Trei municipii clujene în topul național al atragerii de fonduri europene

Fondurile europene pot fi colacul de salvare pentru administrațiile locale, în acest an

Think-tankul UrbanizeHub a dat publicității un top al orașelor din România care au contractat cele mai mari sume de bani din fonduri europene. Astfel, municipiul Cluj-Napoca se află pe locul doi, după Oradea, la mare distanță de două orașe de talie similară, Timișoara și Iași. Alte două municipii din județul Cluj, Turda și Dej, performează peste categoria lor, fiind prezente în top 20, deasupra unor reședințe de județ cu peste 100.000 de locuitori.

„Cu Oradea, lumea s-a obișnuit deja să fie în top, dar sunt câteva alte orașe ce se remarcă acum, precum Reșița, Turda, Zalău, Dej – toate cu peste € 1,000 în fonduri UE pe cap de locuitor contractate”, apreciază analiștii de la UrbanizeHub.

Ei spun că un oraș va fi cu atât mai bine pregătit pentru perioada post-pandemie, cu cât a contractat mai multe fonduri europene. Clasamentul nu include Bucureștiul, date fiind specificitățile sale. Îl redăm mai jos:

tabel_27_04_2020
Infogram

Din clasament se poate observa că Turda a contractat o sumă aproape egală cu Constanța, iar Dejul un pic mai mult decât Craiova.

Raportat la populație, cea mai bună performanță dintre cele trei municipii clujene o are Dejul, cu 1.610 euro pe cap de locuitor. Acest municipiu a contractat doar prin Programul Operațional Regional (POR) 257 de milioane de lei, pentru proiecte care totalizează 290 de milioane de lei. Cele mai importante vizează îmbunătățirea transportului public și mobilitatea urbană, care totalizează 212,4 milioane de lei. Restul banilor se duc spre revitalizarea unor zone urbane și reabilitarea termică a trei școli. De asemenea, Biserica Reformată din centrul localității va fi restaurată cu 10,2 milioane de lei, beneficiarul proiectului fiind parohia reformată din localitate. Sectorul privat a atras la Dej finanțări de 24,6 milioane de lei, pentru proiecte totale de 41,7 milioane de lei.

Prin același program operațional, Turda a semnat patru proiecte de mobilitate urbană, în valoare totală 146,4 milioane de lei, cu care municipiul de pe Arieș a câștigat și un important premiu european, în fața orașelor Manchester și Milano. Celelalte proiecte majore prevăd reabilitarea drumului spre Băile Turda (total 22,5 milioane de lei), restaurarea Castrului Potaissa (total 21,8 milioane de lei) și crearea unui parc nou în zona obeliscului Mihai Viteazu (total, 18,1 milioane de lei). Parohia Reformată a semnat și ea un contract pentru reabilitarea bisericii din Turda Veche, cu 8,2 milioane de lei, contribuție europeană. Restul fondurilor europene contractate prin POR la Turda au fost atrase de sectorul privat, cu proiecte între 4,2 milioane și 0,12 milioane.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca, prin POR s-au injectat 454 de milioane de lei în înnoirea flotei de transport public – tramvaie, troleibuze și autobuze electrice. Tot din bani europeni se reabilitează termic spitalul municipal și mai multe blocuri. De asemenea, va fi renovată și extinsă o grădiniță și revitalizat Turnul Pompierilor. O parte din modernizarea Pieței Unirii a fost rambursată tot prin POR. O serie de alte proiecte, care vizează reabilitarea unor zone precum strada Ferdinand sau strada Kogălniceanu sunt în diverse faze de implementare. Consiliul Județean a contractat, la rândul său, în Cluj-Napoca, 40 de milioane de lei, din care 34 contribuție europeană, pentru reabilitarea sau renovarea unor școli și a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Nu în ultimul rând, Inspectoratul Județean de Poliție a primit o finanțare de 45 de milioane de lei pentru renovarea sediului.

POR este cel mai cunoscut instrument de finanțare la nivel local și regional, dar pe lângă el mai există șase programe operaționale. Cifrele UrbanizeHub le-au luat în calcul pe toate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu