Silviu Purcărete despre spectacolul „Iulius Caesar”, montat la Cluj: Nu orice element de pe scenă are o semnificație obscură

Foto: Biró István

Silviu Purcărete revine la Cluj cu o nouă montare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Astfel, cu punerea în scenă a piesei „Iulius Caesar”, de William Shakespeare, regizorul este la cea de-a patra colaborare cu teatrul maghiar clujean, după spectacolele „Cumnata lui Pantagruel” (coproducție), „Gianni Schicchi” și „Victor sau copiii la putere”.

Cu doar câteva zile înainte de premiera care va avea loc în 9 octombrie, de la ora 19.00, regizorul Silviu Purcărete a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că punerea în scenă a textului shakespearian a venit la cererea directorului Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Gábor Tompa. „Nu mai intrasem în contact cu această piesă din tinerețe, de când eram student, dar recitind-o mi-am dat seama nu doar că a rămas vie și contemporană ci și că îi sporește cu fiecare clipă incandescența. Este o replică fabuloasă în textul lui Shakespeare pe care se bazează de fapt spectacolul, în clipa când Caesar este asasinat și două dintre personaje, respectiv Cassius și Brutus se opresc și își spun: acest moment pe care l-am executat va reprezenta o scenă care se va repeta mii de ani de acum încolo. În asta stă actualitatea piesei”, a spus regizorul Silviu Purcărete.

Cu o dramaturgie realizată de András Visky, care spune despre „Iulius Caesar” că este cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare și o scenografie semnată de Dragoș Buhagiar, spectacolul propune o nouă adaptare scenică a textului clasic. „Noi nu facem o piesă de Shakespeare. În România, în Ungaria, în românește, în maghiară se face o versiune literară pornind de la un original în limba engleză. Orice versiune tradusă este o primă falsificare. În cazul spectacolului pe care îl pregătim am avut o versiunea maghiară a textului, mai multe versiuni în limba română, am avut textul original în limba engleză și am încercat să creăm un spectacol inspirat din această piesă. Nu există o sacralitate a textului în afara versiunii în limba engleză. Așa cum Shakespeare l-a citit pe Plutarh și apoi a scris o poveste, așa am citit și noi o piesă și facem un spectacol”, a mai declarat Silviu Purcărete.

În versiunea propusă de Silviu Purcărete, rolul lui Iulius Caesar este jucat de actorul Zsolt Bogdán. Distribuția completă a spectacolului poate fi consultată pe site-ul oficial al Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

„Iulius Caesar ne copleșește nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus și camarazii săi senatori republicani uneltesc în numele binelui comun, împotriva lui Caesar, însă odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se delănțuie iadul: izbucnește un război civil și Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm și noi înșine pe același drum, de la primăvara arabă la haosul mondial?”,  András Visky

Despre faptul că majoritatea costumelor din spectacol sunt albe,   regizorul Silviu Purcărete a precizat că decizia a fost luată din punct de vedere plastic: „Nu orice element de pe scenă are o semnificație obscură”,   a spus regizorul/Foto: Biró István

Despre faptul că majoritatea costumelor din spectacol sunt albe, regizorul Silviu Purcărete a precizat că decizia a fost luată din punct de vedere plastic: „Nu orice element de pe scenă are o semnificație obscură”, a spus regizorul/Foto: Biró István

„Iulius Caesar este un spectacol de autor cu o viziunea foarte personală. Cine știe creația lui Silviu Purcărete îi va redescoperi coșmarurile în acest spectacol. Noi, scenografii, trebuie să fim foarte atenți să ne regăsim în spectacol fără a deranja discursul artistic. Veți vedea un spațiu epurat de orice tentație de a face decorațiuni. Totul este minimal. Este normal să vrei să pui textul și trupa de actori în evidență și am încercat să mă strecor în scenă fără să încarc foarte mult, să încercăm să obținem imagini cât mai surprinzătoare și să transformăm fiecare obiect de la prima, la ultima scenă. Foarte aproape de stilul lui Silviu Purcărete este exact această gradare a tensiunii. În general oamenii de teatru au tendința de a construi ceva spectaculos, dar este foarte interesant să vezi că, uneori, doar cu un simplu obiect se pot construi atât de multe imagini diferite. În ultima vreme am observat că textele se transformă pe scenă în propuneri care sunt foarte departe de ceea ce numim noi adevărul teatral, sau departe de text și atunci cu atât mai mult am vrut ca tot ce ține de vizual în cazul acestui spectacol să pună în evidență actorul și textul”, a declarat la Cluj scenograful Dragoș Buhagiar.

Spectacolul în limba maghiară „Iulius Caesar” are o durată de 2 ore și 30 de minute, cu subtitrare în limba română realizată de traducătorul George Volceanov.

Distribuie:

Postaţi un comentariu