Maestrul acordeonului, Renato Borghetti, în concert la Transilvania Jazz Festival. Piața de evenimente, aproape de fundul sacului

Simona Hodoș, directorul Transilvania Jazz Festival/Foto: Dan Bodea

 Pentru prima dată în România, acordeonistul Renato Borghetti și muzicienii lui vor concerta la Opera Maghiară din Cluj într-un spectacol care va prefața ediția a opta a Transilvania Jazz Festival.

 Directorul Transilvania Jazz Festival, Simona Hodoș a precizat în timpul conferinței de presă că din momentul în care a lansat Transilvania Jazz Festival, în 2006, a încercat să creeze nu doar un eveniment pur comercial, ci să aducă experiența sa managerială într-o lume în care cultura nu mai este subvenționată. „Clujul se află într-un moment important al său și concurează cu alte orașe din România. În ciuda tuturor tentațiilor oferite mai mult sau mai puțin gratuit, așteptăm să vină publicul la spectacol. Atâta timp cât evenimentele culturale nu sunt subvenționate sută la sută prețul unui bilet de nici zece euro este, zic eu, acceptabil. Și publicul trebuie să fie un finanțator al evenimentelor cu atât mai mult cu cât Transilvania Jazz a supraviețuit din bugetul local. Pentru acest festival am primit 55.000 de lei din partea autorităților locale. Concertul singur costă mai mult decât suma aceasta, dar ne dorim să organizăm două-trei zile ale festivalului și în toamnă”, a declarat Simona Hodoș.

„Între organizatorii de evenimente din Cluj este o concurență oarbă, care va degrada mediul clujean”, a mai spus directorul Transilvania Jazz Festival. „Suntem bucuroși totuși, că în acest context, nu tocmai prielnic, ne vom întâlni cu un mare artist. Este un concert care nu trebuie ratat pentru că a doua oară nu știm când ne vom mai întâlni cu acești artiști și asta în primul rând din motive financiare. Eu trăiesc în Canada și multi-culturalitatea este politică de stat. În Cluj aud foarte multe limbi străine și îmi dau seama de potențialul acestui oraș. Le-aș transmite clujenilor să fim mai puțin egoiști și mai deschiși unii față de ceilalți pentru că viitorul le aparține națiunilor capabile să intre în comunicare cu ceilalți”.

 Simona Hodoș a precizat că până în ziua evenimentului organizatorii speră ca trei sferturi din sală să fie ocupată. „Pe Renato Borghetti l-am ales dintr-o multitudine de oferte pe care am fost nevoită să le refuz. Muzica lui este alcătuită din note imprevizibile și profunde de jazz și tango suprapuse peste ritmurile de milonga, salsa sau chacarera”, a precizat directorul Festivalului.

 La fundul sacului

În cadrul conferinței de presă a fost adusă în discuție și criza de pe piața de evenimente din Cluj în contextul în care mai multe spectacole au fost anulate în ultimele săptămâni din cauza dezinteresului publicului în achiziționarea biletelor. „Pe piața de evenimente s-a ajuns la fundul sacului”, a ținut să precizeze Mircea Buteanu, patronul clubului Diesel și organizator de evenimente. Acesta a precizat că ar fi important ca la nivel local și național să fie împărțite evenimentele. „Se amestecă prea mult termenul de eveniment cultural cu evenimentul artistic. Evenimentele culturale fac parte din necesitățile unui oraș și din această cauză cred că ar trebui să se identifice anumite evenimente viabile și acesta să fie finanțate substanțial. Sunt persoane care nu au nicio pasiune pentru jazz, dar fac festivaluri cu un anumit scop: banii. Astfel are loc o inflație de evenimente pe care piața nu poate să le asimileze. Eu nu sunt împotriva evenimentelor gratuite, pe bani publici, dar nu se poate deregla un sistem cum este showbiz-ul. Aveam un contract semnat cu o anumită trupă dar mi-au zis că au primit dublu să cânte cu intrare gratuită pentru public în același oraș”, a explicat Mircea Buteanu spunând că Diesel Events a pierdut în 2013 peste 100.000 de euro din cauza prăbușirii pieței evenimentelor. „Clujul va urma Sibiului unde dacă nu e gratuit, nu se mai întâmplă nimic”, a spus Buteanu.

Simona Hodoș a declarat, de asemenea, că nu de puține ori onorariile artiștilor sunt achitate de pe cărțile de credit personale, întrucât nu există un cadru legal pentru decontarea acestora din bugetul festivalului. „Ar conta enorm ca din vânzarea biletelor să plătesc măcar onorariile artiștilor care nu sunt acoperite de banii de la primărie”, a adăugat Simona Hodoș cu referire la nevoia ca publicul să achiziționeze bilete pentru a vedea un spectacol de calitate, fără a aștepta intrarea gratuită.

 La spectacolul organizat sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, organizatorii vor face posibilă întâlnirea jucătorului echipei FC Universitatea Cluj, Gabriel Machado, cu Renato Borghetti, ambii provenind din același oraș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu