S-a deschis expoziția absolvenților UAD Cluj: 300 de tineri artiști își expun lucrările de diplomă

În imagine, lucrarea Pânza Penelopei realizată de Livia Cornelia Moldovan (Master, Sculptură)/Foto: Cristina Beligăr

Spațiul generos al centrului Expo Transilvania din cartierul Mărăști a devenit în după-amiaza zilei de duminică un adevărat centru de artă contemporană unde nu mai puțin de 3000 de lucrări de artă au fost prezentate vizitatorilor în cadrul evenimentului devenit deja tradițional: Expoziția Absolvenților Universității de Artă și Design din Cluj (UAD).  

Astfel, timp de o săptămână, până în data de 6 iulie, pot fi văzute lucrări de diplomă ale absolvenților de la specializările arte plastice – pictură, arte plastice – sculptură, arte plastice – grafică, arte plastice – foto – videoprocesarea computerizată a imaginii, conservare – restaurare, ceramică – sticlă – metal, arte textile – design textil şi design din cadrul UAD Cluj-Napoca.

Foto: Cristina Beligăr

Fiecare din cei aproximativ 300 de absolvenţi, atât la nivel licenţă, cât și master, a beneficiat de posibilitatea de a-şi crea propria expoziţie personală și a avut ocazia să vadă, să admire sau, de ce nu, să critice și lucrările colegilor de generație.

„Toți de aici ne împărțim în două grupe: cei care cred că sunt în Rai și de fapt sunt în Iad și cei care cred că sunt în Iad, dar de fapt sunt în Rai. Eu însă cred că artiștii sunt întotdeauna în Rai pentru că Raiul ni-l creăm noi singuri, aici pe Pământ”, a transmis profesorul și maestrul Ioan Sbârciu tinerilor artiști. La rândul său, rectorul UAD, Radu Marcel Moraru le-a spus studenților să nu uite niciodată dictonul latin Nulla dies sine linea, respectiv să nu lase să treacă o zi fără a fi creativi.

Din zecile de proiecte expuse, foarte diverse ca execuție, de remarcat a fost un performance realizat de Otniel-Ionatan Pintican, intitulat „O baladă a istoriei”. Autorul lui a încercat să aducă împreună arta plastică și muzica și cel mai bun suport pentru a face asta a fost propria lui chitară.

Foto: Cristina Beligăr

 „Am luat o piesă foarte cunoscută a formației Of Monsters and Men, respectiv Dirty Paws și am ilustrat trei strofe din ea inspirat de ceea ce declara unul dintre membrii formației. El spune că bunicul lor le zicea povestea aceasta sub forma unui basm vorbind de fapt despre cel de-al doilea Război Mondial. Am vrut ca această chitară să fie atât suport vizual, cât și muzical. Am început să îmi gravez prima chitară în momentul în care s-a zgâriat și am transformat zgârieturile în imagini. De atunci mi-a venit ideea să merg mai departe cu acest proiect și să îl transform în lucrare de diplomă. Coordonatorul meu, conf.univ.dr. Aurel Cristian Opriș, mi-a dat ideea cu performance-ul și mi-a spus că menirea acestui instrument nu e aceea de a sta pe un stativ”, a declarat Otniel pentru Transilvania Reporter.

După absolvire, tânărului artist i-ar plăcea să își deschidă propria afacere cu bijuterii. Să învețe să prelucreze și metale prețioase și, în viitor, să devină bijutier. „Mi-am făcut un plan de bătaie și dacă îl urmez eu cred că am toate șansele să reușesc”, a spus cu optimism tânărul absolvent.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Un alt proiect care atrage atenția este cel al lui Codruț Zele, intitulat „La Bestiar”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Alexandru Păsat.

„Sculpturile sunt făcute dintr-un material experimental, prin tehnica cerii pierdute și sunt turnate în alamă. Ideea se bazează pe o realitate văzută strict subiectiv. Lucrările sunt un fel de hartă tipologică, un traseu al acțiunilor oamenilor, reprezentate însă de personaje animaliere. Îmi doresc ca mai departe, dacă mi voi continua studiile de master, să creez o lume din aceste personaje și poate să fac un fel de îndreptar. Mi-am intitulat lucrarea La Bestiar, însă am schimbat puțin sensul și am vrut să creez un fel de dans, nu de luptă, între oameni și animale”, a declarat Codruț Zele, absolvent al secției de Sculptură, în cadrul UAD Cluj.

În continuarea expoziției intrăm „în mijlocul” disputei dintre cinci personaje realizate din cofraje de ouă.

Foto: Cristina Beligăr

„Am pornit de la ideea unei dispute și am reprezentat un moment de tensiune maximă, de contradicție. Fiecărui personaj îi lipsește câte o mână ceea ce înseamnă că în acea dispută nu va avea nimeni dreptate. Am experimentat materialul acesta de aproape doi ani. A trebuit să învăț să lucrez cu el. Se comportă foarte diferit atunci când se face submersiunea în apă, în funcție de câtă umiditate lași să absoarbă”, a precizat Alexandru Daniel Smuczer, absolvent al secției de Sculptură.

Foto: Cristina Beligăr

Vivien Moise, prin proiectul Psychedelic, își dorește să transmită un sentiment de relaxare. Proiectul ei este inspirat de un cunoscut festival internațional de muzică, Festivalul Samsara și reprezintă un spațiu de meditație. În viitor, tinerei artiste i-ar plăcea să contribuie cu idei la amenajarea infrastructurii festivalurilor.   

Mai jos, puteți urmări o galerie foto cu o parte dintre lucrările prezente în expoziția absolvenților UAD. Expoziția integrală, ajunsă în acest an la a XVII-a ediție, poate fi vizitată până în data de 6 iulie, la Expo Transilvania, între orele 10.00-21.00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu