Picturi de Ioan Sbârciu și fotografii de Brâncuși, expuse la Casa Matei

Foto: Dan Bodea

Evenimentul Cluj Art Weekend a continuat sâmbătă cu vernisajul a două expoziții găzduite de Galeria Casa Matei în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

O premieră în România a fost expoziția care a cuprins o selecție de nouă fotografii originale realizate de Constantin Brâncuși, aparținând colecției Universității de Artă și Design. Imaginile recreează spațiul intim al atelierului artistului și ilustrează câteva dintre etapele creației lui.

Potrivit lect. univ. dr. Mara Ratiu în urma documentării asupra provenienței fotografiilor, a reieșit că acestea au fost donate Institutului de Arte Frumoase „Ioan Andreescu”, numele de atunci a universității, în anul 1965. „După cum atestă documentele, fotografiile lui Brâncuși au fost donate de doamna Alice Steinfeld, scriitoare din Budapesta, prin intermediul Tov. Dr. Nicolae Maior. Procesul verbal de acceptare a donației stipulează că doamna Alice Steinfeld a moștenit colecția de la Ofelia Cosmuța și I. Boloni, prieteni apropiați ai lui Brâncuși. Este de asemenea consemnat în procesul verbal că o parte a colecției lipsește, în actul de donație doamna Alice Steinfeld scriind: Solicitarea mea este ca Institutul să păstreze aceste manuscrise și fotografii la dispoziția profesorilor, studenților și iubitorilor de artă care doresc să studieze opera lui Brâncuși. Deși în actul de donație sunt menționate 40 de fotografii, institutul a primit în fapt 41”, consemnează lect. univ. dr. Mara Ratiu în prezentarea expoziției. Din motive de securitate, fotografiile beneficiază de pază dublă și sunt expuse pentru o scurtă perioadă din cauza riscului degradării. „Expoziția a fost realizată și cu ocazia vizitei Comitetului de Achiziții a Muzeului Tate din Londra, pentru a arăta că România, Clujul, respectiv Universitatea dețin astfel de valori. Nu vrem să le evaluăm, este o moștenire pe care am primit-o cadou și pe care o păstrăm atât cât ține această instituție”, a precizat președintele UAD, artistul Ioan Sbârciu.

IMG_1642

IMG_1644

Expoziția redă nouă fotografii ale lui Constantin Brâncuși cu lucrări celebre care dezvăluie modul în care artistul își vedea opera, cât și maniera în care dorea ca aceasta să fie văzută. Expoziția deschisă la Galeria Casa Matei va putea fi vizitată până duminică, 14 septembrie, ora 20.00.

IMG_1641

Al doilea eveniment la Galeria Casa Matei a fost expoziția „Dincolo de paradis” care a cuprins nouă lucrări semnate de Ioan Sbârciu din ciclurile Răpirea Europei, Pădurea de cenușă și Don Quijote. „Pentru mine mesajul într-o lucrare de artă înseamnă altceva decât acela de a fi direct. Nu sunt un artist implicat social. Mă interesează pictura al cărui mesaj este ascuns”, a precizat pictorul Ioan Sbârciu care în aceste zile s-a aflat alături de alți artiști clujeni în atenția Comitetului de Achiziții de la Muzeul Tate din Londra.

IMG_1658

Foto: Dan Bodea

„Această expoziție sintetizează viziunea asupra lumii şi credo-ul artistic care ghidează producţia sa artistică care este fascinant impregnată de un sentiment al pierderii. Referinţele lui Sbârciu la natură, mitologie sau utopie, oarecum deformate, deoarece refuză orice abordare descriptiv figurativă, fac în cele din urmă aluzie la o stare paradisiacă din care fiinţa umană a căzut, la o pierdută armonie a lumii pe care totuşi pictorul pare să încerce a o restaura, cu încăpăţânare, energie şi deznădejde. Din această perspectivă, picturile sale sunt concomitent o expresie a nostalgiei, înrădăcinată în puternica sa credinţă că miraculosul şi misterul se evaporă, gradual şi ineluctabil, din lumea modernă, şi a entuziasmului, generat de la fel de solida sa convingere că artistul trebuie să încerce să reinstaureze acea stare paradisiacă, oricât de implauzibil ar fi succesul acestui demers”, precizează lect.univ. dr, Bogdan Iacob, director al Departamentului de Discipline Teoretice UAD Cluj-Napoca.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

IMG_1631

Expoziția „Dincolo de paradis” poate fi vizitată până în data de 14 septembrie la Galeria Casa Matei

În discursul pe care l-a ținut în fața publicului prezent la vernisaj, Ioan Sbârciu a făcut și câteva precizări cu referire la vizita în Cluj a Comitetului de Achiziții a Muzeului Tate din Londra.„Membrii comitetului au văzut mișcarea artistică de la Cluj și au avut în atenție mai mulți artiști. Bineînțeles au mers și la București pentru a vedea avangarda atât de bine reprezentată acolo. Cert este că în perioada următoare vor achiziționa lucrări de artă din România. Sper însă să treacă de la cote de vânzare, la cote de muzeu”, a declarat Ioan Sbârciu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. ioan says:

    Despre Coperativa Mafiota pe care tovarasul Sbarciu o conduce:

    https://ioansbarciu.wordpress.com/

Postaţi un comentariu