„Traviata” și „Zorba” pentru toți: Opera din Cluj încheie stagiunea cu două spectacole în aer liber
Două dintre cele mai bune spectacole ale Operei Naționale din Cluj vor fi montate în aer liber în acest sfârșit de săptămână, marcând astfel, la final de stagiune, o nouă ediție a programului Opera Aperta prin care Opera clujeană încearcă să atragă noi segmente de public.
Astfel, „La Traviata” de Giuseppe Verdi, regizat de Nadine Duffaut, care a deschis stagiunea lirică 2016-2017 și cea mai recentă premieră, spectacolul de balet „Zorba”, pe muzică originală de Mikis Theodorakis, în coregrafia lui Lorca Massine, vor fi prezentate sâmbătă, 1 iulie, respectiv duminică, 2 iulie, pe o scenă special amenajată cu această ocazie în Piața Unirii din Cluj.
„«La Traviata», cred eu, este un spectacol cu rol inițiatic pentru publicul profan care nu este în contact cu spectacolele de operă. Acest program și faptul că ieșim cu aceste spectacole în aer liber ne ajută să realizăm dezideratul de a atrage cât mai mulți oameni și cât mai mult public tânăr spre genul liric. Datorită acestor ieșiri ale noastre în aer liber am ajuns să avem foarte mult public nou. Din 98% ca grad de ocupare a sălii la spectacole, 72% îl reprezintă publicul tânăr”, a precizat managerul Operei Naționale din Cluj, baritonul Florin Estefan.
Spectacolul de operă „La Traviata” se va bucura de prezența tenorului Ștefan Pop, unul dintre cei mai apreciați soliști lirici ai momentului pe plan internațional.
„Se practică peste tot în lume cântatul în aer liber și pot să vă spun că sunt oameni care plătesc 200-300 de euro pe un bilet pentru a vedea un spectacol de operă sau de balet. În străinătate însă onorariile artiștilor ajung la sume care văd că aici sunt folosite pentru organizarea a două spectacole. Îi felicit pe organizatorii de la Cluj. Ei fac minuni aici”, a precizat tenorul Ștefan Pop, prezent la conferința de presă organizată în curul zilei de marți.
„La Traviata” îi va aduce pe scena din Piața Unirii, în fața publicului, pe: Diana Țugui (Violetta Valery), Stefan Pop (Alfredo Germont), Florin Estefan (Giorgio Germont), Viktoria Cormoș (Flora Bervoix), Oana Trîmbițaș, Eusebiu Huțan, Cristian Hodrea, Bogdan Nistor, Petru Burcă, Andrei Șofron, Varga Janos, Alina Simona Nistor, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, aflată sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române Cluj. Regia artistică poartă semnătura regizoarei Nadine Duffaut, decorurile sunt realizate de Emmanuele Favre, Gerard Audier a realizat costumele, iar coregrafia îi aparține lui Dan Haja.
În ceea ce privește spectacolul „Zorba”, prezentat în premieră națională în 2017, la Cluj, în luna mai, acesta impresionează prin emoție și energie. Distribuția spectacolului îi aduce în roluri principale pe prim balerinii Dan Haja (Zorba), Mircea Munteanu (John), Andreea Jura (Marina), Augustin Gribnicea (Manolio), Liana Taloș (Madam Hortance), solista Iulia Merca (Marina).
„«Zorba» este un spectacol care personal mă fascinează pentru că te trece prin toate stările. Acest spectacol de balet este foarte important și pentru faptul că a fost realizat foarte greu. Inițial nu am avut nici un leu pentru a-l produce. În lipsa unui buget pentru el, alternativa a fost să mă împrumut de la un prieten pentru a începe să lucrăm la decoruri și costume. Am sperat apoi să găsim parteneri care să ne ajute să realizăm această producție și am reușit în ultimul moment. Eu cred că adunând persoane binevoitoare și companii mari în jurul Operei Naționale, putem să facem lucruri extraordinare, fără a aștepta ajutorul Bucureștiului”, a spus Florin Estefan.
Acesta a precizat că, în câțiva ani, programul Opera Aperta ar putea deveni un adevărat festival liric național.
Pentru cele două spectacole va fi amenajată o scenă care îl va avea ca producător tehnic pe regizorul Petre Năstase. Bugetul alocat celor două producții este de aproximativ 470.000 de lei, din care 350.000 este contribuția Consiliului Local și a Primăriei Cluj-Napoca.
„Poate, de la an, la an, vom ajunge să organizăm și noi spectacole cu bugetele de care dispun cei din mediul privat. La concertul Andrea Bocelli, de exemplu, scenotehnica și sunetul au costat 200.000 de euro. În cazul nostru este vorba de două producții, cu decoruri, cu regie, cu coregrafie, captat de sunet în timpul mișcărilor, orchestră, cor individual. Este mult mai complex decât credeți. Sunt, însă, legat de mâini și sunt frustrat că nu am sprijinul pe care mi l-aș dori pentru a face și eu ce au făcut organizatorii concertului Andrea Bocelli în ceea ce privește sunetul de excepție pe care l-au avut. Este frustrant când ajungi să tai din calitate pentru că nu ai bani”, a spus managerul Operei Naționale din Cluj.
[stextbox id=’custom’]
Opera Aperta este un proiect de tradiție pentru Cluj, devenit cunoscut prin succesele lirice ale edițiilor sale anterioare: Opera Aperta 2016 a uimit cu spectacolul de balet „Lacul lebedelor” montat pe apă, pe o scenă special amenajată pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj, pe data de 11 iunie 2016, ce a reunit un public de peste 11.000 de spectatori. De asemenea, impresionante au fost și spectacolul extraordinar de operă în aer liber „Nabucco”, de G. Verdi și Concertul de muzică spaniolă „La Negra Noche”, organizate în luna iulie 2016 în Piața Unirii, spațiu ce a găzduit și mai vechile ediții Opera Aperta (cu spectacolele ”Carmen”-2015 și „Aida”-2014).
„Opera Aperta” se adresează publicului larg, oferind tuturor spectatorilor invitația deschisă, cu acces liber, la spectacole și gale de operă, ori spectacole de balet montate pe scena neconvențională a pieței publice, în spații alternative regăsite de Opera Națională Română din Cluj-Napoca și colaboratorii săi artistici. Acest program are ca principal deziderat readucerea artei mai aproape de publicul său, fidel sau amator, în interiorul sau în afara sălii de spectacol.
[/stextbox]
În ceea ce privește stagiunea viitoare a Operei Naționale din Cluj, directorul Florin Estefan a declarat că se va încerca aducerea pe scena Operei din Cluj a muzicii românești, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, dar că nu va exista un spectacol în premieră care să deschidă stagiunea.
„Încă nu știm în mod definitiv programul Operei, însă vom aduce din nou programul La Operă, în data de 2 septembrie și vom avea apoi, în parteneriat cu Academia de Muzică, o gală în data de 17 septembrie. Deschiderea oficială a stagiunii va avea loc în data de 1 octombrie, însă nu cu o premieră de operă pentru că nu avem banii necesari. Suntem în prezent într-o situație financiară critică și nu am cum să încep producția unui spectacol în deschiderea stagiunii”, a spus Florin Estefan.
Cu toate acestea, a precizat managerul Operei din Cluj, va fi prezentată o lucrare în primă audiție națională compusă de Karl Jenkins și intitulată The Armed Man: A Mass for Peace. La începutul anului viitor, una dintre premierele care vor putea fi văzute pe scena Operei din Cluj, va fi și „Dama de pică”, de Piotr Ilici Ceaikovski.