Retailerii de top din România, puţin interesaţi de performanţa de mediu

Topul retailerilor de top din România în funcţie de performanţa de mediu/ sursa WWF

Retailerii de top din România sunt puţin interesaţi de performanţa de mediu arată rezultatele studiului “Retailer Scorecard”, realizat de World Wide Fund for Nature România. WWF evaluează performanța de mediu în ceea ce priveşte includerea criteriilor de sustenabilitate în alegerea portofoliului de produse, practicilor ce ţin de propriile operaţiuni și nivelului de suținere a economiei locale.

Această evaluare a fost realizată pe baza unui chestionar completat de reprezentanţii companiilor şi a unei fişe de observaţie completată de reprezentanţii WWF. Iar eșantionarea a fost realizată pe baza unui top al companiilor în funcţie de cifra de afaceri la nivelul anului 2013. Astfel, au fost selectați primii 12 retaileri din țară, incluzând şi lanţurile engros: Kaufland, Carrefour, Metro, Selgros, Lidl, Real, Profi, Penny & XXL, Auchan, Mega Image, Cora şi Billa.

Numai 3 dintre aceştia au ales însă să răspundă chestionarului. Este vorba despre Carrefour, Penny Market şi Mega Image, care au şi obţinut cele mai bune procente în clasament.

Studiul “Retailer Scorecard” a urmărit performanța retailerilor în 6 sectoare-cheie: peşte, lapte, ouă, legume şi fructe de sezon, detergent şi hârtie de unică folosinţă. Anul trecut nici o companie din cele 10 nu a reușit să obțină 50% din scorul maxim, iar anul acesta o singură companie din cele 12 a reuşit să treacă acest prag. De asemenea, 9 din cei 10 retaileri analizaţi în 2012 au obţinut un scor mai bun în medie cu 4.5% anul acesta.

“Din punctul de vedere al transparenţei şi credibilităţii, rezultatele sunt similare cu cele de anul trecut, în sensul că numai 3 dintre cei 12 retaileri au ales să răspundă la chestionar. De asemenea, chiar dacă retailerii au menţionat documente interne în care au stabilit anumite politici de mediu, am înregistrat diferenţe considerabile între rezultatele din fişa de observaţie şi cele din chestionar. Acest lucru înseamnă că deşi au politici de mediu la nivel teoretic, acestea nu sunt pe deplin implementate în magazine”, se mai arată în studiul WWF.

În 2013 au fost incluse două elemente noi în studiu, respectiv, secţiunea de analiză a mesajelor de comunicare din perspectiva greenwashing-ului, iar cel de-al doilea reprezintă recomandările pentru dezvoltarea unui leadership sustenabil.

Studiul arată că există o îmbunătăţire la nivel de piaţă pentru fructele şi legumele fără certificare ecologică provenite din România. Numărul lor s-a dublat faţă de 2012, însă nici una dintre cele 12 companii nu comercializează fructe şi legume româneşti provenite din agricultura ecologică. pe de altă parte, laptele dulce provenit din România a scăzut cu 14% faţă de 2012. Un fenomen important întâlnit şi anul trecut este faptul că un singur brand produce tot laptele românesc certificat ecologic de pe rafturile magazinelor incluse în studiu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu