Începe Focus Atelier, maratonul de evenimente gratuite pe tema educației

Focus Atelier 2015/Foto: Roland Váczi

Prima săptămână a celei de-a doua ediții a platformei Focus Atelier, care se va desfășura pe toată durata lunii martie la Cluj, va fi marcată de un atelier, două spectacole de teatru, două dezbateri și un documentar, toate aflate sub tematica educației.

Astfel, între 1 și 4 martie, va avea loc atelierul dedicat raportului dintre pedagogie și artă: Teatrul comunităților participative. Atelierul, desfășurat în spațiul Reactor între ora 10:00 și 13:00, este coordonat de doi profesioniști ai artelor spectacolului, dramaturgul Mihaela Michailov și regizorul Radu Apostol, și își propune să-i inițieze pe cei 15 participanți aleși în urma încrierilor în lucrul cu categorii sociale vulnerabile, alcătuite în special din copii și adolescenți.

Pe 5 martie, la ora 16:00, la Reactor (strada Petofi Sandor, nr.4), publicul este așteptat la prima dezbatere: Pedagogie teatrală. Teatrul copiilor și al adolescenților. Aceasta, prin tematica abordată, va funcționa în complementaritate cu atelierul coordonat de Mihaela Michailov și de Radu Apostol. Echipa artistică a Centrului de Teatru Educațional REPLIKA, din București, și-a propus să lanseze o discuție despre lipsa de spectacole care se adresează direct problemelor specifice ale tinerilor și adolescenților, precum și despre importanța acestora în programele repertoriale ale teatrelor autohtone. În aceeași zi, după încheierea dezbaterii, la ora 19:00, se va juca un spectacol reprezentativ pentru problematicile analizate anterior: Amintiri din epoca de școală, regizat de Radu Apostol, pe un text semnat de Mihaela Michailov. Producția Asocoației A.D.O. (Artă pentru drepturile omului) și a Teatrului de Comedie. Spectacolul face parte din Secțiunea Spectacole (TROC-rețea de teatru educativ) și recompune fragmente de istorii subiective, din perioada copilăriei, marcate de rigiditatea manualelor școlare și a disciplinei care, sistematic, erodează creativitatea. Spectacolul se va juca la ora 19:00 la Reactor de creație și experiment.

Pe 6 martie, echipa Focus Atelier pleacă la Sibiu pentru a continua evenimentele din rețeaua de teatru educativ TROC. La Teatrul GONG, la ora 16:00, sibienii sunt așteptați la dezbaterea Teatru și Educație. Educație pentru, prin și înspre teatru, a cărei finalitate constă în înțelegerea funcției de instrument pedagogic pe care o poate îndeplini arta teatrală. Mai târziu, la ora 18:00, în același spațiu, se va juca spectacolul Copii Răi, în regia lui Alexandru Mihaescu, pe un text de Mihaela Michailov și bazat pe un caz real. Producția pune în discuție sistemele de învățământ și efectele lor uneori devastatoare asupra unor copii cărora li se impune o maturizare timpurie și traumatizantă.

Între timp, la Cluj, săptămâna se va încheia cu vizionarea documentarului Alphabet, în regia lui Erwin Wagenhofer. Documentarul, focalizat pe modul în care sistemul educațional, în versiunile sale globale, distruge sistematic imaginația copiilor, forțându-i să se integreze într-o societate construită pe principii competiționale, va fi proiectat începând cu ora 20:00 la Zug.Zone. Numărul locurilor fiind limitat, doritorii sunt rugați să își facă rezervare, precizează organizatorii Focus Atelier conform comunicatului transmis presei. Participarea la toate evenimentele din Focus Atelier este gratuită.

Astfel, primele zile din Focus Atelier vor chestiona problema educației din punctul de vedere al formulelor sale instituționale, căutând, totodată, soluții alternative, nonformale, care să hrănească imaginația și să încurajeze creativitatea copiilor, fără a-i „castra” emoțional, după indicațiile neproductive ale manualelor. Pentru programul detaliat al platformei Focus Atelier, puteți accesa site-ul focusatelier.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu