Producţia industrială a crescut cu peste 2, 5%

30% din exporturile judeţului Satu Mare sunt formate din maşini şi echipamente / Sursa foto: zf.ro

Producţia industrială în judeţul Satu Mare a crescut cu peste 2, 5% în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai mare parte a exportului mergând spre Germania.
Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Satu Mare, Ovidiu Grigorescu, în acest an s-au realizat exporturi în valoare mai mare decât importurile, diferenţa fiind de 28 milioane euro.

‘În primele cinci luni ale acestui an producţia industrială a crescut cu 2, 6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut. În ce priveşte comerţul exterior, se observă o creştere a excedentului balanţei comerciale la 28.045.000 euro, ceea ce înseamnă că exporturile devansează importurile. Din punct de vedere al structurilor pe grupuri de mărfuri, 30% din exporturile judeţului sunt formate din maşini şi echipamente, urmând ca pondere materiale plastice, cauciucuri, mobilier şi materiale textile’, a spus Grigorescu.

Pe ţări partenere, ponderea cea mai mare a exporturilor pleacă spre Germania (45, 6%), urmând Ungaria, Italia şi Franţa.  ‘Importurile, ca structură sunt formate 24, 1% din maşini şi echipamente, materiale textile – 10%, metale – 13, 6%. În ierarhia partenerilor importăm marea majoritate a mărfurilor tot din Germania – 42, 2%’, a precizat acesta.

O pondere foarte mare în economia judeţului, în special în export, o au firmele cu capital străin cu mii de angajaţi care produc componente pentru marile fabrici de maşini din Europa, în special Germania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu