Euroboții lui Cosmin

Cosmin Ioaneș, alături de un braț robotic dotat pentru sudură. Întreg ansamblul se numește „celulă robotizată” | Foto: Bogdan Stanciu

Fondurile europene din exercițiul financiar 2014-2020 încep să intre tot mai consistent în România. La Cluj, una dintre primele întreprinderi mici și mijlocii care au accesat finanțare europeană pentru dezvoltarea afacerii este Inno Robotics. Compania a încheiat un contract în valoare totală de 1,1 milioane de lei. Proiectul s-a numărat printre cele zece din mediul privat care au fost semnate în prezența ex-premierului Mihai Tudose și a comisarului european pentru Politică Regională, Corina Crețu, în 17 decembrie anul trecut, la București.

Un alt proiect, mai mare, în valoare de 1,3 milioane de euro, a fost aprobat spre finanțare, iar contractul urmează să fie semnat în săptămânile viitoare, spune Cosmin Ioaneș (34 de ani), fondatorul Inno Robotics. În paralel, în februarie, va începe procedura pentru primele achiziții din proiectul deja semnat.

Fondurile din cele două proiecte vor permite companiei să achiziționeze utilajele necesare pentru a produce pe cont propriu o serie de subansamble, pe care până acum le achiziționa de la terți, explică Ioaneș. În ambele proiecte, 30% din finanțare este asigurată de Inno Robotics, dintr-un credit.

Roboți personalizați

Inno Robotics importă brațe robotice de la producători internaționali, pe care apoi le personalizează la Cluj, în funcție de nevoile clientului. Astfel, brațele robotice standard sunt programate și echipate să execute lucrări de sudură, de manipulare sau de vopsire.

De exemplu, brațe robotice simple, neprogramate și neaccesorizate, au fost personalizate pentru producătorul de porțelanuri Apulum Alba Iulia. La „locul de muncă”, aceste brațe execută, pe rând următoarele mișcări: prind farfuria de ceramică, o duc către o rolă de curățare a imperfecțiunilor (debavurare), apoi la un șmirghel, mai apoi la un burete și, în final, o depun pe o bandă transportoare. În urma acestui proces, farfuria brută este finisată, pas cu pas, fără nicio intervenție a omului.

„Pentru a produce astfel de instalații, apelăm la foarte mulți furnizori, pentru componentele pe care le proiectăm, de la piese strunjite, la table sau piese pentru benzi transportoare. Cu ajutorul proiectelor europene, vom ajunge să producem noi aceste elemente, cu ajutorul utilajelor pe care le vom achiziționa”, explică Ioaneș. Totodată, vor fi create cinci locuri noi de muncă, prin primul proiect.

„Pentru noi, aceste proiecte sunt foarte importante pentru dezvoltarea firmei. Vom reduce costurile și vom fluidiza producția”, încheie Cosmin Ioaneș.

Inno de la inovație

Povestea Inno Robotics este un „succes story”, construit pe baza pasiunii lui Cosmin Ioaneș pentru robotizări industriale. El a terminat specializarea de profil a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în 2007, și a urmat un doctorat în domeniu. În 2011, a fondat Inno Robotics, ca SRL-D, cu 3.500 de euro de acasă și încă 3.500 de la statul român, printr-un program național de stimulare a antreprenorilor debutanți.

Banii s-au dus pe un curs de specializare, o imprimantă, un laptop, o trusă de scule și o bormașină. În 2012, a venit și prima comandă, iar în 2013 a semnat contractul cu cei de la Apulum, care și acum sunt cei mai importanți clienți. Numărul de roboți instalați a crescut constant între 2014 și 2017, de la șase la 33. Cifra de afaceri a crescut substanțial, în aceeași perioadă, de la 194.000 de euro la 2,1 milioane de euro, iar numărul de angajați, de la doi – Cosmin și soția sa, Mihaela, marketing manager -, la 20.

Acum, echipați din fonduri europene, roboții lui Cosmin sunt gata să cucerească lumea.

Mecanismul de finanțare

Fondurile europene accesate de Inno Robotics fac parte din Programul Operațional Regional (POR), Axa prioritară 2 – „Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”. Primul proiect, cel deja semnat, a fost pe Prioritatea de investiții 2.1 – „Promovarea spiritului antreprenorial”, în vreme ce al doilea, care urmează să fie semnat, este pe Prioritatea de investiții 2.2 – „Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor”. Banii disponibili în Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) prin această axă prioritară sunt în valoare de 97,9 milioane de euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu