Stereotipuri și influențe germane, surprinse cu umor într-un nou volum de benzi desenate al Comics Club Cluj

Foto: Cristina Beligăr

Cu ocazia aniversării de 20 de ani, Centrul Cultural German Cluj-Napoca a lansat volumul de benzi desenate „Țara desenată – Întâmplări cu și despre Germania”, a doua publicație a Comics Club Cluj, după volumul lansat în 2012 intitulat Urban Comics made in Cluj.

„Țara desenată”, prezintă viziunea artiștilor asupra Germaniei de la influențele pictorilor germani la prietenia cu germanii, incluzând stereotipurile care trebuie depășite dar și o viziune extrem de personală despre diversitatea Germaniei. Ce îi leagă de această țară? Ce fel de experiențe, de oameni, de produse i-au influențat cel mai mult? Cum arată Germania în ochii lor?.

„Volumul pe care îl lansăm cuprinde și exprimă tot ceea ce am făcut noi în ultimii ani și ce caracterizează munca noastră. În 2010 am organizat prima dată un workshop unde am reunit creatori de benzi desenate. De atunci s-au întâlnit săptămânal în biblioteca noastră sub denumirea platformei Comics Club Cluj. Autorii care contribuie la acest volum își ilustrează relația lor față de Germania, cu umor, cu dor, cu pasiune, dar și cu critici. Este o carte care arată imaginea străinului față de Germania și astfel constituie un schimb cultural în forma sa cea mai pură. Pentru noi este cel mai mare cadou pe care l-am putut primi de ziua noastră”, a spus directorul Centrului Cultural German Cluj-Napoca, Fabian Mühlthaler.

Echipa Comic Club Cluj,   în timpul sesiunii de autografe desenate/Foto: Cristina Beligăr

Echipa Comics Club Cluj, în timpul sesiunii de autografe desenate/Foto: Cristina Beligăr

La realizarea volumului au contribuit cu povești: Anna Benczedi (Jurnalul de 3 parale), Alexandra Stoian (Ceasul cu cuc), Ileana Surducan (Burg Rheinfels), Iulia Burlac (Legenda din Seliștat), Timea Moldovan (Oglinda și binoclul), Gabriel Marian (Mix&Moritz), Simina Popescu (Ce departe e aproape), Larisa Crăciunaș (Rinocerul și caietul de schițe), Ludmila Hodiș (Descoperirea), Maria Eftimie (Jonas), Alexandra Gavrilă (Fructe negre de pădure), Maria Surducan (The Bonn Experience), Sebastian Baculea (Baronul von Munchausen și fantoma timpului), Adrian Barbu (Cum am inventat Germania), Oana Cocheci (BD-iști proaspeți).

„Am pornit de la o poveste personală, respectiv cum am reușit eu să ajung la Centrul Cultural German și la clubul de benzi desenate. În poveste, am creat două personaje, pe mine și pe prietenul meu imaginar, Pegas, care este în același timp înger păzitor, vocea rațiunii și capul răutăților. Atunci când mie nu-mi ies desenele ne gândim să căutăm oameni care scriu și ei povești. Mergând pe stradă să îi căutăm pe acei oameni, ne găsesc ei înainte, ne prind într-o capcană, ne răpesc și ne duc la clublul lor nesecret de bandă desenată. După câteva momente de suspans realizăm că am nimerit de fapt pe mâini bune”, povestește Oana Cocheci, autoarea poveștii „BD-iștii proaspeți”.

ddd

”Cele 15 povești ale volumului sunt expresive, haioase, inteligente și create cu talent. În calitate de cititor german, veți descoperi cu mirare conexiunile pe care le fac tinerii români cu Germania și că tablourile create se bazează mai ales pe experiențele lor personale. În calitate de cititor român, veți fi convins să vă creați propria imagine despre Germania, să călătoriți, să cunoașteți și să înțelegeți. Toate poveștile prezentate arată cât de apropiați sunt germanii și românii și cât de fructuoasă este această colaborare pentru ambele părți”, se precizează în prezentarea albumului.

Evenimentul a fost însoțit de o expoziție care a prezentat pagini din interiorul cărții, dar și o inedită colecție de schițe care au stat la baza întregului volum. Iubitorii benzilor desenate au avut ocazia să participe la o sesiune de autografe cu cei 15 autori și să obțină o copie în limba română sau germană a volumului “Țara desenată”, în schimbul unui mesaj scris adresat Centrului Cultural German la împlinirea a 20 de ani de activitate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu