Premieră/ Thriller-ul musical „Sweeney Todd, bărbierul demonic de pe Fleet Street”, pe scena clujeană

Foto: Istvan Biro

„Sweeney Todd -bărbierul demonic de pe Fleet Street” este propunerea Teatrului Maghiar de Stat Cluj pentru acest sfârşit de săptămână. Câştigător al premiului Tony pentru cel mai bun musical şi adaptat pe marele ecran în 2007 de către Tim Burton, thrillerul musical „Sweeney Todd” este pus în scenă la Teatrul Maghiar în regia lui Dragoş Galgoţiu.

„Am propus această variantă neobişnuită şi pentru mine şi pentru climatul teatral din care facem parte. Nu există o experienţă de musical de Broadway, există spectacole muzicale, dar asta este cu totul altceva. Una dintre motivaţiile serioase de a realiza acest spectacol, dincolo de seducţia textului şi a muzicii, a fost aceea că aici se poate face musical la un nivel înalt. Nu ascund faptul că înainte de a veni aici, m-am gândit şi la alte variante, de a monta la un teatru din Bucureşti dar e nevoie şi de performanţă teatrală, nu doar muzicală şi acestea două le-am găsit la Teatrul Maghiar”, a precizat Dragoş Galgoţiu, regizorul spectacolului.

Sweeney Todd este unul dintre foarte puţinele musicaluri care nu sunt divertisment, a mai spus regizorul. „Poate fi considerat chiar operă contemporană din punct de vedere al dimensiunii dificultăţii muzicale”, a adăugat regizorul.

Foto: Istvan Biro

Foto: Istvan Biro

„Muzica se naşte din substanţa dramatică, din forţa reală a poveştii şi devine o formă de meditaţie lirică asupra acesteia. Iar povestea teatrală aminteşte de marile texte tragice, de aceea Sweeney Todd nu este doar un musical, este o reinventare a tragediei antice pe care, din punctul de vedere al dificultăţii şi complexităţii muzicale, o putem considera operă contemporană. În Sweeney Todd putem descoperi cele două mari teme care stau la baza întregii culturi europene: tema paradisului pierdut şi cea a revoltei pentru că toată intriga are la bază un eveniment petrecut înaintea timpului povestit şi este ca o cădere din paradis”, a spus regizorul Dragoş Galgoţiu la conferinţa de presă organizată cu ocazia premierei. „Când am mai făcut spectacole de tipul acesta am avut libertatea de a construi eu un limbaj teatral. Aici a trebuit pornit de la un element fix care este este discursul muzical”, a adăugat regizorul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Katalin Incze G., dirijor şi conducător muzical a adăugat că membrii trupei Teatrului Maghiar împreună cu studenţii de la actorie, anul II, au făcut faţă în mod excelent cerinţelor acestui gen muzical.

Andrei Both, scenograful producţiei, a menţionat faptul că spaţiul teatral în care se desfăşoară spectacolul ne poate duce cu gândul atât spre iad cât şi spre o zonă industrială a secolului al XIX-lea. Decorul fiind abstract, costumele semnate de Doina Levintza creează atmosfera neogotică, neoromantică a piesei. „În cazul scenografiilor cel mai important lucru este saltul de la text la context. Întotdeauna încerc ca spaţiul dramatic să fie conceput ca spaţiu dezintegrat. Eu gândesc muzical când fac spaţii vizuale. Faptul că spaţiul merge în paralel cu muzica pentru mine este cel mai important. Sunt şi câteva obsesii tematice, vizuale care îmi aparţin şi care se intersectează cu muzica şi textul”, a spus Andrei Both.

Rolul principal în spectacol este interpretat de Gábor Viola, alături de: Andrea Vindis, Csaba Marosán, Kinga Ötvös, József Biró, Loránd Váta, Róbert Laczkó Vass, Rita Sigmond, Éva Imre, Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Ervin Szűcs. Din distribuţia spectacolului mai fac parte actorii: Melinda Kántor, Csilla Albert, Ferenc Sinkó, András Buzási, Zsolt Vatány, Péter Árus, Krisztina Bíró, Evelyn Budizsa, Noémi Daróczi, Helga Demeter, Leonard Alain Fodor, Timea Jerovszky, Ágota Major, Bence Molnár, Gergő Mostis, Ágnes Szucher. La realizarea spectacolului participă orchestra Operei Maghiare din Cluj.

Premiera musicalului Sweeney Todd -bărbierul demonic de pe Fleet Street de Stephen Sondheim şi Hugh Wheeler va avea loc vineri, 16 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Următoarele spectacole vor avea loc miercuri, 21 mai şi vineri, 30 mai, ora 19.00. Spectacolul este recomandat tinerilor peste 15 ani şi beneficiază de supratitrare în limbile română şi engleză. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului, între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30 sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu