Euroviziuni. Propunerile Comisiei de îmbunătățire a UE

În spatele lui Jean-Claude Juncker se poate observa hashtagul #EURoas2Sibiu | Captură video EBS

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a detaliat ieri într-o conferință de presă, viziunea Comisiei cu privire la alegerile europene de anul viitor și alte aspecte legate de activitatea și funcționarea Uniunii Europene. Propunerile au fost citite de Juncker într-o conferință de presă desfășurată pe fundalul hashtagului #EURoad2Sibiu.

Iată câteva dintre acestea.

Candidații cap de listă („Spitzenkandidaten”): Partidele politice sunt invitate să își aleagă candidații cap de listă mai devreme, înainte de sfârșitul anului 2018, și să înceapă campania electorală mai devreme. Astfel, alegătorii ar avea mai multe posibilități de a-i cunoaște pe cei care își prezintă candidatura și programele politice promovate de aceștia. Sistemul Spitzenkandidaten presupune ca fiecare familie politică europeană să aibă un candidat cap de listă care, în eventualitatea în care formează majoritatea în Parlamentul European, devine președintele Comisiei Europene. Așa a fost cazul lui Juncker, care a fost Spitzenkandidat pentru Partidul Popular European.

Componența Parlamentului: Comisia se pronunță în favoarea ideii listelor transnaționale, însă aceasta va necesita acordul unanim în cadrul Consiliului European și modificarea legislației electorale din toate cele 27 de state membre anul viitor, pentru a se putea aplica alegerilor din 2019. Listele transnaționale înseamnă o serie de candidați comuni pentru toată Uniunea Europeană, propuși de familiile politice, pe un număr de locuri rămase vacante după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Deocamdată Parlamentul a votat împotriva acestei idei.

Componența Comisiei: În prezent, Colegiul comisarilor este alcătuit din 28 de membri, câte unul din fiecare stat membru. Înainte de desemnarea următoarei Comisii Europene, liderii vor trebui să decidă dacă păstrează principiul unui membru din fiecare stat sau dacă reduc numărul de membri ai Comisiei. Un executiv de dimensiuni mai mici ar putea, teoretic, să funcționeze mai eficient. Pe de altă parte, o Comisie mai restrânsă ar însemna că unele state membre nu ar fi reprezentate și ar pierde avantajul menținerii unui canal de comunicare directă cu cetățenii și autoritățile din țara lor de origine.

Președinte comun al Comisiei și Consiliului: Deținerea de către aceeași persoană a funcțiilor de președinte al Consiliului European și de președinte al Comisiei Europene ar putea eficientiza structura Uniunii. Acest lucru este posibil în temeiul tratatelor actuale, iar un mandat dublu nu implică fuzionarea celor două instituții.

Detensionare a relațiilor cu Polonia

Tot miercuri, Jean-Claude Juncker a estimat că există „o şansă bună’ de reconciliere între Polonia şi Uniunea Europeană, în contextul în care executivul comunitar a activat contra Varşoviei, în luna decembrie, articolul 7 al Tratatului de la Lisabona. Juncker a spus că a avut o discuţie cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, iar prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a avut întrevederi cu alţi înalţi oficiali guvernamentali polonezi. „Ne menţinem dialogul şi cred că există o şansă bună ca poziţia Poloniei să se apropie de a noastră”, a afirmat Juncker.

Distribuie:

Postaţi un comentariu