TIFF 2014/Patru absolvenţi ai UBB, promovaţi în programul 10 pentru FILM

Zece actori din teatrele din România vor avea parte de expunere, de întâlniri cu publicul, presa şi specialiştii din industria filmului la Festivalul Internaţional de Film Transilvania desfăşurat între 30 mai-8 iunie, în cea de-a treia ediție a programului 10 pentru FILM. Între 5 și 7 iunie, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, actorii vor lua parte la workshop-uri și premiere de film, vor fi prezentați spectatorilor, jurnaliștilor, dar și celor direct interesați să descopere talente noi în cinema – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

În cele două ediții de până acum, 10 pentru FILM a promovat 20 de actori de diferite vârste, din toate colțurile țării, care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa să se afirme pe marele ecran. Cei selectați fie se află la debut în cinema, fie au avut deja roluri minore în producții autohtone. Ca în fiecare an, actorilor le vor fi dedicate broşuri, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.

Actorii au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki, Oana Stoica și Cristiana Gavrilă, Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru) şi Răzvan Penescu (editorul portalului LiterNet).

Actorii selectați sunt: Alina Ilea (Teatrul Naţional din Timişoara), Elena Ivanca (Teatrul Naţional Cluj-Napoca), Enikő Györgyjakab (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), Katalin Berekméri (Teatrul Naţional din Târgu Mureş, Compania Tompa Miklós), Lucia Mărneanu (actor independent, Cluj), Silvana Mihai (Godot Cafe Teatru, studentă la Universitatea de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, Bucureşti), Rareș Andrici (Teatrul Metropolis și Teatrul Foarte Mic din Bucureşti), Vlad Bîrzanu (Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea), Sorin Dobrin (Teatrul Bulandra și Godot Cafe Teatru din Bucureşti), Ioan Paraschiv (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ).

Mai jos puteţi afla mai multe despre actorii propuşi în programul 10 pentru FILM, absolvenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca:

ELENA IVANCA

Data naşterii:17 aprilie 1969

Este absolventă de actorie în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (1999). Este absolventă de master (2008) şi de studii doctorale (2012) a Universităţii de Artă Teatrală Târgu-Mureş. Este actriţă a Teatrului Naţional Cluj-Napoca din 2000 şi, de asemenea, profesor asociat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj.
A jucat în spectacole regizate, printre alții, de Vlad Mugur, Mihai Măniuţiu, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Mona Chirilă, Radu Afrim, Eli Simon. A jucat în scurtmetrajele Usturoi, regia Lucian Alexandru (2012), Superman, Spiderman sau Batman, regia Tudor Giurgiu (2011), Cheful, regia Adrian Sitaru (2011), Gobel, regia Raluca David (2010), Feed-back, regia Sorin Misirianţu (2006), Soldatul, regia Tamas Buvary (2002, Ungaria). A obţinut Premiul „Lucia Mureşan” al Festivalului Internaţional , , Lucian Blaga” (2013), Diploma de Excelenţă pentru activitatea deosebită în pregătirea elevilor olimpici (2010 şi 2009), Diploma de excelenţă pentru întreaga activitate depusă ca artist şi mai apoi ca profesor, pentru cariera remarcabilă şi premiile câștigate în numele artei în cadrul Premiilor Media (2008), Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Cavaler, categoria „Artele Spectacolului” (2004).

ENIKŐ GYÖRGYJAKAB

Data naşterii: 5 ianuarie 1983
Este absolventă de actorie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2005), unde a obţinut şi diploma de master în teatru (2011). Este actriţă la Teatrul Maghiar din Cluj începând din anul 2005, unde a jucat în spectacole regizate de Robert Raponja, Michal Dočekal, Mihai Măniuţiu, András Hatházi, Gábor Tompa, Karin Coonrod, Alain Timar, Dragoş Galgoţiu, Silviu Purcărete, Andrei Şerban şi mulţi alţii. Joacă în spectacole de teatru independent şi a avut numeroase colaborări în spectacole de teatru-dans sau de teatru de mişcare cu compania M Studio din Sfântu Gheorghe.
A jucat în scurtmetrajele Személyi figyelő, regia Róbert Lakatos (2013), Un pachet la două zile, regia Manuela Borza (2012), Romantism, regia József László (2010), Curba dreaptă, regia Kincső Bakó (2010), Mázrománc, regia Kinga Kurta (2010), Autogol, regia József László (2009), Ibusár, regia Orsolya Ferencz (2009), Cu tine, regia Botond Püsök (2008). A obţinut Premiul „Miklós Bánffy” pentru spectacolul „Ruins True Refuge”, regia Gábor Tompa (2014), şi Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Thea Elvsted din spectacolul „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, în regia lui Andrei Şerban (2013).

LUCIA MĂRNEANU

Data naşterii: 15 iunie 1988
Este absolventă de actorie a Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (2013), dar şi absolventă a Facultății de Arte Plastice, grafică, a Universităţii de Artă şi Design Cluj (2010). Joacă în spectacole care sunt prezentate la Fabrica de Pensule Cluj, în cadrul Asociației GroundFloor Group şi Reactor Cluj, în cadrul Asociației Reciproca.

Printre cele mai importante spectacole în care a jucat se numără „Parallel”, regia Sinko Ferenc/Leta Popescu (2013), „10 studii despre iubire cu i mic”, regia Lucia Mărneanu (2013), „Fun”, regia Claudiu Lorand Maxim (2012). În film, joacă și în Tatăl nostru, de Sergiu Lupșe, scurtmetraj inclus în competiția Zilele Filmului Românesc la TIFF 2014. A obţinut Premiul pentru debut la Gala UNITER 2014, pentru rolul din „Parallel”, şi Premiul special al juriului pentru interpretare la Festivalul Național de Teatru Independent, București, 2013, pentru rolul din „10 studii despre iubire”.

VLAD BÎRZANU

Data naşterii: 25 septembrie 1990
Este absolvent de actorie al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (2011) şi este masterand la U.N.A.T.C. Bucureşti în Arta Actorului. Este actor al Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea şi a jucat în spectacole regizate de Theodor Cristian Popescu, Gelu Colceag, Vlad Massaci, Cristi Juncu, Horaţiu Mihaiu, Victor Ioan Frunză, Radu Afrim şi alţii. A jucat în „Dancing City”, proiect cultural foto-video, regia Carmen Lidia Vidu, fotograf Dani Ioniţă, şi în Onironaut, scurtmetraj, regia şi scenariu Diana Gândilă. A fost nominalizat la Premiile UNITER 2012 pentru debut, cu rolul din spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, de William Shakespeare, regia Botos Balint, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană. TIFF București va avea loc între 10 și 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 și 29 iunie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu