Mii de vizitatori sunt aşteptaţi la Noaptea Muzeelor. În premieră va fi deschis la miezul nopţii şi Muzeul Mitropoliei

Foto: Dan Bodea

Muzeele din Cluj îşi deschid larg porţile în seara zilei de 17 mai pentru a sărbători a zecea ediţe a Festivalului Internaţional Noaptea Muzeelor.  Cu doar câteva zile înaintea evenimentului, reprezentanţii muzeelor din Cluj-Napoca şi din judeţ au făcut o trecere în revistă a evenimentelor pe care le pregătesc pentru public. În cursul anului trecut, muzeele clujene au adunat cel mai mare număr de vizitatori înregistrat vreodată cu ocazia unui singur eveniment, în jur de 15.000 la Muzeul Etnografic din Cluj şi la Muzeul de Artă şi un număr foarte mare de vizitatori la celelalte muzee, potrivit directorului Muzeului de Artă, Călin Stegerean.

În judeţul Cluj, la Noaptea Muzeelor vor participa: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Mitropoliei Clujului, muzeele Universităţii Babeş-Bolyai (des istorie, mineralogie, paleontologie, zoologie, vivariul), Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Municipal Dej, Muzeul “Octavian Goga” din Ciucea, Muzeul Apei din localitatea Floreşti.

Muzeul Mitropoliei Clujului

Una dintre noutăţile acestei ediţii este participarea la Noaptea Muzeelor a Muzeului Mitropoliei Clujului din Piaţa Avram Iancu. În contextul împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, va fi expusă la Cluj-Napoca Evanghelia lui Antim Ivireanu din 1693. Aceasta face parte astăzi din Patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Exemplarul a aparţinut Voievodului Constantin Brâncoveanu. Vizitele vor fi ghidate de Dr. Ana Dumitran, Dr. Saveta Pop şi Acad.Prof Marius Porumb.

Muzeul va putea fi vizitat sâmbătă între orele 20.00-01.30

Din programul serii mai face parte şi un intermezzo muzical compus din muzică religioasă şi populară românească şi internaţională.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului f.n.

Program de vizitare: 10 – 18.

11.00 – 18.00: Sărbătoarea balmoşului ardelenesc (Ediția a II-a), organizată în colaborare cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj și asociații ale crescătorilor de animale din județul Cluj.

13.00 – 17.00: Rapsodii de primăvară, program artistic oferit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acompaniază orchestra „Cununa Transilvană”, condusă de dirijorul Ovidiu Barteș.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21

Program de vizitare:

Sâmbătă, 17 mai: 16 – 01 (ultima intrare).

16.30 – 18.00: conferința Florin Stoiciu în dialog cu Rembrandt, și prezentarea cărții lui Florin Stoiciu, „Tehnici și maniere în gravură”.

Proiecție video: Tehnici de gravură

16.00 – 01.00: demonstrație de gravură cu Natura Paper.

Pentru expoziția temporară Rembrandt, Apogeul Artei Gravurii, taxa de intrare, valabilă doar pentru Noaptea Muzeelor, va fi de 2 lei.

Expozițiile permanente ale Muzeului Etnografic al Transilvaniei: „Cultura populară din Transilvania – secolele XVIII-XX” (expoziţia permanentă sistematică) și „Atinge şi înţelege. Mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” (expoziţie permanentă pentru persoanele cu deficienţe de vedere) vor putea fi vizitate gratuit.

Terasa Muzeului:

Castelul Piticilor: Dulciuri și întâlniri cu personaje din basme.

Preparate tradiţionale ardelenești.

Meșteri populari.

20.00 – 22.00: recital de muzică populară transilvăneană.

Muzeul de Artă

Pregăteşte un porgram special de Noaptea Muzeelor intitulat “O noapte la palat cu valsuri, tablouri şi ştrudel”. Publicul va avea ocazia să viziteze balconul palatului, să întâlnească personaje de epocă, să se înscrie la cursurile de vals pentru începători şi să participe la concursul “Cel mai bun ştrudel”. Balconul muzeului, recent restaurat, care în decursul istoriei a fost vizitat şi de împăraţii Francisc I şi Franz Jozef, va fi introdus în circuitul de vizitare pe durata sezonului estival. Evenimentul va beneficia de o animaţie în costume de epocă realizată de actorii Teatrului Naţional din Cluj, Ruslan Bârlea şi Alexandra Tarce.

Vor putea fi vizitate gratuit Galeria Naţională şi expoziţia Sigmar Polke.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Muzeele UBB

Muzeul de Mineralogie UBB

Titlu eveniment: Aurul şi aurarii Apusenilor (orar 19.00-24.00)

1. Expoziţii tematice: expoziţia cu eşantioante de aur nativ, expoziţia cu minerale specifice zonelor aurifere.

2. Expoziţii de fotografii – colecţia de fotografii vechi Basil Roman, expoziţie de fotografii Roşia Montană azi (fotograf Radu Sălcudean).

3. Atelier de colorat pentru copii

Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie

Expoziţia: Mărturii din trecut

Tema expoziţiei îşi propune să dezvăluie publicului vizitator istoria evoluţiei vieţii pe Pământ, prezentând în ordine cronologică plantele şi animalele fosile ce au populat mările şi uscatul în ultimii 500 milioane de ani.

Titlu eveniment: Kaleidoscope

Kaleidoscope reprezintă o aplicaţie pentru smartphone (MobilActif) creată special pentru a marca cea de-a 10 ediţie a Nopţii Muzeelor. Această aplicaţie poate fi descărcată şi utilizată gratuit de către vizitatori, în vederea realizării unor autoportrete în muzee, inspirate de patrimoniul acestora (MuseumSelfie).

Fotografiile (cu legende referitoare la muzeu, oraş, ţară) se trimit prin intermediul aplicaţiei către o bază de date, imaginile urmând să fie proiectate pe durata desfăşurării Nopţii Muzeelor în toate muzeele din Europa înscrise în evenimentul Kaleidoscope.

Vivariu

Activități:

– hrănirea diferitelor exemplare din colecţia vivariului

– mângâierea diferitelor specii docile

– ghidaj special interactiv

– expoziţia temporară foto “Nuanţe tropicale” (în sala de expoziţii temporare a Muzeului Zoologic)

Muzeul Zoologic

– Expoziție de fotografii – Natura în imagini – Pozele cele mai reuşite ale concursului internaţional de fotografie de natură “Milvus”

Muzeul de Istorie

Traseu-descoperire în expoziţia permanentă: Personalităţi universitare clujene; concurs cu premii

Ora 20 şi ora 22 – proiecţie de film Universitarii, de Elena Raicu.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Locații:

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – sediul central (Cluj-Napoca)

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Colecţia de Istorie a Farmaciei (Cluj-Napoca)

Acces gratuit

Evenimente: Secvenţe de timp la Noaptea Muzeelor MNIT

Iluzie şi reflectare: viaţa artistică a lui Bánffy Miklós, Satul preistoric de la Săndulești, Colecţii şi colecţionari. Ceasuri din colecţia particulară Gaspar.

Muzeul de Istorie Turda 

Titlu eveniment: Noaptea statuilor şoptitoare la Muzeul de Istorie Turda

Program Noaptea Muzeelor: 20.00 – 00.20

Acces gratuit

Atelierele de teatru își propun să surprindă într-o manieră interactivă episoade ale istoriei locale și universale. Participanții își vor dezvolta imaginația privind cum personajele istorice prind viață în curtea Palatului Princiar.

Se pot vizita: expoziția permanentă a muzeului și expoziția temporară comemorativă Mihai Barbu (1937 – 1992) – Sculptură, desen, pictură, fotografii.

Muzeul “Octavian Goga” Ciucea

Titlu eveniment: Evocarea personalităţii poetului Octavian Goga

19.30-program realizat de către Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Program: 19.00 – 00.00

Muzeul Municipal Dej

Titlu eveniment: Dej 800 Contemp Art-Dialog între artă şi tehnologie

Vizitare expoziţii permanente şi temporare

Vernisaj: Oraşul Dej în imagini de epocă

Vernisaj: Expoziţie de colaj şi artă generată de computer

Muzeul Companiei de Apă Someş

Muzeul Apei “Leonida Truţă” va avea un progam de vizitare de la 20.00 la 01.30, iar transportul către muzeu va fi asigurat din oră în oră, cu un microbuz care va prelua vizitatorii din Piaţa Unirii, din faţa restaurantului KFC. Publicul va avea ocazia să cunoască istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca începând de la darea în folosinţă a primei surse de apă în anul 1887.

Distribuie:

Postaţi un comentariu