Turda bate Milano și Manchester la planuri de mobilitate urbană

Primarul din Turda, Cristian Matei (centru), la festivitatea de la Bruxelles | Foto: Facebook

Turda este al șaselea oraș european ce primește premiul pentru planificarea mobilității urbane durabile (Sustainable Urban Mobility Planning – SUMP – Award). În finală, orașul de pe Arieș a fost preferat de juriu mult mai cunoscutelor Milano și Manchester.

Alături de ea, au mai fost premiate Viena și Igoumenitsa, ambele pentru mobilitate durabilă, prima în categoria marilor orașe, iar cea de-a doua într-o categorie nou-înființată, dedicată localităților urbane de dimensiuni mai reduse. Ceremonia de decernare a distincțiilor europene a avut loc miercuri, 21 martie, la Bruxelles.

„Am câştigat!!! Turda a obținut locul 1 în competiția SUMP AWARDS, pentru cel mai bun plan de mobilitate urbana durabilă, la nivel european. A fost o competiție strânsă, între 2.500 de oraşe, în finala ajungând Turda, Manchester şi Milano. În această seară la Bruxelles a avut loc ceremonia în care au fost anunțați şi premiați câştigătorii, iar noi suntem campionii Europei! Mulțumesc întregii echipe! Este un real succes, o foarte mare realizare! Turda este din nou în prim plan la nivel internațional!”, a scris miercuri seară, pe Facebook, primarul din Turda, Cristian Matei.

Potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanței Comisiei Europene în România, cele trei orașe au fost selectate de un juriu independent, format din experți în domeniul mobilității și transporturilor. Fiecare va beneficia de un videoclip de promovare a realizărilor în domeniu. Premiile le-au fost înmânate de comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, și de directorul general pentru mediu Daniel Calleja.

Juriul a acordat premiul SUMP 2018 orașului Turda pentru viziunea clară de planificare, strategia robustă de finanțare și obiectivele măsurabile. Totodată, juriul a apreciat posibilitatea de replicare a strategiei și potențialul său de a constitui o inspirație pentru alte localități de dimensiuni similare. De asemenea, juriul a considerat că planul are un nivel de ambiție ridicat, dată fiind dimensiunea relativ redusă a localității, în special în domeniul mobilității în comun. 

„Felicitări tuturor câștigătorilor. Prin acțiunile lor, aceste orașe nu doar creează o Europă mai durabilă, ci își ajută locuitorii să se deplaseze într-un mod mai ecologic, sănătos și plăcut”, a declarat comisarul european pentru transport Violeta Bulc.

Context

Premiile europene pentru mobilitate urbană durabilă oferă recunoaștere autorităților locale care depun eforturi semnificative pentru promovarea acesteia, în timp ce premiul SUMP recompensează performanțele deosebite în planificarea acestui tip de mobilitate. Ediția 2018 a celui din urmă s-a concentrat pe mobilitatea în comun în procesul de planificare.

Săptămâna europeană a mobilității se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie, oferind orașelor europene posibilitatea de a testa alternative de transport durabil. Încurajarea alegerii unor modalități de deplasare cum sunt mersul pe jos sau cu bicicleta are ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității aerului, zonele urbane devenind astfel mai atrăgătoare ca loc de muncă și viață.

Distribuie:

Postaţi un comentariu