureş. În acest sens, se au în vedere modernizări sau completări cu tehnologie de ultima oră  a staţiilor existente în prezent în judeţe. Totodată, se intenţionează organizarea unui simpozion la nivel naţional, cu participarea reprezentanţilor  Ministerului Mediului şi Schimbărilor climatice.

Pentru a vedea exact situaţia în teritoriu, specialiştii italieni s-au deplasat  la staţia meteo şi la cea hidrologică din Baia Mare, precum şi la Barajul Firiza.

Distribuie:

Postaţi un comentariu